Håll koll på ditt kreditbetyg inför det nya året

Har du koll på vad ditt kreditbetyg är eller väntar du tills det är dags att söka lån för att ta reda på det? Det finns idag långivare som erbjuder lån utan UC, men det kan vara smart att ändå själv ha koll på sitt UC kreditbetyg – och det är inte svårt alls. Faktum är att det bara tar några minuter att kolla upp det.

Varför ska jag ha koll på mitt kreditbetyg, kanske du tänker? En orsak är att du kan spara en hel del tid och besvär när du sedan väl ska söka lån eftersom du vet hur dina chanser är inför att få lånet beviljat.

Kreditbetyg nyår

Kontrollera din kreditvärdighet snabbt och enkelt

Det är inte särskilt svårt att kolla sitt kreditbetyg med den nya appen Kreddy. Den är framtagen i samarbete med UC och ger dig direkt besked om hur det ser ut. Appen hämtar du på AppStore eller Google Play. Du loggar in med BankID och efter en halv minuts ”tänkande” ser du vilket som är ditt betyg.

I appen får du även tips och råd om hur du kan förbättra ditt betyg, och får en överblick över alla lån och krediter du har i dagsläget. Kreddy ger dig även förslag på hur du kan slå ihop dina lån för en lägre månadskostnad och erbjuder dig tjänster för skydd mot ID-kapning som du kan prova helt gratis.

Kreditupplysningen registreras inte

Som du säkert vet noteras varje kreditupplysning som görs på en person. Många UC-förfrågningar påverkar i längden ditt betyg till det sämre. Med Kreddy är detta inget problem. Man kan säga att det är en tjänst där du kan se din kreditvärdighet utan att det påverkar ditt betyg. Dessutom är det helt gratis.

Viktig med bra kreditbetyg när du söker lån

Kreditbetyget och kreditvärdigheten är vad långivare tittar på när du ansöker om ett lån. Ett högt kreditbetyg gör att du lättare får lån. Den individuella räntan på lånet sätts också grundat på ditt betyg. Med andra ord kan ett svagt betyg göra det svårare att få lån beviljat eller få räntan att skjuta i höjden.

Genom att på förhand veta var du ligger till med ditt kreditbetyg kan du få en bild över om det är ett bra läge att ta ett lån eller inte. Om betyget är svagt kanske du bör jobba på att förbättra det innan du ansöker. Du kan även välja att ha en medsökande för att få bättre villkor och öka chanserna till ett lån.

Ta ditt kreditbetyg till det bättre

Du kan förbättra ditt kreditbetyg över sikt genom att till exempel slå ihop flera mindre lån till ett, minska din kreditmängd, skapa en stabilare livssituation och undvika förfrågningar hos UC. Att inte ha betalningsanmärkningar och betala fakturor i tid är något som också påverkar betyget till det bättre.

Det är dock möjligt att ansöka om lån trots betalningsanmärkningar, men då till en högre ränta.

Nya digitala tjänster för lånejämförelser

Hela tiden lanseras nya tjänster på nätet som gör det enklare för dig som konsument att jämföra lån, villkor och långivare. Vi svenskar är vana vid att använda dessa tjänster direkt från våra mobiler. Att ta ett lån för att klara av en månad med höga kostnader är därför idag inget svårt. Genom appen Kreddy kan du nu också se ditt eget kreditbetyg och kan på så sätt undvika många onödiga kreditupplysningar.