Låna med betalningsanmärkningar

Behöver du låna pengar men har en betalningsanmärkning? Nedan hittar du information om hur du lyckas med en låneansökan och hur du kan ta smslån med betalningsanmärkningar.

En betalningsanmärkning är en notering i en privatpersons eller företags kreditinformation. Det utrymme noteringen tar i utdraget är blygsam, men dess påverkan på ekonomin kan vara mycket betydande. Betalningsanmärkningar försvårar många av de vanligare transaktionerna och engagemangen i vardagslivet. Till exempel blir det mer besvärligt att teckna abonnemang och att ansöka om lån med betalningsanmärkningar.

Om du har en eller flera anmärkningar medför det dock inte per automatik att du är låst när det gäller att ansöka om smslån med betalningsanmärkningar.

Det finns ganska goda möjligheter att få en låneansökan beviljad, detta förutsatt att din privatekonomi i övrigt är sund och att du har en regelbunden inkomst från anställning eller egen firma.

Det finns flera långivare som snarare ser på din framtid möjlighet att återbetala en mindre kredit, än tidigare misstag. Jämfört med traditionella banker som framförallt fokuserar på din betalningshistorik när de beslutar sig för om de ska godkänna en låneansökan eller ej. Hitta och jämför kreditgivare som ger smslån trots betalningsanmärkningar.
smslån med betalningsanmärkningar

Så här lyckas du med din låneansökan

Oförutsedda utgifter kan hända vem som helst. Det är ju knappast så att du planerar i förväg att bilen ska gå sönder eller att katten plötsligt behöver veterinärvård. I den bästa av världar har du såklart en ordnard privatekonomi som även tillåter ett sparande vilket kan användas om akuta situationer skulle uppstå.

Alla har vi dock inte alltid samma möjlighet till sparande varför ett lån många gånger kan bli nödvändigt för att lösa den ekonomiska situation som uppstått.

Att beviljas ett lån med betalningsanmärkningar kan vara både svårt och omständligt men också ganska enkelt. Hur processen blir i ditt fall beror mycket på hur bra koll du själv har på långivare, de olika typer av lån som finns och din kreditvärdighet.

För att lyckas med din låneansökan har vi därför valt att gå igenom de vanligaste frågorna som ofta uppstår i samband med ansökan om lån.

Låna pengar trots betalningsanmärkning

Många tror att en betalningsanmärkning gör det helt omöjligt att beviljas ett smslån. Visst ligger det en del sanning i detta eftersom en betalningsanmärkning många gånger kan vara en bidragande faktor till varför du inte får lånet beviljat. Betalningsanmärkningar är dock bara en del av den information som långivaren har att ta ställning till innan denne lämnar besked om ett lån kan beviljas eller inte.

I Sverige har vi en lag som säger att långivaren alltid är skyldig att begära en kreditupplysning på den som ansökt om att få låna pengar. Kreditupplysningen syftar till att långivaren ska försäkra sig om att låntagaren har förmåga att betala tillbaka det lån som denne ansökt om utan att försättas i en ekonomiskt svår situation.

Den information som följer av kreditupplysning är däremot långivarens sak att bedöma och ta ställning till. Det handlar ju även om vilken risk långivaren är villig att stå. Därför behöver en tidigare betalningsanmärkning inte alltid innebära att du inte kommer att få det lån du ansökt om. Det går att låna pengar med betalningsanmärkningar. Det beror helt på vilken långivare och vilken vikt långivaren lägger vid de olika kriterierna.

För en del långivare är tidigare betalningsanmärkningar inget problem så länge du har en inkomst. Sedan beror det givetvis mycket på vilken typ av lån det är du ansöker om. Ett bolån skiljer sig exempelvis från ett smslån.

Smslån med betalningsanmärkningar

Smslån är ett lån som kännetecknas av att det går snabbt och enkelt att ansöka via internet. Smslån är en del av de lånetyper som med samlingsnamn brukar kallas för “smålån” eller “snabblån”. Ett smslån avser vanligtvis lån av lägre summor, mellan 500 och 50 000 kronor.

Det går att ansöka om smslån med betalningsanmärkning via internet. Många långivare besvarar din ansökan samma dag och det är heller inte omöjligt att de kan betala ut pengarna till dig samma dag som ansökan görs.

Många långivare erbjuder idag smslån trots betalningsanmärkningar vilket såklart är en fördel för dig som har tidigare anmärkningar men är i behov av ett lån.

Det är dock viktigt att tänka på att ha en tydlig plan för att kunna betala av lånet. Du som beviljas lån trots betalningsanmärkning har i regel en lägre kreditvärdighet än en person som inte har några tidigare anmärkningar.

Detta innebär att långivaren genom att låna ut pengar till dig också kommer att stå en högre risk för att inte återfå dessa, vilket i sin tur kommer att avspegla sig i räntan för lånet.

Eftersom många långivare idag väljer att fokusera på din nuvarande betalningsförmåga istället för dina tidigare anmärkningar är det alltså inte omöjligt att få låna pengar trots betalningsanmärkning.

Däremot kan du tjäna på att jämföra olika långivare för att hitta det med bäst villkor och ränta.

Jämför långivare för lån trots betalningaranmärkningar

Om du behöver låna pengar med betalningsanmärkningar så är ett gott råd att börja med att begära en egen kreditupplysning.

På så sätt får du information om din kreditvärdighet och kan själv eventuellt utesluta vissa långivare som du på förhand vet om inte accepterar betalningsanmärkningar om detta är vad kreditupplysningen visar exempelvis.

Det finns flera långivare som erbjuder smslån trots betalningsanmärkningar. För att du ska få den bästa möjliga räntan på lånet så bör du jämföra deras erbjudanden.

Varför får man betalningsanmärkningar?

En betalningsanmärkning är som en prick i kreditupplysningsföretagens register som visar att du tidigare har haft problem med att uppfylla dina betalningsåtaganden.

Anmärkningen fungerar som en varning till de företag hos vilka du ansöker om lån, abonnemang och hyresavtal. Betalningsanmärkningen innebär att dina förutsättningar försämras om du till exempel vill teckna ett mobilabonnemang eller hyra en lägenhet.

Betalningsanmärkningen registreras strax efter att en skuld hamnar hos Kronofogden och den gäller i tre år. Om flera av dina skulder går till Kronofogden kan det medföra att du får flera betalningsanmärkningar. För varje betalningsanmärkning du får försämras dina chanser att få ett smslån eller annat lån beviljat.

Om du drabbas av oförmåga att betala dina räkningar och skulder vill vi betona att det bästa alltid är att så snart som möjligt ta kontakt med borgenären och förklara hur läget ser ut.

Du kommer förmodligen att förvånas över hur ofta det faktiskt går att finna en gemensam lösning och ändrad avbetalningsplan för att slippa påminnelser och följt av kravbrev.

Har det däremot gått så långt att en betalningsanmärkning registreras är det såklart viktigt att göra en avbetalningsplan för att så småningom bli av med anmärkningen.

Ta kontroll över din privatekonomi

Liksom vi inledningsvis har klargjort behöver ett lån i sig inte vara något negativt för din ekonomi. Risken uppstår inte förrän du eventuellt inte kan betala kostnaden för lånet. Därför är det väldigt viktigt att du innan ansökan om lån har god kontroll över din ekonomi för att säkerställa din betalningsförmåga.

Ett bra sätt att skaffa sig koll på sin ekonomi är att göra en budget. Föreställ dig att du är ett företag som såklart ska gå runt och gärna med ett plus så verksamheten blir lönsam.

Börja med att gå igenom dina inkomster och fasta utgifter. Med fasta utgifter menar vi sådana som hyra, el-avtal, försäkringar etc. Sådana kostnader som är konstanta och återkommande.

När du dragit bort fasta kostnader från dina inkomster har du förhoppningsvis en summa över att fördela på rörliga utgifter. Så som mat, kläder, resor, nöjen etc. och i bästa fall inryms även en summa för sparande varje månad.

Genom att ta kontroll över din privatekonomi så minskar du risken att få betalningsanmärkningar. Då vet du hur stora lån din ekonomi klarar av när du till exempel tar ett smslån.