Flexibla krediter – billigare än smslån?

Flexibla krediter blir allt vanligare och skälet är uppenbart. I stället för att bara kunna ta ett lån på vissa förutbestämda belopp och vara tvungen att betala tillbaka lånet inom en viss tidsfrist såsom till exempel 30 dagar, kan du göra flera uttag och även anpassa låneperioden, detta genom delbetalningar.

Det är idag ett antal finansbolag som enbart erbjuder flexibla krediter/flexibla lån inom den lite bredare kategorin sms lån medan andra erbjuder denna typ av kredit som ett alternativ till det mer traditionella sms lånet.

Låna hur du vill inom din kreditram

När du ansöker om en flexibel kredit får du ett kreditavtal med en fastställd kreditgräns. Den kan vara på allt mellan 5000-15 000 kr beroende på hur din ekonomi ser ut. Kreditramen disponerar du fritt över, vilket innebär att du kan göra uttag när du vill. Normalt kan du göra uttag både via ditt konto på internet och via sms. Du väljer sedan om du vill reglera hela skulden på en gång genom att sätta in en klumpsumma eller återbetala den via delbetalningar, precis som du kan göra med kreditkort.

Innebär flexibiliteten en extra kostnad?

Att du har fria uttag och kan bestämma själv på vilka belopp uttagen ska vara är en mycket stor fördel med flexkrediter. Frågan som osökt kommer upp är dock om denna fördel kostar något extra? Det är inte helt enkelt att svara på frågan eftersom olika långivare tar ut olika räntor och andra kostnader, men det finns två saker som förmodligen stämmer oavsett vilka långivare du jämför.

Om du använder en flexkredit för att i praktiken ta ett vanligt sms lån får du betala en kostnad för lånet som är ungefär densamma som du betalar om du får beviljat ett sms lån hos en aktör som bara erbjuder traditionella sms lån. Väljer du i stället delbetalning av den utnyttjade krediten får du emellertid räkna med att få betala lite extra för förmånen att dela upp återbetalningen.

Räntor och avgifter hos EverydayPlus

Vi kan ta ett mycket konkret exempel för att visa på hur delbetalning slår på den totala kostnaden för uttag från kreditramen. Vi använder oss här av uppgifter från EverydayPlus, som är en av de största aktörerna inom flexlån.

Om du gör uttag på totalt 5000 kr under en månad kommer du att få betala 15% i ränta på de första 10 dagarna på kredittiden. Därefter är krediten räntefri under resterande del av månad 1 och hela månad 2. Betalar du hela skulden i en klumpsumma före ingången av månad 3 betalar du alltså 750 kr (0,15 x 5000) för krediten. Från och med månad 3 är räntan 5% per månad, vilket innebär att totalkostnaden för krediten hela tiden ökar.

Delbetalning kan göras med 1/5 av totalbeloppet per månad, så maximal kredittid är således fem månader. Nedan är en tabell över vad totalkostnaden för lånet blir vid betalning 45 dagar-5 månader.

Kredit45 dagarMånad 3Månad 4Månad 5Månad 6
5000 kr5750 kr5890 kr6040 kr6180 kr6325 kr

Vänligen notera att uppgifterna kan ändras. Ovan är ett exempel på hur kreditkostnaden ökar med ökat antal månader. Vänligen besök EverydayPlus för aktuell information.