Måste man ha deklarerad inkomst för att få låna?

En vanlig fråga när det gäller sms lån är om det går att låna utan inkomst, och det som avses är då om det finns möjlighet att ansöka om ett sms lån trots att kreditupplysningen (som baseras på den senaste deklarationen) inte visar några inkomster. Det är en lite komplicerad fråga och vi ska försöka bena ut den i det här blogginlägget.

låna utan deklarerad inkomst

Inkomstkravet är absolut

Du måste ha en inkomst för att kunna bli beviljad ett lån, oavsett lånetyp. Det är ett absolut krav som bland annat följer av konsumentkreditlagens bestämmelser kring krediter till privatpersoner. En långivare får enligt lagen helt enkelt inte bevilja ett lån till en person som ”saknar återbetalningsförmåga”, och en sökande som bevisligen (utifrån kreditupplysningen) inte har löpande inkomst är naturligtvis just en sådan person.

Samtidigt behöver nolltaxering i den senaste deklarationen inte betyda att du faktiskt är helt utan inkomst just nu. Uppgifterna i deklarationen visar nämligen inkomster för det tidigare beskattningsåret och läget kan ju vara ett helt annat när du skickar in din låneansökan. Du har kanske fått ett nytt jobb, börjat ta ut föräldrapenning eller något annat som gör att du faktiskt numera har en inkomst. Viktigt att lägga märke till är att inkomster är ett mycket brett begrepp och egentligen är det bara studielån och försörjningsstöd som inte kan räknas som inkomster.

Om du nolltaxerade förra året, men har inkomster vid det tillfälle du behöver låna, ska du berätta för långivaren vilka inkomster det handlar om. Inkomsten i pengar och ören är givetvis det viktigaste, men det är också nödvändigt att du anger källan till inkomsterna samt något om förväntad varaktighet. Hos vissa långivare kan du även, när du skickar in din ansökan, ge långivaren tillgång till en sammanställning av inkomster på ditt lönekonto/personkonto. Då får handläggaren hos långivaren svart på vitt kring hur dina inkomster ser ut.

Svaret på frågan i bloggpostens rubrik blir att du inte måste ha deklarerad inkomst för att få låna. Du måste emellertid ha en faktisk inkomst när du vill låna och den måste vara av en typ som långivaren kan godkänna.