Många unga riskerar att bli utan sommarjobb i år

I spåren av Corona-pandemin är det många ungdomar som riskerar att bli utan sommarjobb. Det eftersom många har fått stänga ned eller kraftigt begränsa sina verksamheter, vilket inte lämnar något utrymme för ny personal. Enligt statistik från SCB är det främst sommarjobb inom handel, turism och offentlig verksamhet som påverkas – branscher som normalt brukar ha stort behov av sommarjobbare.

Bland annat är det förbudet mot folksamlingar på över 50 personer som ställer till det för nöjesparker som Gröna Lund och Liseberg. Ingen av dem har kunnat öppna alls under 2020. Gränshandel och turism är två andra kategorier som drabbats hårt av rådande restriktioner och kan inte erbjuda några sommarjobb.

En annan bransch där det normalt sett finns många sommarjobbare är omsorgsbranschen. Av förklarliga skäl är det under rådande pandemi stopp för omsorgsjobb, något som har stor påverkan på ungdomars jobbmöjligheter. Det blir med andra ord en fattig sommar för många som räknade med ett sommarjobb.

Ung kvinna som sommarjobbar på cafe

Omsätter normalt miljarder

Ett normalt år brukar de sommarjobbande ungdomarna dra in flera miljarder kronor totalt. Jämfört med 2019 tjänade då gymnasielever landet över totalt sex miljarder kronor under perioden juni till september.

Den månad som flest ungdomar brukar jobba är i augusti och förra året tjänade sommarjobbarna 2,3 miljarder kronor under denna period. Under samma period var det 23 % av de arbetande ungdomarna som hade ett jobb inom den offentliga sektorn, samtidigt som 77 % av inkomsterna kom från näringslivet.

För de ungdomar som jobbade inom offentlig sektor låg genomsnittsinkomsten på 11 700 kronor, medan den i snitt låg något lägre för de ungdomar som istället sommarjobbade inom det privata näringslivet.

Beroende på var i landet vi befinner oss är det normalt sett stor skillnad på hur stor andel som faktiskt sommarjobbar. Under 2019 var det Borgholm, Tanum och Strömstad som toppade listan på hur många procent av ungdomar mellan 16-19 som sommarjobbade. Alla tre kommuner landade över 84 %. Längst ned på listan finner vi kommunerna Järfälla med 38,3 %, Lidingö med 37,9 % och Lund med 39 %.

Storleken på inkomsterna skiljer sig också beroende på var i landet ungdomen jobbar. Under augusti förra året hade Gällivare, Arvidsjaur, Kalix och Gävle de högsta lönerna för sommarjobbare, med snittlöner som låg mellan 19 000 och 20 600 kronor. Samtidigt hade Sundbyberg, Danderyd, Täby och Lidingö de lägsta genomsnittslönerna med ungefär 50 % lägre löner än de högsta, mellan 8 700 och 9 800 kronor.

Totalt sett tjänade landets 16-19 åringar 11,8 miljarder kronor under 2019. Hur mycket det blir i år återstår att se, men det lär bli betydligt lägre sett till rådande situation och företagens ekonomiska förutsättningar.