Detta behöver du tänka på inför deklarationen

För dig som inte har lämnat in din deklaration än, är det den 4 maj 2020 du ska skriva upp i kalendern och ringa in. Det är nämligen den sista dagen för att skicka in din deklaration för i år. Utöver att hålla koll på deadlinen finns det ett antal saker som du behöver känna till för att få ut det mesta av din deklaration.

Kvinna som deklarerar

Deklarationen 2020

Med det rådande läget i världen är det lätt att sådant som deklarationen hamnar i skymundan, men det måste fortfarande göras. Redan den 17 mars kunde alla börja deklarera digitalt. Det gällde även för de som inte hade någon digital brevlåda, och som därmed fick hem sin deklaration i pappersformat eller kollade den via Skatteverkets hemsida. Att deklarera digitalt är dock det smidigaste sättet att deklarera.

Du får då en bekräftelse direkt på att din deklaration har kommit in som den ska. Kontrolluppgifter skickas inte ut från arbetsgivare eller pensionsutbetalningar, utan dessa har istället löpande under året skickats in till Skatteverket. Tidigare år har kontrolluppgift skickats ut, men så är inte fallet för årets deklaration. Du som har lån kommer dock fortfarande få en kontrolluppgift för inbetald ränta från banken/finansbolaget.

Om du vill dubbelkolla att de inrapporterade uppgifterna stämmer kontrollerar du de lönespecifikationer eller utbetalningsaviseringar du har fått under året med vad som står i din deklaration. 2020 är också det första år som vi kommer att få se den nya public service skatten. Denna finns förtryckt på deklarationen och beräknas utifrån inkomst. Även skattereduktion för gåvor är nytt för i år på deklarationsblanketten.

Den första deklarationsomgången för att få återbäringen redan till påsk stängde den 31 mars, men om du inte har hunnit deklarera än har du fortfarande fram till den 4 maj innan den officiella deadlinen äger rum.

Viktiga datum för deklarationen 2020

Som alltid i deklarationstider finns det ett gäng viktiga datum att hålla koll på, såväl som privatperson och företagare. Det är viktigt att inte missa dessa, då det i vissa fall kan innebära extra avgifter för din del.

12 februari – Om du betalade in eventuell kvarskatt innan detta datum slapp du betala ränta. Efter detta datum kommer dock alla kvarskatter över 30 000 kronor att åläggas en ränta på 1,25 procent på beloppet.

31 mars – Sista datumet för att lämna in deklarationen utan ändringar och få skatteåterbäringen till påsk.

4 maj – Den officiella deadlinen för att lämna in din deklaration. För deklarationer utan ändringar betalas då återbäringen ut till midsommar. Missad deadline innebär att du får betala förseningsavgift på 1 250 kr.

5 maj – Om du inte har betalat in eventuell kvarskatt ännu är det bra att ha koll på att från och med detta datum kommer även belopp som underskrider 30 000 kronor få en ränta på 1,25 procent på beloppet.

November – Om kvarskatten inte har betalats i november tillkommer istället en ränta på 16,25 procent.

Glöm inte avdragen!

Något som många missar är att de kan ha rätt till avdrag i sin deklaration. Dessa avdrag innebär att du får dra av kostnaden för vissa saker som du har betalat för under året – och därmed kan du få ännu mer pengar tillbaka. Kom dock ihåg att du kommer få skatteåterbäringen senare om du gör ändringar. De vanligaste avdragen är ränteavdrag, ROT- och RUT-avdrag, samt avdrag för bostadsförsäljning.