6 tips – Bli proffs på att minimera dina utgifter!

Att öka sina intäkter i all ära, men hur bra koll har du egentligen på vilka utgifter du har varje månad? Kanske stirrar du dig blind på att dra in mer pengar, men glömmer bort alla kostnader? Man brukar säga att ju mer intäkter man har, desto mer spenderar man – och det stämmer ganska bra. Ett sätt att få mer pengar över med ett snabbt resultat är att gå igenom månadsutgifterna och se vilka du kan dra in på.

Här nedan är 6 tips på områden du kan se över för att minimera kostnaderna som ett proffs!

Familj som lägger pengar i spargris

1. Bostad

Ofta är bostaden en av de största månadskostnaderna och du kan därför spara mycket pengar på att se över dessa utgifter. Kanske kan du flytta till en mindre bostad eller något längre från stadskärnan? Om du vill bo kvar i din bostad kan du spara mycket på att säkerställa att du har den bästa räntan på ditt bolån.

Ett tips är att jämföra list- och snitträntor för olika banker online och sedan höra av dig till din bank för att omförhandla, med siffrorna som underlag. Snitträntan är den faktiska genomsnittliga räntan kunderna hos banken får, och listräntan den de skyltar med utåt. Om du betalar mer än snitträntan för din bank bör du försöka förhandla ner den och annars se över möjligheterna att byta bank – det är lättare än du tror!

Bara en halv procentenhet ner i bolåneränta kan ge mycket extra besparingar under ett års tid.

2. Elavtal

Se över dina elavtal så du inte betalar för mycket. En lägenhet har en mindre förbrukning om man jämför med en villa, men i alla situationer finns pengar att spara. Välj ett elavtal som minskar dina kostnader och använd jämförelsetjänster online innan du väljer en elleverantör. Varje liten krona är sparade pengar.

3. Transport

Tänk igenom hur du pendlar och tar dig till jobbet. Behöver du bilen och finns det möjlighet att samåka? Idag finns många bildelningstjänster där du kan hyra bil en kortare tid eller hyra ut din egen. Se över om du kan använda vanliga kommunikationer till jobbet eller byta till en bil som har mindre förbrukning.

Kanske kan du låta bilen stå halva tiden av månaden och istället åka kollektivt? Ibland kan en mindre investering i en elcykel tjänas ihop på några månader av att slippa pendla med kollektivtrafik eller ta bilen. Med en vanlig cykel blir det ännu billigare och det ger dig även bra kondition till och från din arbetsplats.

4. Försäkringar

Se över alla dina försäkringar för att spara pengar. När du har listan klar framför dig kan du fundera på vilka du eventuellt kan avvara eller minska ner. I vissa fall kan du även vara dubbelt försäkrad utan att du vet om det. Tänk även på att exempelvis reseskydd ofta inte behövs om du betalar resan med kreditkort.

Då finns sådana skydd redan inbakade i betalningsleverantörens försäkring. Justera försäkringarna så de stämmer med din nuvarande situation. Glöm inte se över bilförsäkringen och om du behöver alla delarna.

5. Mat

Se över veckans mat och gör en matlista med färdiga recept. Då vet du redan direkt vad som ska handlas och slipper onödiga kostsamma köp när du väl är i butiken. En annan fördel när du vet vad som ska köpas är att du lättare kan dra nytta av butikernas erbjudanden och köpa varorna där det är som billigast.

Det kan även vara en god idé att minska antalet måltider som äts på restaurang, för att spara in pengar.

6. Abonnemang

Vilka tjänster använder du varje månad och vilka kan du avvara? Behöver du alla tv-kanaler och använder du all surf du har tillgång till i dagsläget? Kan du minska ner och istället betala för bara det du använder? Gör en genomgång och minska ner till det absolut minsta och spara många kronor extra i månaden.

Bara ett abonnemang på 100 kronor i månaden innebär en årlig kostnad på 1 200 kronor.