Flexlån – en låneform på frammarsch

hundrakronorNär du tar ett lån får du hela beloppet i handen direkt. Det är givetvis en fördel om du har behov av att använda hela beloppet, men det kan också innebära att du får ett överskott som du egentligen inte behöver. Ett lån är också av naturen mindre flexibelt när det gäller återbetalningstiden, vilket innebär att låneperioden och den tid du har behov av pengarna kan vara mycket olika.

Ett typexempel: Du har behov av att låna 15 000 kr. Du går då till banken och ansöker om ett privatlån på 20 000 kr, som ju normalt är lägsta möjliga lånebelopp. Även om du inte har behov av de extra 5000 kr måste du betala ränta på pengarna från dag 1 om du inte betalar tillbaka dem direkt (man kan alltid göra extra inbetalningar på privatlån). Risken finns också att du tar tillfället i akt att ”passa på” att göra några extra inköp med den överskjutande summan.

Ett annat exempel: Du behöver 3000 kr för att betala en räkning i slutet av månaden. Samtidigt vet du att du kommer att få in lön inom ett par dagar. Du väljer då att ta ett sms lån på 3000 kr med återbetalningstid på 30 dagar. För detta lån betalar du ränta och avgifter på ett lån med en löptid på en månad trots att du behöver pengarna endast en bråkdel av den tiden.

Flexibla lån för större valfrihet och lägre kostnader

Ovan två exempel pekar på att det finns utrymme för nya produkter inom konsumentkrediter och lån på små belopp. En produkt som är på frammarsch och som syftar till att täppa till luckorna är flexibla lån, eller flexlån med en smidigare benämning. Dessa krediter fungerar som ett slags mellanting mellan ett lån och en löpande kortkredit och ger kredittagaren flexibilitet vad gäller både kreditbelopp och återbetalningstid.

Idén med flexlån är att kredittagaren ansöker om ett kreditutrymme upp till ett visst belopp. Han eller hon får sedan fritt disponera över låneutrymmet och i praktiken göra uttag och insättningar precis som på vilket bankkonto som helst. Skulle hushållets inkomster sina i slutet av månaden kan man göra ett uttag till sig själv på det belopp som saknas och sedan betala in skulden så fort nya pengar dyker upp på privatkontot. På så sätt kan man, förutsatt att räntan för det utnyttjade kreditutrymmet inte är astronomisk, spara en hel del på att använda flexlån i stället för att ansöka om privatlån eller sms lån med jämna mellanrum.

Vi ska dock säga att flexlån inte är den optimala produkten för dig som endast har behov av att ta ett sms lån någon gång per år. Det tillkommer nämligen uppläggningsavgift och i vissa fall också en årsavgift. Behöver du ett tillskott till hushållskassan någon gång per år gör du i stället klokt i att vända dig till ett snabblåneföretag.