5 problem med att låna pengar från dina vänner

Tegelvägg med graffiti

Vem har inte varit med om att man är ute och äter med vännerna och när notan kommer så är det någon som har glömt pengarna? I de flesta fall är det ingen fara. Man betalar för sin väns måltid och så får de betala nästa gång eller skicka över pengarna med t.ex. Swish. Det kan alltid dyka upp mindre problem som när någon är skyldig en mindre summa men alltid glömmer att betala tillbaka. Man vill inte låta tjatig och sniken så det är inte alltid så lätt att be om pengarna. Men vad händer när man lånar ut större summor till en vän eller familjevän? Här har du 5 faror med att  låna ut pengar till dina vänner.

Du får inte dina pengar tillbaka

Detta säger nästan sig självt. De flesta lån inom familj och vänner saknar ränta och man bestämmer heller inte alltid ett visst datum som lånet måste vara betalat. Detta innebär att det kan ta väldigt lång tid innan du får se skymten av dina pengar. Som tidigare sagt vill man även ogärna tjata efter pengarna så det förblir osagt. I värsta fall kan det hända att en skuld fortsätter så länge till båda parterna har glömt av den helt eller att långivaren inte känner det värt att jaga efter skulden.

Det skapar stress

För både långivaren och låntagaren kan ett lån med en vän eller familjemedlem innebära en stor grad stress. Långivaren kan bli stressad över oron att inte få tillbaka sina pengar och låntagaren kan bli stressad över att inte kunna ge tillbaka pengarna. Det är aldrig roligt att vara i skuld och att ligga i skuld till någon och att vara det till någon man tycker om kan vara nog så jobbigt.

Maktdynamiken förändras

Även om man inte tänker på det så förändras maktdynamiken vid ett lån. Låntagaren kommer alltid att vara i ett underläge när det kommer till långivaren. Den som tar lånet kan känna att de inte bara är skyldiga långivaren ekonomiskt, utan även socialt. Låntagaren riskerar att till viss del bli en tjänare åt långivaren. När långivaren någon gång då ber om en tjänst kan det istället kännas som en befallning.

Fler lån inkommande

Genom att ständigt ge ut lån till dina vänner kan göra dig till den de-facto långivaren i din umgängeskrets. Det kan alltså leda till att varje gång någon av dina vänner har pengaproblem så är det dig de går till. Att du ska ge ut ett lån blir då en självklarhet och att säga nej till att ge ut ett lån kan ses som en personlig skymf. Desto fler lån du då har i luften desto svårare blir det att hålla reda på alla och snart är det du som har pengaproblem.

Det kan finnas bättre sätt

Att låna ut pengar till en vän med finansiella problem kan vara en snabb lösning till ett långvarigt problem. Problemen personen har behöver inte börja och sluta vid saknaden av pengar, utan det kan var ett mer djupgående problem i personen livsstil och beteende. Istället för att då låna ut pengar, pengar som du kanske aldrig får se igen, bör du istället försöka komma fram till botten av problemet. Hjälp din vän med att hantera sina finanser och du kanske till och med kan hjälpa den att hitta en ny inkomstkälla. Det är inte utan problem som man når en situation där man har så lite pengar att man måste fråga sina vänner. Håll uppsikt över era vänner och familjemedlemmar och hjälp dem hålla sig utanför trubbel.