Ny e-handelslag ger ändrade betalningsalternativ

Enligt en ny lag som nyligen trädde i kraft får e-handlare inte längre presentera delbetalning eller faktura som förvalt eller första betalningsalternativ, om möjlighet till direktbetalning finns. Tidigare har många e-handlare presenterat kreditköp först eller till och med som förvalt alternativ i kassan när konsumenter ska checka ut och betala – något som flera reagerat på. Däribland finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Förra året lämnade han därför, tillsammans med regeringen, in ett förslag om att förbjuda att alternativ som innebär kreditbetalning presenteras på detta sätt vid e-handel. Bakgrunden är en kraftig ökning av konsumtionslån bland svenska hushåll. Enligt Kronofogden ökade skulderna med cirka 13 procent under första halvåret 2019, samtidigt som medianskulden hos betaltjänsten Klarna ökade med cirka 150 procent.

Riksdagen valde att säga ja till regeringens förslag och den första juli 2020 trädde den nya kreditlagen i kraft. I och med denna lagändring får e-handlare inte längre erbjuda faktura- eller delbetalning som förvalt betalningsalternativ vid utcheckning. Istället ska direktbetalning erbjudas, om ett sådant alternativ finns.

Lagförslaget har dock fått motstå en hel del kritik. En del av kritiken har varit att e-handlare, för att kunna fortsätta erbjuda faktura- eller delbetalning som förstahandsval, kan komma att ta bort möjligheten till direktbetalning helt och hållet. Några sådana indikationer har inte setts hittills. Däremot har betaltjänsten Swish fått ett rejält uppsving sedan lagen godkändes – med fler e-handlare som anslutit sig till tjänsten.

E-handlare som swishar betalning

Kraftig ökning av e-handlare som väljer Swish. Foto: Swish

Fler e-handlare ansluter till Swish

Beslutet att godkänna den nya kreditlagen klubbades igenom den 28 mars och bara i april och maj i år syntes en 50-procentig ökning av antalet e-handlare som valt att ansluta sig till betalningstjänsten Swish. Det jämfört med hur siffrorna såg ut under samma period föregående år, det rapporterar Dagens Handel.

Sofia Norén, Communication and growth manager på Swish, förklarar den kraftiga ökningen: ”Detta tror vi delvis beror på den pågående pandemin men också för att Swish är ett effektivt och smidigt alternativ till kreditbetallösningar för företag att erbjuda sina kunder. Handeln garderar sig helt enkelt inför lagändring”.

Enligt en undersökning som Sifo Kantar genomfört på uppdrag av Swish är de populäraste alternativen för betalning vid e-handel just Swish, faktura och kortbetalning. När de inte längre kan presentera faktura först, väljer många Swish. Hela 81 procent av e-handlarna uppger att Swish bidrar till att förenkla vardagen för deras kunder – och det är i stort sett samma andel som är nöjda med Swish som betalningslösning.