Kan man ta en kreditupplysning på sig själv?

I samband med att du ansöker om ett smslån eller annat lån tar långivaren en kreditupplysning. Beroende på utslaget av denna blir du därefter antingen beviljad eller nekad lånet. I regel gäller: ju bättre kreditbetyg desto större är chansen att du får låna pengar – samtidigt som du dessutom får låna dem till bättre villkor.

För varje kreditupplysning som görs får du dock sämre kreditbetyg, eftersom det indikerar att du ansökt om många lån. Därför vore det smidigt om du kunde göra en kreditupplysning på dig själv innan ansökan. För att på så vis veta om det är värt att göra en låneansökan eller inte. Detta är idag möjligt – med Kreddy.

Läs mer: Så höjer du din kreditvärdighet inför låneansökan

Hund och man vid soffa med mobil i handen

Se ditt UC-score direkt i mobilen

Kreddy är en app som hjälper dig hålla koll på ditt kreditbetyg hos det största kreditupplysningsföretaget, UC AB. Det är från denna aktör som alla kreditupplysningar hämtas när du ska ansöka om ett större lån, som privatlån på belopp över 50 000 kronor och bolån, men också i vissa fall för smslån och kreditköp.

Efter att du har laddat ner Kreddy-appen på mobilen eller surfplattan loggar du snabbt och enkelt in med hjälp av ditt BankID. Du får sedan omedelbart tillgång till din kreditpoäng och ser den i realtid. Kreddy är en helt kostnadsfri tjänst och ingen kreditupplysning registreras hos UC när du använder appen.

Din kreditvärdighet i realtid

Hos Kreddy slipper du fördröjningar utan kan i realtid se din kreditvärdighet. Du får då veta om den är utmärkt, mycket bra, bra, mindre bra eller dålig. Samtidigt kan du läsa intressant fakta kring de olika nivåerna av kreditvärdighet. Bland annat hur stor andel av befolkningen som har en viss kreditvärdighet.

Till exempel kan du se hur många kreditförfrågningar och vilken genomsnittsinkomst varje grupp har.

Du kan också direkt i appen se hur mycket lån och krediter du själv har, och hur dessa är uppdelade. Denna information uppdateras en gång i månaden och du ser hur långt det är tills nästa uppdatering.

Om du inte är nöjd med din kreditvärdighet hittar du också flera goda tips och råd i appen för hur du kan förbättra betyget. Det kan handla om att betala av dina lån och krediter så snart som möjligt eller att reducera antalet krediter. Det kan också vara värt att samla ihop flera små lån till ett privatlån.

Kreddy-appen är användarvänlig och lätt att förstå sig på. Med hjälp av den kan du göra hur många upplysningar du vill på dig själv, utan att det kostar dig något eller att det påverkar ditt kreditbetyg.