Presentkort: Gåvan till den som har allt – eller?

Julen närmar sig med stormsteg – årstiden då gåvan står i fokus. Det kan ibland vara klurigt att köpa julklappar åt alla våra nära och kära. Oftast saknas utförliga önskelistor och listan med mottagare kan bli mycket lång. Tiden och kreativiteten räcker helt enkelt inte till för att hitta den perfekta gåvan till alla.

Det kan också kännas hopplöst när många redan har redan allt de kan önska sig (åtminstone det som ryms av budgeten), vilket gör julklappshandeln ännu svårare. Presentkort brukar då vara en bra lösning – gåvan till den som har allt och inte önskar sig något speciellt. Men vad tycker vi egentligen om dessa kort?

Presentkort julklapp

En sista utväg i julklappsstressen

Fördelen med att ge bort ett presentkort är att den som mottar kortet själv kan bestämma vad den vill göra med pengarna. Det ger dig alltså en större chans att pricka rätt i hela ge-bort-charaden, framförallt om det är någon mer avlägsen släkting. Det enda du behöver göra är att välja rätt affär och belopp, så är du klar! Även om det kan vara svårt nog om du inte har så bra koll på var mottagaren brukar shoppa.

En annan fördel med presentkort som gåva är att det är ett snabbt köp, både online och i fysisk butik. Om du har en sista person kvar på listan att bocka av och du kan för allt i världen inte komma på något bra att köpa kan presentkortet vara lösningen. Det är ett bra sätt om du snabbt vill få klapparna avklarade.

En opersonlig eller praktisk gåva?

Det kan med andra ord vara en mycket bra utväg för dig som givare, men hur är det med mottagaren? Om det är en affär hen vanligtvis handlar i och som personen behöver något från kan det vara fördelaktigt, men i övrigt innebär ett presentkort att personen är låst till att spendera sina pengar där. Om det finns ett utgångsdatum kanske personen i slutändan tvingas handla något den egentligen inte vill ha ”bara för att” eller så bränner pengarna inne. I sådana fall har du betalat flera hundra för ett plastkort och en god tanke.

En annan nackdel med presentkort är ju givetvis att de är ganska opersonliga, eller hur? Det enda som kan vara unikt för presenten är butiken den gäller för, men hur många av oss har egentligen en favoritbutik idag? Det krävs ju att det är en butik personen handlar frekvent i eller som har tillräckligt stort utbud.

De flesta människor har dessutom en eller flera gånger redan fått ett presentkort i födelsedagspresent, julklapp eller namnsdagspresent. De öppnar kuvertet, ser beloppet och butikens logotyp – och så var det klart. Själva presenten i sig kan dröja veckor eller månader tills personen har i sin hand, om köpet ens blir av. Presenter som engagerar och som går att testa direkt är mycket roligare!

Med det sagt kan presentkort vara en bra present om du har gjort lite research innan. Kanske har du någon i släkten som alltid beställer sina matvaror från ett visst företag online? Då kan en god idé vara att ge ett presentkort hos den onlinebutiken för att underlätta personens vardag. Mat behöver vi ju alla.

Om företaget presentkortet gäller hos går i konkurs

Det tillkommer även en risk med att du genom presentkortet låser upp pengar i ett visst företag. Bortsett från att pengarna kanske aldrig nyttjas, vad händer egentligen om företaget eller butiken går i konkurs?

Presentkort och tillgodokvitton hos en butik som går i konkurs upphör att gälla. Dessa blir helt enkelt en del av konkursboet. Vad du då kan göra för att få tillbaka dina pengar är att sätta upp dig på en fodringsägarlista som konkursförvaltaren upprättar. Det är tyvärr en mycket liten chans att konsumenter får tillbaka några pengar, men det kan vara värt ett försök. Eller så kanske det är bättre att bara köpa något annat än ett presentkort eller ge beloppet som en Swish och på så sätt inte låsa upp pengarna?