Lärdomar om ekonomi från barn

barn som torkar sedlar på tvättlina

Alla föräldrar har med stor sannolikhet upplevt stunder då barn fäller visdomsord som får oss att häpna. Barn har ett mycket logiskt synsätt på det mesta i livet, och så även när det gäller ekonomi. Det går med fördel att ta lärdom av mycket dessa små kloka varelser har att delge oss. Här är några av de saker vi alla kan lära oss från barn genom att bara ha dem i vårt liv.

Planera för framtiden

Barnen är vår framtid, vilket inte är någon nyhet alls. Vare sig man är förälder eller inte så kommer det en tid då man börjar planera för framtiden. De flesta av oss har varit i den åldern då vi inte planerat eller tänkt mer än kanske ett år framåt i tiden. Men när vi får barn eller kommer upp i en viss ålder börjar vi oftast planera inför framtiden på ett helt annat sätt. Många av oss börjar direkt att spara till våra barn; till första lägenheten, körkort eller studiekostnader.

Många får även ett helt annat tänk vad gäller skulder och lån, som till exempel studieskulder vilket man som förälder vill bli av med mycket snabbare för att inte riskera att belasta sina barns framtid.
Kontentan är att det endast påverkar ekonomin positivt att planera långsiktigt inför framtiden, både ur ett personligt perspektiv såväl som för barnens skull.

Buffert är livsviktigt

Vi vet att det är bra att ha en buffert i privatekonomin. Exempelvis om bilen går sönder, värmepannan ger upp eller om tvättmaskinen behöver bytas ut. Dock så är vi svenskar överlag dåliga på att ha en buffert, och i många fall beror det helt enkelt på att vi inte har möjlighet att sätta undan pengar varje månad för att täcka oförutsedda utgifter.

Ofta går ekonomin runt ändå, men med barn blir det om möjligt ännu viktigare att ha den där lilla extra bufferten tillgänglig. Allt ifrån prinsessklänningar till det viktiga kalaset, ny cykelhjälm för tredje gången när stödhjulen äntligen avlägsnats från cykeln eller fickpengar till den årliga klassresan.

Det är omöjligt att förutse vissa utgifter som förälder, och en buffert skänker både sinnesro och trygghet. Och detta funkar givetvis även som en buffert för de ”vanliga” oförutsedda utgifterna som alltid kan dyka upp.

Våra beslut påverkar deras framtid

Detta är på sätt och vis en vidareutveckling av punkten att planera för framtiden, men med den skillnaden att även beslut långt i vår ungdom kan påverka barnens framtid. Ett exempel på detta är pensionssparande. Det finns många som ser detta som det största tecknet på att man klivit in i vuxenvärlden. En del människor funderar inte så mycket på hur pensionssparandet ser ut, och att exempelvis jobba svart känns enbart som en vinst.

Att redan i ett tidigt skede i livet börja planera inför pensionen är absolut inget negativt, och hjälper även dina framtida barn. Om du jobbar svart i några år så går du miste om många viktiga pensionsgrundande kronor som sedan kommer gynna dina barn, då du inte nödvändigtvis blir en börda för dem på äldre dar.

En annan viktig punkt är vår hälsa. Tar vi hand om oss själva, äter nyttigt och tränar så är också chansen större att vi inte blir en belastning för våra barn när vi blir gamla.

Lycka är inte materiellt

Samhället idag är till stor del att anse som förhållandevis materiellt. Och det kan ofta kännas som att lycka mäts i prylar när man läser tidningar och sociala medier. Detta är mer påtagligt hos yngre, men går även att återfinna i alla ålderskategorier på olika sätt. Chansen att slippa ifrån detta materiella synsätt är som bäst när man omges av barn.

Barn må vara materialistiska på vissa sätt när det gäller leksaker och dylikt, men något som är desto mer framträdande hos merparten av alla barn är just egenskapen att de är allt annat än materialistiska i slutänden. Barn behöver inte saker, barn behöver oss.

Pengar är inte allt

Pengar är ett nödvändigt medel för att överleva, men man behöver inte pengar för att leva. Pengar är ett verktyg som gör det lättare i livet att köpa det vi vill ha, men de saker som inte går att sätta värde på är framförallt upplevelser och tid med sina barn. De flesta föräldrar är slående överens om att deras syn på livet förändrats drastiskt när de fick barn. Livet får en helt ny mening, och en dag ute i naturen med sitt barn är ofta värt mer än en lyxkryssning i Karibien. Ta vara på dessa stunder och njut av ögonblicken med ditt barn, de är värda mer än alla pengar i världen.

Slutsats

Det är dyrt att ha barn, det har nog alla hört åtminstone en gång i livet. Det är helt sant, men det är också den mest värdefulla utgiften vi kan tänkas ha. Allt vi spenderar på våra barn får vi tillbaka mångfalt, vare sig det är resor, leksaker eller tandläkarkostnader. I retur får vi lyckliga barn som med ett endaste leende gör allt värt besväret.

Vissa värdefulla upplevelser i livet kommer alltid kosta pengar, och dessa är värda att spendera pengar på. Planera, budgetera och spara till dessa och ångra aldrig dina utgifter. Och sätter du ett barn till världen kommer du aldrig ångra ett öre du spenderar på ditt barn.