Betala med fingeravtryck – Rocker först i Sverige

Enligt en studie är det så många som 58 % av de tillfrågade konsumenterna som tycker det är svårt att komma ihåg pinkoden till sitt bankkort. Med Rockers nya betalkort är detta snart ett minne blott. De står nämligen i startgroparna för att lansera ett kort där du betalar med ditt fingeravtryck, som först i Sverige. 

Läs mer: Ny e-handelslag ger ändrade betalningsalternativ

Betalar med fingeravtryck på mobilen

Biometrik för kortbetalning

Att använda sig av biometrik för att identifiera sig är inget nytt – det är en teknik som funnits tillgänglig i flera år. Biometrik är när man använder till exempel fingeravtrycksläsning, ögonscanning eller avläsning av vener för att bekräfta någons identitet. Däremot har det inte tidigare funnits någon aktör i Sverige som använt biometrik som identifieringsmetod vid kortbetalning – något som Rocker därför blir först med. 

De första utvalda användarna är tänkta att få prova tjänsten redan i början av 2021. Hur länge det sedan tar innan det är tillgängligt för alla användare är ännu inte klarlagt, men förhoppningsvis dröjer det inte alltför länge. Tekniken lanseras i samarbete med Idemia som är världsledande inom augmented identity. 

Förbättrar säkerheten

Redan nu kan du ”blippa” ditt kort och på så vis genomföra kontaktfria betalningar. När också pinkoden byts ut mot fingeravtrycksverifiering slipper vi till mångas glädje röra vid betalningsterminalen alls – något som i pandemitider visat sig vara mer önskvärt än någonsin. Det kommer också bli avsevärt svårare för tjuvar att komma över kontanter genom att stjäla andras kontokort efter att ha sett koden som knappats in vid ett köp eller uttag. En metod som tyvärr blivit relativt vanlig idag. 

I ett pressmeddelande säger Jonas Hultin, CPO och medgrundare av Rocker:

“Som utmanare till storbankerna testar vi hela tiden ny teknik för att utveckla enklare och smartare finansiella tjänster som hjälper människor i vardagen. Vi är snabbfotade och kan hålla ett betydligt högre tempo än de gamla bankerna för att få ut nya och attraktiva innovationer till våra kunder. Vår strategi är att erbjuda smarta och säkra betalningslösningar oavsett plattform och Rocker blir det första företaget i Sverige och ett av de första i världen att erbjuda den här tekniken för konsumenter”. 

Betalkort med fingeravtrycksID är inte den enda betalningslösningen Rocker tillhandahåller. Under våren kommer de också lansera mobila betalningslösningar i Apple Pay, Google Pay och Samsung Pay. 

”Våra betallösningar kommer att finnas på alla plattformar där konsumenter vill kunna betala, om det så är med mobilen, med ett kort eller genom överföringar. Med Rocker ska du kunna göra betalningar det sätt du föredrar”, säger Hultin. 

Läs mer: Credway byter namn till Northmill – höjer kreditgräns