Minimalistisk livsstil – något för dig?

Din livsstil har en mycket betydande inverkan på din ekonomi – så enkelt är det. Har du en livsstil med fokus på lyx behöver du en stark ekonomi med stora inkomster för att matcha dina krav och önskemål. Har du i stället en betydligt mindre extravagant livsstil behöver det kanske inte komma in så mycket pengar varje månad.

Idag finns i samhället mycket tydliga strömningar kring minimalism. Strömningarna grundar sig kanske primärt på en vilja att leva mer hållbart för miljöns skull, men det har också överlag blivit mer trendigt att både tänka och leva enkelt.

Vad är minimalism?

Ordet minimalism kommer från latinets minimum, som helt enkelt betyder ”det minsta”. Idén är långt ifrån ny. Inom både filosofi och religion har det alltid funnits en idé om att den som lever enkelt är mer fri i både tanke och själ.

Minimalism handlar framför allt om det materialistiska. Idén är att ju färre saker man äger och/eller har behov av, desto friare kan man bli. Denna idé har också bäring på det mentala. Ju färre saker du har i huvudet och går omkring och funderar på, desto friare kan du känna dig mentalt.

Minimalism för mer pengar

Med en minimalistisk livsstil kring det materiella kan du förbättra en svagare ekonomi eller ytterligare stärka en redan stabil ekonomi. Du kan minska risken att behöva ta nya lån och ha bättre förutsättningar att spara för framtiden och/eller för resor och upplevelser.

Nu kanske du tänker att minimalism känns som en synonym till snålhet och ett spartanskt liv. Så behöver inte vara fallet. Det handlar mer om att minska ner på den konsumtion som inte är direkt nödvändig så att du kan frigöra pengar och dessutom förhoppningsvis få en mer avslappnad vardag.

Tre tips för minimalism i vardagen

Det behöver inte vara särskilt svårt att börja leva ett lite mer fritt liv där det materiella inte tillåts spela huvudrollen. Du kan ta små men konkreta steg för att sakta men säkert få ett sundare och skarpare ekonomiskt fokus.

Ett första tips är att helt enkelt se över vad du äger. Börja med att ta en promenad genom lägenheten eller huset och titta på dina saker med kritiska ögon. Ett sätt att leva mer minimalistiskt är att minska ned på antalet materiella saker du har omkring dig, och med en snabbtitt hemma hittar du förmodligen många ting som du egentligen inte behöver.

Ett andra tips är att införa köpstopp. Det är en nyttig övning i sig och dessutom sparar du ju rent faktiskt pengar. Prova att hålla extra hårt i plånboken i en vecka eller månad och utvärdera sedan hur det kändes att tänka minimalistiskt.

Ett tredje tips är att fokusera på saker som inte kan köpas för pengar. Ett minimalistiskt tankesätt är ett där fokus ligger på familjen, vänner och eventuella hobbyer. Det är tiden och kvaliteten på tiden som är det viktigaste. Idén kan upplevas främmande för vissa, och visst kan det vara svårt att gå från en jakt på det materiella till att fokusera på de mer mjuka frågorna, men belöningen i form av både mer tid och mer pengar kan bli stor.