5 vanliga misstag med smslån

5 misstag att undvika vid smslan

Smslån är verktyg som fyller en funktion när din privatekonomi inte klarar en oförutsedd utgift. Med smslånet får du en respit i vardagsekonomin exempelvis fram till det att nästa inkomst från lön eller andra ersättningar kommer in på konto. Smslånet ger också, till skillnad från andra typer av lån, pengar på kontot nästan direkt.

Smslån som verktyg för att få lite andrum fyller därför en funktion som kan vara nödvändig de tider det kärvar ordentligt. Det betyder dock inte att du ska ta lättvindigt på något kring lånetypen. Det är mycket viktigt att du tänker efter före och även undviker att göra typiska misstag. Här nedan kan du läsa mer om 5 vanliga misstag med smslån. Det handlar om att:

• Inte planera för återbetalningen
• Inte läsa villkoren för lånet i detalj
• Inte agera vid svårigheter att betala tillbaka
• Inte välja ”rätt” långivare
• Inte försöka undvika lån i framtiden

Planera för hur du ska betala tillbaka

Många som ansöker om ett smslån undersöker tyvärr inte sina möjligheter att betala tillbaka innan ansökan skickas in. När det verkligen är kris är det såklart lätt hänt att denna ”detalj” upplevs som underordnad, men att tänka så är samtidigt ett stort misstag. Det absolut viktigaste rådet innan du tar ett smslån är att du säkrar att du kan betala tillbaka i tid.

Hur din återbetalningsplan ska se ut kan bara du bestämma. Enklast och smidigast är givetvis om amortering och räntor ryms inom din vanliga inkomst, till exempel från lön. Se då bara till att lönen inte råkar sina innan du ska betala tillbaka. Ett annat alternativ, som naturligtvis också kan kombineras med inkomst från lön, är att sälja av saker du har hemma. Huvudsaken är att du är säker på att du kan betala tillbaka hela lånet i rätt tid.

I sammanhanget ska vi nämna att en oförmåga att planera för återbetalning förmodligen hör ihop med en oförmåga att planera ekonomin som helhet. I samband med att du tar ett smslån kan du ta en ordentlig funderare kring hur du kan förbättra din ekonomiska planering.

Läs villkoren

Många smslån kan se ut att fungera på ungefär samma sätt. I realiteten finns dock stora skillnader och dessa kan du identifiera genom att noga läsa villkoren för olika erbjudanden.

Alla långivare är skyldiga att presentera en typ av förköpsinformation där du finner alla viktiga uppgifter om ränta och avgifter, tidsfrister, eventuella villkor för förlängning med mera.

Förutom att du genom att läsa villkor enklare kan hitta det bästa smslånet för din aktuella situation, får du också svart på vitt på vilka skyldigheter du har. Om du tycker att det är svårt att läsa villkoren i förköpsinformationen och i själva låneavtalet, kan du få lite hjälp via vår guide till lånevillkor som du finner här.

Agera om det blir svårt att betala

Det kanske största misstaget du kan göra med ett smslån är att underlåta att agera om du märker att du inte kan betala tillbaka i tid. Detta är också det säkraste sättet att betala onödigt mycket för ett lån.

Om du saknar pengar att betala med när förfallodatum närmar sig, är det centralt att du omedelbart agerar. Steg ett är att se hur mycket som saknas. Kanske kan du ta ett litet handlån från en familjemedlem för att täcka upp bristen? Kanske kan du sälja något eller skjuta på betalningen på en annan faktura?

Om du trots dina ansträngningar saknar pengar finns normalt en möjlighet att öka återbetalningstiden alternativt ansöka om förlängning. Du får då en ökad flexibilitet. Samtidigt drar du på dig en extra kostnad, vilken kan vara kännbar.

Avseende förlängning av smslån hittar du mycket nyttig information i vår guide till förlängning som du hittar här.

Välj rätt långivare

Olika långivare har olika specialiteter. Även om produkten smslån är i princip densamma hos olika aktörer, finns små skillnader som är väl så viktiga att känna till. Genom att jämföra smslån och titta på olikheter kan du undvika misstaget att välja en långivare med en produkt som är sämre för dig. Nedan är några exempel på skillnader.

• Låna utan UC/låna med UC
• Möjlighet att förlänga/inga möjligheter att förlänga
• Flexibel återbetalning/fasta återbetalningstidpunkter
• Avgifter och ränta eller bara avgift eller ränta
• Utbetalning direkt/längre utbetalningstider

Tumregeln är att du får det billigaste lånet om du väljer ett smslån som löper med fast ränta med en slutlig betalningsdag. Ännu billigare kan det bli om du väljer ett långivare som hämtar kreditinformation från UC i stället för exempelvis Creditsafe eller Bisnode.

Att undvika lån

Smslån är smidiga och enkla lösningar på betalningsproblem. Att låna är dock alltid riskfyllt och dessutom kostar ju lånen i ränta och eventuellt också avgifter. När du har tagit ett smslån och betalat tillbaka det, gör du ett stort misstag om du sedan inte försöker vidta åtgärder för att undvika att ta lån igen.

Det faktum att du behöver ta ett smslån kan du se som en väckarklocka. Behovet visar på att din ekonomi uppenbarligen inte är särskilt robust. Du bör då fundera på hur du kan göra den starkare.

Ett snabbt tips är att du börjar spara ihop till ett belopp som motsvarar smslånet. Det kan till exempel handla om 5000 kr. För att göra sparandet så enkelt som möjligt kan du sätta upp ett månadsspar in på ett sparkonto. 5000 kr är detsamma som strax över 400 kr i månaden. Sparar du det beloppet per månad kommer du omedelbart i en lite bättre situation.