Smslån snabbt

Om ett behov av att få snabba kontanter på kontot uppstår är smslånet det naturliga alternativet. Om alla pusselbitar faller på plats kan du i princip få en utbetalning inom en timme, detta även på kvällar och helger. Här presenterar vi först en guide till hur du går tillväga för att få pengarna på ditt konto så snabbt som möjligt. Vi listar också några typiska risker som du bör känna till innan du undersöker möjligheten att låna akut.


Guide till snabbast smslån

Om pengabristen är helt akut och du behöver pengarna snarast kan du få dem på kontot inom mindre än en timme. För att det ska vara möjligt måste en handfull förutsättningar vara uppfyllda. Nedan kan du läsa mer om dessa förutsättningar och vad dina uppgifter för att uppfylla dem är.


1. Långivarens kundtjänst måste ha öppet

Mycket i hanteringen av en låneansökan sker helt automatiskt. Det finns till exempel automatiska system för att göra kreditkontroller och det är både billigt och tidsbesparande för långivarna att använda sådana. Emellertid krävs alltid att en handläggare övervakar processen och granskar resultatet. Själva utbetalningen måste också ske manuellt. Det här betyder sammantaget att du måste skicka in din ansökan när långivarens kundtjänst har öppet för att du ska få dina pengar snabbt.

2. Långivaren måste kunna betala ut till din bank

Det räcker emellertid inte med att långivaren kan göra en snabb utbetalning. Det gäller också att överföringen sker inom samma bank. Du vet säkert att det normalt tar minst en bankdag för överföringar mellan banker. Denna standard kan inte långivarna påverka och en överföring från långivarens konto i exempelvis SEB till ditt konto i Nordea tar minst en bankdag. Överföringar inom samma bank kan dock ske i princip omedelbart, detta även på helger.

3. Kreditprövningen ska ge positivt resultat direkt

Om du ansöker under öppettiderna samt kontrollerar att långivaren kan betala ut till din bank, är själva ”infrastrukturen” för utbetalningen av lånet säkrad. Då återstår bara den lilla detaljen att bli godkänd för lånet. Kort sagt ska du bli godkänd som långivare utifrån både lagregler och långivarens egna regler, såväl vad gäller grundvillkor såsom ålder och medborgarskap som betalningsförmåga och kreditvärdighet. Kontrollera att du uppfyller grundvillkoren innan du skickar in din ansökan.

4. Det ska inte krävas kompletterande uppgifter

Om det är något som handläggaren behöver titta närmare på, eller om det saknas något i din ansökan, kommer utbetalningen att dröja. Vill du ha pengarna snabbt ska du vara noga med att göra en komplett ansökan och meddela alla uppgifter du tror kan vara av vikt för handläggningen av lånet. Om du är osäker på något, ring kundtjänst eller klicka upp den funktion för livechat som de flesta långivare idag kan erbjuda på webbplatsen.

5. Du kan legitimera dig och godkänna lånet digitalt

Hos majoriteten av långivarna sker legitimering och godkännande av lånevillkor digitalt. Några långivare kan emellertid också till exempel ringa upp dig för att kontrollera din identitet. För att få snabb utbetalning av lånet behöver du använda bank-ID som metod för legitimering.


Risker att tänka på

Ju snabbare beslut, desto mindre genomtänkt är det förmodligen. Upplever du att du behöver pengar mycket snabbt finns till exempel risken att du väljer ett av de dyrare lånen och betalar för mycket i onödan.

En annan risk som kan aktualiseras är att du lånar mer än vad du faktiskt behöver. När behovet är trängande är det inte alltid enkelt att se nyktert på hur lånebehovet ser ut i exakta siffror. Skulle det bli så att du lånar för mycket, se till att spara den överskjutande delen för att underlätta återbetalningen.

Du ska alltid vara försiktig med smslån och det gäller särskilt när behovet av att låna är lite mer akut. Vi rekommenderar att du tar en stund för att fundera kring ovan två risker innan du skickar in en ansökan.