Låt inte abonnemangen ta över – Så rensar du!

Hör du till dem som funderar på hur du ska minska antalet abonnemang eller är du en av dem som aldrig riktigt lyckas komma i mål med att avsluta abonnemanget? I så fall är du inte ensam. Faktum är att vi svenskar har upp till tio abonnemang var och många har inte koll på vad det kostar dem per månad. I den här artikeln reder vi ut hur du får stenkoll på dina abonnemang och hur du kan spara pengar varje månad!

Vi är idag vana vid tjänster och abonnemang. I och med att leverantörer gått över till molnbaserade prenumerationer är det såklart attraktivt att teckna ett abonnemang. Dock kan ett abonnemang lätt bli liggande utan att det nyttjas och då betalar du för något du inte använder, vilket helt klart är onödigt.

Visst kan vi vara överens om att dessa tjänster är bra att ha. Det är underbart att ha tillgång till den senaste musiken och kunna se serier och filmer när du vill, men ingen vill väl betala för saker i onödan? Så hur kan du enkelt se vilka abonnemang du har och med ett knapptryck avsluta de som är överflödiga?

rensa abonnemang

Betala inte för tjänster du inte behöver

Kan du direkt säga hur många tjänster och abonnemang du har och vad de kostar dig i månaden? Vi gissar att svaret är nej. Sannolikheten är stor att du tecknat något abonnemang, kanske för att få en gratis månad som sedan gick över till en automatisk betalning, som du inte vet just nu tickar pengar för dig.

Många tjänster ”rullar på” och du tar för givet att de finns. Är du van att läsa tidningen i mobilen digitalt? Kanske hittar du det du behöver på andra internetplatser där du slipper betala? Behöver du exempelvis både Netflix och Viaplay? Kanske räcker det med en av dem? Listan kan bli lång och innehållsrik.

Ställ dig frågan: Behöver jag denna tjänst? Om svaret är nej bör du avsluta abonnemanget. Om svaret är ja, är nästa fråga: Behöver jag denna nivå på tjänsten? Kanske finns det flera varianter på prenumerationen som är olika dyra – fundera på om du istället kan byta till den simplare version med färre funktioner.

Få koll på alla tjänster med en smart app

Det finns hjälp att få med den smarta appen ”Mina Tjänster” som du kan ladda ner på AppStore eller Google Play. Du loggar in med din e-legitimation så tar appen reda på vilka abonnemang du har och du får en kostnadsöverblick. Här får du även förslag på sätt att spara genom billigare alternativ.

Så här enkelt säger du upp tjänster

Om du använder appen Mina tjänster kan du med ett enda klick säga upp tjänster. Att hantera dina abonnemang här är verkligen både smart och tidseffektivt. Har du dina abonnemang spridda så kan du här leta reda på vilka som dras varje månad och ta reda på vad de kostar. Bestäm dig för vilka du ska ha kvar och som ett nästa steg kan du undersöka om det finns billigare alternativ till dessa tjänster.

Kanske har din mobil blivit upplåst, men du betalar ändå en hög månadskostnad jämfört med andra leverantörer? Månaderna rullar på och du fortsätter betala för mycket, utan att du gör något åt det. I själva verket är det enkelt att flytta ditt nummer till en ny leverantör och ett byte går på bara några klick.

Tänk dock alltid på att läsa villkoren noga innan du tecknar ett avtal!

Skapa ett nytt intresse – din ekonomi

Ekonomi är kul och särskilt när du kan spara pengar. Gör det till ett intresse och tänk på det du kan spara varje månad som du kan göra andra saker för. Du kan bli en mästare på att rensa bland abonnemangen!