Apple Pay kommer till Sverige

Apple logga

Många har väntat på att Apple Pay betaltjänst ska lanseras i Sverige. I dagsläget finns den digitala plånboken tillgänglig i 16 länder, och innan slutet av året ska alltså även Sverige introduceras på marknaden som redan är en stor succé i så gott som alla av de befintliga länderna.

Närfältskommunikation i våra telefoner

Tjänsten innebär kortfattat att du kan betala genom att endast hålla upp din iPhone vid betalningstillfället och snabbt auktorisera transaktionen för summan. Detta förutsätter att du först lagt till ett fungerande bankkonto eller kort i din digitala plånbok. Sedan kan du fritt betala genom att använda så kallad NFC, eller närfältskommunikation. Denna teknik är ett protokoll som tillåter kommunikation mellan två enheter som befinner sig i varandras direkta närhet, vilket i sig försvårar obehörigt användande, bedrägeri och intrång. Idag används tekniken redan i Sverige, men mestadels inom hotellbranschen där hotellrumsnycklar använder NFC teknik. Även SAS använder sig av tekniken i sitt incheckningssystem idag. Men snart får vi alltså även möjlighet att använda Apple Pay i svenska butiker och restauranger.

Expansionen fortsätter

I dag finns Apple Pay som tidigare nämnts tillgängligt i 16 länder. Och nu är det dags att introducera betaltjänsten på den nordiska marknaden. Detta betyder att Sverige, Finland och Danmark ska kunna börja använda Apple Pay innan årskiftet. Apple kommer även lansera tjänsten i Förenade Arabemiraten innan årets slut. Expansionen presenterades i samband med Apples tredje kvartalsrapport, som för övrigt såg riktigt bra ut.

Det ryktas även om att Sydkorea, Belgien, Tyskland och Ukraina står näst på tur att få ta del av betaltjänsten. Men som vanligt är det något som varken bekräftas eller förnekas ifrån Apples håll i dagsläget.

Fler nyheter

Apple jobbar också på en ny version av deras mobila operativsystem, iOS 11. Denna uppdatering kommer givetvis innehålla mängder av uppgraderingar och förbättringar. Och vad gäller just Apple Pay så kommer iOS 11 ha betaltjänsten implementerad i iMessage, som är meddelande appen för Apples produkter. Detta kommer innebära en funktion där du med en snabb knapptryckning kan göra betalningar till vänner, lite i samma stil som med Swish men utan att du ens behöver lämna din konversation i iMessage. Det kommer med stor sannolikhet även fortsätta komma nya smarta appar för att förenkla dina ekonomiska förehavanden i mobilen.

Apple kommer fortsätta lansera nya spännande produkter och applikationer, och vårt dagliga liv kommer underlättas mer och mer i och med detta. Skrämmande anser vissa, andra tycker det är fascinerande och fantastiskt. Oavsett så går utvecklingen framåt i en rasande fart och framtiden kommer bjuda på många nya fascinerande teknologiska framsteg.