Egen företagare – En trend?

StarttrappaEnligt en rapport som Swedbank och Sparbankerna sammanställt av statistik från SCB har 1 procent av alla fast anställda lämnat sitt jobb för att starta eget under 2016. 2014 var det jämförelsevis 0.8 procent. Ökningen ser ut att hålla i sig och det skulle då kunna betyda att 1,2 procent kommer lämna sina jobb under 2017 om trenden fortsätter vara lika stark.

Vilka är det som satsar som egen företagare?

Det är främst män som lämnar sina tillsvidare anställningar för att satsa på sin dröm och det beror på att många tror väldigt starkt på sina affärsideér och arbetsmarknaden är väldigt stark Sverige.

Varför det är mer män som startar eget finns det ingen klar forskning på. Men då trygghetssystemet inte är lika stabilt för en egen företagare eller anpassade för till exempel föräldrar som har sjuka barn så är det tryggare om en person i familjen fortfarande har en anställning, som då ger en bättre trygghet och ekonomi för hela familjen.

För att komma runt detta skulle man kunna utforma nya regler som ger kvinnor mer möjligheter att vara egenföretagare med. Som att kunna överlåta VAB dagar till någon utomstående.

Många som arbetar som egenföretagare tar varken ut sjukdagar eller VAB för de har inte råd eller har inte möjlighet då de ofta är själva på jobbet. Det finns alltså ingen som kan täcka upp för dem eller ta över deras jobb när det behövs.

Vågar man satsa på att starta eget?

Med dessa nackdelar så väljer ändå fler och fler att starta eget. Det ger en frihet som är svår att förklara. Det kräver oftast mycket mer engagemang och arbetstimmar men det är värt det. Man blir sin egen chef och får varje dag göra det du brinner för. Många kan nog hålla med om att när man arbetar med något som man tror på och brinner för så är aldrig jobbet jobbigt på samma sätt som när man kanske inte trivs på sin arbetsplats eller med sina arbetsuppgifter.

Det är enkelt att starta ett företag i Sverige, enskild firma eller aktiebolag beroende på vad man gör eller vilken storlek man planerar att driva sitt företag i. Ska man till exempel ha anställda eller vara själv? Idag finns det gott om nystarts hjälp och man kan alltid vända sig till sin kommun för att få hänvisning om var man ska vända sig.

Du kan med en bra affärside och koncept tjäna mycket bra med pengar. Det man ska räkna in är att man har några tuffa år när man startar upp det och bygger upp sitt företag. Men sedan kan man börja njuta av det, se en bra lön, ta ut semester eller anställa personal. Alla har olika förutsättningar och drömmar om vad man vill uppnå och vart man vill ta sitt företag.

Jobbet blir sällan tråkigt, man lär sig nya saker och varje dag är ny. Du sköter allt från inköp till budget, till bokföring och kanske med tiden även personal. Möjligheterna är oändliga när tanken om att starta eget börjar växa fram.