Kvarskatt? Glöm inte betala imorgon!

Tillhör du en av de nästan två miljoner svenskar som under året fått besked om kvarskatt från Skatteverket? Då får du inte glömma att den ska vara inbetald senast imorgon, tisdag den 12 november. Annars riskerar du att i början av nästa år hamna hos Kronofogden och drabbas av höga straffavgifter.

Betala kvarskatt

Varför måste jag betala kvarskatt?

Anledningen till att du måste betala kvarskatt är helt enkelt för att du betalat för lite skatt under året som gått – du har med andra ord skatt kvar att betala. Det kan till exempel handla om att din arbetsgivare dragit för lite skatt på din lön, vilket ofta är fallet om du har mer än ett jobb. Det kan också vara ett resultat av att du bytt jobb eller att Försäkringskassan dragit för lite skatt, om du varit sjukskriven under 2018.

Kvarskatt kan även drabba den som äger en fastighet eller sålt en fastighet med vinst.

Om du inte betalar i tid

I år är det 1,8 miljoner svenskar som har fått besked om kvarskatt. Förra årets var det 34 000 personer som missade att betala i tid, vilket ledde till att dessa skattekrav gick vidare till Kronofogden. Av dessa fordringar var det hela 9 500 personer som inte tidigare hade funnits i Kronofogdes register och två tredjedelar betalade sin skuld inom 30 dagar. Det hade alltså med stor sannolikhet kunnat undvikas.

Att få sitt ärende vidaresänt till Kronofogden kan bli en mycket kostsam historia. Förutom att du får betala en extra avgift på 600 kronor, riskerar du även att få en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningen syns i ditt register i 3 år och kan kraftigt begränsa dina möjligheter att ta lån och stå på hyreskontrakt.

Se därför till att inte missa kvarskattens deadline imorgon. Om du inte har betalat än, gör det nu och skjut inte upp det längre. Det kan även vara en god idé att kolla en extra gång så att du verkligen betalat.