Fintechjätten Trustly på väg till börsen?

Fintechbolaget Trustly har haft en makalös tillväxt de senaste åren och uppges idag vara värderade till 50 miljarder kronor. Enligt en artikel i Dagens Industri uppger källor inom bolaget att man kan vara på väg till börsen redan under nästa år. Valet står nu mellan att notera sig på den svenska eller amerikanska börsen. 

Läs mer: Betala med fingeravtryck – Rocker först i Sverige

Kvinna och man som gör high-five

Stor ökning i värde

Trustly har med sina användarvänliga tjänster snabbt vuxit i popularitet. Bara under föregående år ökade bolagets omsättning från 890 miljoner till 1,4 miljarder kronor, samt ett plusresultat vilket slutade på 68,5 miljoner kronor. Det innebär en ökning i omsättning med hela 510 miljoner kronor – på bara ett år. 

2018 köptes Trustly upp av Nordic Capital, vilka idag också är bolagets största ägare tillsammans med Alfvén och Didrikson. Vid denna tid värderades bolaget till 7 miljarder kronor. Dagens värdering ligger enligt samma källor på ungefär 50 miljarder kronor – värdet har alltså ökat väsentlig på knappt två år.

Under sommaren 2020 gick också riskkapitaljätten Black Rock tillsammans med en rad internationella investerare in i Trustly – dock då som minoritetsägare. 

Det har tidigare framförallt varit den europeiska marknaden som lagt grunden för den utveckling vi ser hos bolaget idag, men nu uppger Trustly att även den amerikanska marknaden börjat ta fart. Bland annat gick Trustly under förra året ihop med den USA-baserade betalningslösningen ’Pay With My Bank’. 

En populär betalningslösning

En stor anledning till varför Trustly blivit så populär bland konsumenterna beror på det faktum att de tillhandahåller kundvänliga lösningar, med stort fokus på snabbhet och enkelhet. Trustly har bland annat möjliggjort för banker att betala ut pengar direkt vid lån, även under sådana tider som banken normalt har stängt. Dessa lån kallas ofta för just Trustly-lån, och har blivit allt vanligare på den svenska marknaden. 

För den som handlar på nätet är Trustly inte heller något nytt namn. Många näthandlare har idag ett avtal med Trustly som låter kunderna betala sina varor direkt från sitt bankkonto med hjälp av deras tjänst.

På så vis dras pengarna omgående från konsumentens konto, samtidigt som denne aldrig behöver dela med sig av några känsliga bankuppgifter till någon tredje part. Detta eftersom alla sådana uppgifter stannar hos Trustly som agerar mellanhand för betalningen. 

Trustly är också stora inom casinobranschen. Där har de förenklat för spelarna bland annat genom att underlätta spelarnas registreringsprocess och genom att erbjuda snabba och kostnadsfria transaktioner.

Trustly finns idag tillgänglig som en möjlig betalningslösning hos en majoritet av spelsidorna.