Ingen UC på lån under 10 000 kr

Det går att identifiera en ny trend när det handlar om sms lån, och det är att fler långivare har börjat med att inhämta kreditupplysningar från flera olika kreditupplysningsföretag. Vilket företag långivaren vänder sig till avgörs av hur stor den lånesumma den presumtiva låntagaren ansöker om.

I korthet gäller att kreditupplysningar för lån i den nedre delen av skalan inhämtas från andra kreditupplysningsföretag än UC, medan just UC är den aktör långivarna vänder sig till när det gäller lite större belopp.

Ingen UC på mindre sms lån

Ett exempel – Nanokredit

Nanokredit var först ut med sms lån utan UC för den nedre delen av skalan och idag gäller följande:
1. För lån upp till 10 000 kr används Bisnode
2. För lån på över 10 000 kr används UC.

Den som ansöker om ett lån på exempelvis 5000 kr hos Nanokredit kommer att få en notering om att kreditupplysning har gjorts endast i Bisnodes eget register. Lånar man i stället till exempel 15 000 kr inhämtas kreditinformationen från Upplysningscentralen och uppgiften härom kommer då att bli synlig för alla andra aktörer som vänder sig till denna den mest använda leverantören av kreditinformation.

Vad denna nyhet innebär, är olika från person till person, men överlag kan det väl sägas vara positivt att denna nya uppdelning har kommit till stånd. Att kunna låna upp till 10 000 kr eller liknande relativt höga summor utan att få en notering i UC:s kreditinformation kan av många ses som en stor fördel.

Samma krav på låntagare oavsett kreditupplysningsföretag

Det är viktigt att komma ihåg att det att en långivare vänder sig till andra kreditupplysningsföretag än UC, såsom till exempel Bisnode och Creditsafe, inte innebär att chanserna att bli beviljad det önskade lånet automatiskt ökar. Kreditinformationen bygger nämligen på din ekonomi som helhet. Emellertid är Bisnode och andra kreditupplysningsföretag mer eller mindre slutna kretsar, vilket innebär att de inte sinsemellan delar med sig av information kring exempelvis förfrågningar om kreditinformation. En kreditupplysning hos Creditsafe visas till exempel inte hos Bisnode och det kan i viss mån öka kreditvärdigheten hos en person som är mer flitig än genomsnittet när det gäller att ansöka om sms lån hos olika långivare.