Fem prisvärda resmål på vårkanten

vitsippor

Våren närmar sig med stormsteg, och påsken står för dörren. För många innebär detta även att skatteåterbäringen kommer i veckan. Många väljer då att unna sig något extra fint, och vad kan vara bättre än en avkopplande eller spännande resa till något av europas prisvärda resmål där våren är lika fantastisk som i Sverige.

Planera en spontan resa

Om du inte har ditt förutbestämda favoritresmål som du bara måste åka till så finns det stora chanser att fynda på vårkanten. Du kan till exempel planera in en spontan resa till något resmål i Europa via någon av alla de rese appar som finns tillgängliga. Flera av dessa erbjuder en funktion där du även kan söka utifrån priser, och få upp billiga flyg till mängder av olika platser utan att behöva specificera resmål.

Ett exempel är Momondo, där du kan söka efter billiga flyg och hotell. De har även en mycket smidig funktion där du helt enkelt ställer in vad du vill spendera som mest på flygstolen till att börja med. Sedan kan du välja avsikten med din resa: Storstad, stränder, skidåkning, natur, shopping eller nattliv.
Du kan även välja vilken världsdel du vill resa till och får sedan upp mängder av lättöverskådliga förslag på resmål där du även ser annan nyttig information som väder och flygpriser.

Ett kul tips är att använda just denna funktion eller planera in en resa till något europeiskt resmål, kanske bara över en weekend. Detta ger dig en underbar upplevelse samtidigt som det inte blir en för stor belastning på ekonomin. Speciellt om du fått din skatteåterbäring, vilket kan bli ett litet extra tillskott i reskassan.

Våren i Sverige är minst sagt underbar, när grus sopas bort ifrån gator och gångvägar, blåsippor och tussilago börjar fylla naturen med färg redan innan grönskan slagit till och vinterkläderna kan packas in i klädkammaren igen. Men även andra platser runt om i världen bjuder på en lika ljuvlig vårupplevelse, och här kommer några tips på resmål som lämpar sig perfekt för en kortare semester till mycket bra priser.

stockholm blomstrar

Stockholm

Givetvis vår alldeles egna huvudstad, och ett resmål som kan underskattas av många invå Det är ibland lätt att bli hemmablind, men hur ofta har du egentligen verkligen njutit av det den svenska våren i Stockholm har att erbjuda fullt ut?
Något som sker varje vår världen över, och även i Stockholm, är att körsbärsträden blommar. Det är en upplevelse väl värd att uppmärksammas, och en weekend i Stockholm funkar alldeles utmärkt för detta. En promenad i vårsolen längs strandvägen ut på Djurgården visar dig Stockholm från sin bästa sida, och sedan att kunna gå genom Kungsträdgården längs allén av blommande körsbärsträd är snudd på magiskt. Dessa blommar vanligtvis under två veckor i mitten till slutet av april, och är ett vårtecken som få missar. Ett billigt men mycket bra resmål på vårkanten, Stockholm.

Vår i Holland

Amsterdam

Mycket av våren handlar av naturliga skäl om blommor, och oavsett om du älskar blomsterarrangemang eller enbart trivs med de färgglada intrycken från alla möjliga blommor så finns det ett resmål som definitivt är värt ett besök – Nederländerna producerar så mycket som 70 procent av världens kommersiella blommor, och alla har vi nog hört den gamla textraden ”När det våras skickar jag till dig tulpaner från Amsterdam…”

Utöver Amsterdams sprudlande nattliv så är även våren en höjdpunkt att uppleva i Amsterdam.
En kort bit utanför Amsterdam hittar du även det världsberömda ”Bollenstreek”, Nederländernas sagolika blomsterdistrikt. Där hittar du även Keukenhof Gardens som mellan mars och maj blommar som mest. Under april månad hålls även Amsterdams årliga tulpanfestival, utöver mängder av andra blomsterrelaterade evenemang i världens blomsterhuvudstad. Vill du ha en billig färgsprakande vår semester rekommenderas Amsterdam.

Vår på Malta

Malta

Den lilla ön i södra medelhavet kan ibland underskattas som resmål. Med över 300 soldagar per år är du snudd på garanterad fint väder på din semester till Malta oavsett vilken tid på året du åker. Under den långa sommaren stiger medeltemperaturen till över 30 grader, vilket kan vara i varmaste laget för många svenskar under längre perioder. Då är den mesta av växtligheten sönderbränd och hela ön går i honungsfärger, från husen till den steniga naturen. Likväl vackert givetvis, men något som är svårslaget är den tidigare våren på Malta i mars-april. Då grönskar det mesta och naturen är gudomligt vacker i sin kontrast till en klarblå himmel och det kristallklara vattnet.

Trots Maltas blygsamma storlek finns det något för alla kategorier. Den otroliga historien som avspeglas överallt på ön sträcker sig så långt tillbaka i tiden som 5200 f.Kr. då de första människorna kom till Malta. Historien du hittar på Malta innefattar allt ifrån förhistoriska tempel som är äldre än pyramiderna, efterlämningar från alla de olika tidsepoker då ön kontrollerats av allt ifrån araber, greker, romare, fransmän och britter.

Då Malta lever mycket på sin turism så hittar du givetvis allt en turist behöver och förväntar sig även här. Vackra handgjorda produkter, myllrande turistkvarter med mer nattklubbar än gathörn och välbesökta stränder utspridda över hela ön. Malta rekommenderas året runt, och våren på den klippiga ön är en upplevelse i särklass till ett mycket rimligt pris innan högsäsongen drar igång på allvar.

Vår i Ukraina

Kiev

Kiev har den senaste åren fått dålig PR efter de blodiga demonstrationerna på Maidan 2014 och den alltjämt pågående konflikten i Östra Ukraina. Idag är det att klassa som säkert att resa till Kiev trots detta, och UD avråder inte resor till Ukraina mer än till de oroliga områdena kring Donetsk och Luhansk samt halvön Krim.

När du anländer till Kiev på vårkanten möts du av en vacker storstad som blomstrar längs floden Dnjepr som löper sina 2 280 km genom landet. Staden har med sina 2.8 miljoner invånare allt du kan önska dig, och allt detta i en salig blandning av västeuropeisk arkitektur, kristna ortodoxa byggnader och imponerande arkitektur från tiden då Ukraina tillhörde Sovjetunionen.

Om du vill uppleva äkta gammal Sovjetinfluerad storstad fullt ut så är kanske inte Kiev det perfekta resmålet, men en storstadsweekend till Kiev på vårkanten kommer du garanterat uppskatta om du vill ha en vacker stad med ett imponerande nattliv och ett shoppingutbud som duger åt vem som helst. Priserna på mycket i Kiev är bra med europeiska mått mätt och en kväll ute med middag och dricka kan på många håll vara billigare än en middag på lokala puben i Sverige.

Historien runtomkring i Kiev är inte förhistorisk, även om staden funnits sedan 400-talet. De ortodoxa byggnaderna med sina gyllene kupoler och Kievs många monument ger dig dock en bra möjlighet att njuta av stadens historia också.

Kievs botaniska trädgård är en av flera höjdpunkter i Kiev på våren, och definitivt värt ett besök om du spenderar några dagar i staden som är ett viktigt industriellt, vetenskapligt, pedagogiskt och kulturellt centrum i Östeuropa.

st petersburg kupoler och träd

St Petersburg

En semester på vårkanten till Rysslands fönster åt väst, Sankt Petersburg kommer garanterat ge dig allt ifrån vacker vårkänsla blandat med en halvt exotisk känsla av att befinna sig mitt i det forna Sovjetunionen. En intressant bit av Rysslands näst största stad är det faktum att staden innehaft flera namn, vilket många känner till. Från Sankt Petersburg till Petrograd och sedan Leningrad, för att sen återigen bli Sankt Petersburg vid Sovjetunionens fall. Det finns dock ytterligare ett namn i raden, och det är Nyen. Det var stadens föregångare, och var en fästning byggd av Sverige under början av 1600-talet, och senare belägrades 1703 av ryssarna.

Sankt Petersburg har en dramatisk historia, som än idag går att se spår av i stadens rika historia. Överlag har staden en klassisk rysk känsla, men på sina håll influerat av Västeuropa.

Våren i Sankt Petersburg är fantastisk, och en resa till staden vid Östersjön har mycket att erbjuda. När våren officiellt är här så öppnar det som många kallar ”Rysslands Versailles”, Peterhof. Ett sagolikt palats med vackra trädgårdar och fontäner som garanterat tar dig med storm.

Staden har givetvis mycket övrigt att erbjuda, vare sig du föredrar historia, nattliv, shopping eller kultur. Allt detta i kombination med en vacker vår som avspeglar sig väl i staden trots storleken med sina 5 miljoner invånare. Vinterpalatset och Eremitaget är något du inte får missa vid ett besökt till Sankt Petersburg.

En promenad i vårsolen på det mäktiga Palatstorget med den imponerande Alexanderkolonnen i mitten är att rekommendera, och chansen är stor att du under våren får se nygifta par besöka torget för en mycket intressant tradition. Sankt Petersburg är utan tvekan mycket prisvärt och minnesvärt.