5 tips för billigare bilkörning

När priset på pumpen börjar närma sig 17 kr per liter är det lätt att hålla sig för skratt, särskilt om man verkligen behöver bilen varje dag. Finns det då något man själv kan göra för att minska kostnaderna för bilkörning – förutom att låta bilen stå det vill säga?

Det finns en mängd små knep du kan ta till för att minska det höga bensinprisets inverkan på din plånbok. Här ska vi berätta lite närmare om fem stycken tips. Vissa kanske du redan är bekant med, och kanske också använder, medan andra kan vara nyheter.

billigare bilkörning

De fem tipsen:
1. Använd dig av tekniker för eco-driving
2. Undvik tankning på bemannade stationer
3. Tanka på sena kvällar eller på natten
4. Undvik att tanka på torsdagar
5. Ta ur allt onödigt från bilen

Den här artikeln är en del i vår artikelserie med smarta tips på hur du kan spara pengar i vardagen. Läs också bland annat vår artikel om att spara pengar på semestern. Den här sajten är inte bara en informationsportal om konsumentkrediter och om att jämföra smslån. Vi tar ett bredare grepp om allt som rör din privatekonomi.

Eco-driving

Det enklaste och mest effektiva sättet att spara mycket pengar på drivmedel är att köra bränslesnålt. Begreppet för detta är eco-driving och allt kretsar kring att du ska förflytta bilen så effektivt som möjligt.

Eco-driving bygger på fem stycken principer. Nedan ser du vilka de är med några förklarande tips.

1. Kom snabbt upp i hastighet
Låga växlar (1-2) är utmärkta för låga hastigheter eftersom de gör bilen stark. Att börja med att lägga i ettan vid start är därför det naturliga valet. Du bör dock inte köra mer än några meter på ettans växel eftersom bränsleförbrukningen är hög.

Kopplat till ovan är att du bör komma upp i hastighet så snabbt som möjligt. Att accelerera genom hela registret av växlar drar onödigt mycket bränsle och är också ganska omständligt i sig.

2. Kör på höga växlar
Höga växlar (4-6) är skräddarsydda för ”marschfart” och bör användas i så stor utsträckning som möjligt. I moderna bilar kan de också användas i ganska låga hastigheter. Det är ingen omöjlighet att färdas bekvämt framåt i 50 km/h med femmans växel. En tumregel är att du ska köra på den högsta möjliga växeln som du kan lägga i utan att motorn hackar.

3. Strunta i trean
I utbildningar i eco-driving är idén med att ”hoppa över växlar” central. Det handlar om att du vid accelerationsfasen ska göra hopp över en eller flera växlar. Oavsett bilens motorkraft och trafiksituationen kan du för det mesta gå direkt från 2:an till 4:an och direkt från 3:an till 5:an. För de flesta situationer i stadstrafik är att hoppa mellan 2:an och 4:an både bränslebesparande och smidigt.

4. Motorbromsning
När du bara låter bilen rulla sker bromsverkan genom friktion inne i motorn. Själva motorn är avstängd förutsatt att motorvarvtalet inte går under cirka 1200 varv per minut. När varvtalet sjunker ska du växla ner för att fortsätta få fördel av motorbromsningen.

Alternativet till motorbromsning, det vill säga att hålla ner kopplingen och bromsa med bromspedalen, innebär att motorn faktiskt förbrukar bränsle. Denna princip innebär också att du endast bör använda kopplingen vid växling.

5. Planera din körning
Att planera körningen handlar inte om kartläsning. Det handlar i stället om att ha fokus på trafiken och vilka förutsättningar som gäller längre fram på vägen. Planera acceleration och inbromsning efter förutsättningarna i trafiken och försök köra så lugnt som möjligt.

Exempel: Om du närmar dig ett rödljus, släpp då på gasen i god tid och rulla fram. Om ljuset slår om innan du tvingas stanna kan du lägga i lämplig växel och accelerera upp i marschfart igen.

Tanka inte på bemannade stationer

15 öre per liter – det är vad du får betala extra för att tanka på en bemannad station. Man kan se det som en serviceavgift för att du också har möjlighet att kontrollera lufttrycket och tvätta vindrutan. Man kan också se det som en slags avgift du betalar för att få möjlighet att köpa kaffe och en tidning inne i butiken.

15 öre extra för varje liter blir en hel del över tid. Om du kör 1500 mil per år med en snittförbrukning på 1 liter/mil betalar du 225 kr extra för förmånen att få extra service. Att du kanske också gör en del onödiga inköp i butiken är en annan sak.

Mer bensin till samma pris på natten

Bensin (och andra drivmedel) har den egenskapen att volymen minskar vid låga temperaturer. Om du tankar kall bensin in i en kall bensintank får du fördelen att bensinen sedan kommer att öka i volym när den värms upp. Du får då helt enkelt mer bränsle för samma peng. Det kan handla om upp till en liter i ökad volym.

Tanka på söndagskvällar

Det norska Konkurrensverket presenterade 2013 en rapport om skillnader i bensinpris på olika veckodagar och även olika tidpunkter de olika dagarna. Slutsatserna i rapporten gällde givetvis för norska bensinkedjor, men de bör kunna översättas rakt av till svenska förhållanden.

Den norska myndigheten upptäckte att bensinpriset i snitt var som lägst på söndagar, särskilt på kvällen och natten. Detta ”fönster” av lägre priser vid pumpen stängs sedan ungefär vid lunch på måndagen.

Enligt rapporten är torsdag den dag då det är dyrast att tanka. Det beror på en kraftigt ökad efterfrågan. Om man ska iväg över helgen vill man gärna ha tankningen överstökad. Behöver man tanka av andra anledningar upplevs det också som smidigast att göra det på torsdagen i stället för att ordna det i rusningstrafiken på fredagseftermiddagen.

Det är helt enkelt tillbud och efterfrågan som gör att priserna vid pumpen är olika vid olika tidpunkter olika dagar. Du kan läsa mer om den norska rapporten här.

Rensa bilen på allt onödigt

Om du är som de flesta har du en mängd saker liggandes i bilen som egentligen inte behöver vara där. Verktyg och dunkar med spolarvätska är exempel på saker som gör bilen onödigt tung, vilket gör att det går åt mer bränsle.

I din iver att rensa bilen på onödiga prylar ska du dock aldrig ta bort verktyg och utrustning som är nödvändig för din säkerhet. Det handlar till exempel om varningstrianglar, fälgkors och liknande. Det skadar inte heller att ha med lite extra motorolja.