Prenumerationen som ger dig förskott på lönen

Det svenska fintech-bolaget Grace kommer under året lansera en tjänst där du med fast inkomst kan välja att prenumerera för att få tillgång till din lön i förskott – som ett lån fast det rör sig om pengar du vet att du kommer ha inom en snar framtid. Något sådant upplägg finns ännu inte i Sverige, men i bland annat USA och Storbritannien finns detta sedan tidigare, och är en tjänst som brukas av många konsumenter.

Grace säger att de vill erbjuda ett alternativ till smslån – där användaren varken betalar uppläggningsavgift eller ränta. Istället betalas en månatlig fast kostnad för att få nyttja tjänsten, precis som ett abonnemang med andra ord. Hur stor denna månadskostnad kommer vara har Grace dock ännu inte avslöjat.

Person mottar påse med pengar

Förskott på lön, föräldrapenning och CSN

Tjänsten går ut på att du varje månad kommer kunna ta ut delar av din lön i förskott. Hur stor del av lönen det rör sig om är ännu inte specificerat. Det går även att få förskott på andra fasta inkomster som CSN och föräldrapenning, och grundarnas förhoppning är att det ska vara ett alternativ till högkostnadskrediter.

När din lön väl betalas ut den 25:e kommer Grace automatiskt dra av den summa som du hittills spenderat. Det kommer inte tas ut några andra avgifter för tjänsten än en prenumerationsavgift, och möjlighet att få testa tjänsten gratis kommer att finnas vid lansering. För att finansiera uppstarten av tjänsten har grundarna hittills tagit in 7 miljoner kronor i kapital, skriver Breakit i en nyhetsartikel.

Grace vill också att deras tjänst ska hjälpa användarna att få bättre koll på sin ekonomi, och att de kommer försöka få användarna att göra smartare ekonomiska val. Detta ska göras genom en budgetfunktion som kommer finnas tillgänglig i appen, samt spartips som kan användas tillsammans med budgetfunktionen.

Blandade reaktioner kring tjänsten

Även om tjänsten inte har lanserats ännu har den redan skapat reaktioner bland allmänheten. Vissa välkomnar idén då målet är att till en rimlig kostnad hjälpa konsumenter låna en kortare tid, samtidigt som den får bättre koll på sin ekonomi. Andra är inte lika positiva och höjer ett varningens finger.

Expressens ekonom Claes Hemberg menar i en artikel att användarna kan hamna i en negativ lånespiral, eftersom de enkelt kan låna av din kommande lön och sedan kanske måste låna på nytt för att klara följande månad – och på så sätt hela tiden lever på lånade pengar och över sina tillgångar.

Samtidigt kommer troligen majoriteten av tjänstens användare att vara just de individer som i början av månaden istället bekostar samma ”förskott på lönen” genom dyra snabblån och småkrediter. Därmed kanske det istället kan hjälpa dessa att få en sundare ekonomisk inställning. Detta återstår att se.