Ordlista

Vanligast förekommande orden på lånemarknaden

Amortering
Den summa som dras på din skuld varje månad, exklusive ränta.
Ansökningsavgift
En avgift för att långivaren hanterar din ansökan.
Autogiro
Månadsbetalning för ett smslån kan dras automatiskt på ditt bankkonto med så kallat autogiro. Genom att använda dig av autogiro behöver inte långivaren skicka dig en pappersfaktura och du slipper då eventuell aviavgift varje månad. Notera att detta gäller om du tecknar ett smslån som har en löptid på två eller fler månader.
Aviavgift
En avgift för att långivaren skapar och skickar ut en pappersfaktura till dig varje månad. Notera att aviavgiften inte är en engångsavgift, utan betalas varje månad.
Bankdag
Dag när svenska banker har öppet, det vill säga måndag-fredag dagar som inte är helgdagar.
BankID
En metod för privatpersoner att legitimera sig på nätet. Används ofta för att både skicka in låneansökan och signera skuldebrev.
Betalningsanmärkning
En betalningsanmärkning är en ”prick i registret” hos kreditupplysningsföretagen, som visar att du tidigare haft betalningssvårigheter och inte lyckats återbetala dina räkningar och/eller skulder i tid.
Blancolån
Ett annat namn för ett lån utan säkerhet. Långivaren har ingen annan säkerhet än låntagarens vilja och förmåga att betala tillbaka. Smslån är ett typiskt blancolån, privatlån likaså.
Dröjsmålsränta
En tillkommande ränta (kostnad) som adderas till din skuld på grund av att du inte har betalat din månadskostnad i tid, alltså senast vid löptidens slut alternativt förfallodatum för en delbetalning.
Effektiv ränta
Räntan inklusive samtliga avgifter, såsom aviavgift, uppläggningsavgift och ansökningsavgift samt eventuella andra avgifter.
Faktura
Ett annat och vanligt förekommande ord för räkning.
Finansinspektionen
Finansinspektionen, FI, är en statlig myndighet som ansvarar för reglering, översyn, tillsyn och tillståndsprövning av banker, kreditbolag och andra finansiella institut.
Inkasso
Inkasso är en uppmaning från långivaren eller ett inkassoföretag till vilket långivaren har sålt vidare skulden om att din skuld hamnar hos Kronofogden om du inte betalar din skuld. Om ett ärende går till inkasso läggs en inkassoavgift till skulden.
Kredit
Ett samlingsord för lån eller avbetalning som innebär att du får något, till exempel pengar i handen eller en vara, direkt och sedan betalar en mindre summa varje månad tills dess att skulden eller ditt köp är betalt.
Kreditupplysning / Kreditprövning
En kreditupplysning inhämtas av ett kreditupplysningsföretag. Själva upplysningen är en samling data om en privatpersons ekonomi och syftet med den är att informera en långivare om den potentiella låntagarens kreditvärdighet. I informationen finns bland annat uppgifter om vilka skulder du har, om du har betalningsanmärkningar, vilken inkomst du har och om det gjorts flera kreditupplysningar den senaste tiden.Kreditprövning är den handläggning som görs av långivaren med utgångspunkt i kreditupplysningen.
Kreditvärdighet
En bedömning av hur stor risk banken eller kreditbolaget tar genom att låna ut pengar till dig. Om långivaren anser att du inte är kreditvärdig får du avslag på din ansökan.
Kronofogden
Kronofogden är en statlig myndighet som har som uppgift att driva in obetalda skulder från företag och privatpersoner.
Långivare
Banken eller kreditbolaget som lånar ut pengarna till dig.
Löptid / Återbetalningstid
Den totala tiden för när hela smslånet ska vara betalt.
Påminnelse
Betalningsuppmaning som skickas ut om betalning för lån inte har kommit långivaren tillhanda senast på förfallodatum.
Ränta
Kostnaden för ett lån, alltså det pris som långivaren tar för att låna ut pengar till dig.
Smslån
Ett smslån är från början benämningen för små krediter som man ansöker om via mobilen, genom att skicka ett SMS till en långivare. Du kan också ansöka på nätet, via dator eller mobil. Smslån kallas även ibland för snabblån och microlån/mikrolån.
Skuldsanering
Skuldsanering kan beslutas och utfärdas av Kronofogden och innebär att du slipper återbetala hela eller delar av din skuld hos Kronofogden. För detta krävs det en ansökan och att du uppvisat god vilja med att återbetala din skuld.
UC – Upplysningscentralen
Upplysningscentralen AB är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Bolaget ägs av de svenska storbankerna Handelsbanken, Swedbank, Nordea och SEB.Ordet UC är inte en förkortning för begreppet kreditupplysning. Det finns flera andra företag verksamma inom kreditupplysningar.
Uppläggningsavgift
En avgift som betalas för att långivaren hanterar uppläggningen av ditt lån. Det är dock långt ifrån alla långivare som tar ut en uppläggningsavgift.
Återbetalningsförmåga
Ett annat ord för kreditvärdighet, alltså bankens bedömning kring dina förutsättningar att kunna återbetala ditt smslån.