Så får du pengarna att hålla under studietiden

Spara pengar under studietiden

Vänsterpartiet och regeringen kom överens om att höja studiemedlet. Efter höjningen, som troligen kommer att träda i kraft i juli 2018, kommer bidraget att höjas med 300 kr. Detta innebär att det totala bidragsbeloppet hamnar på ca 10 300 kr per månad.  Även om detta är en god nyhet så är det inte alltid som studiepengarna räcker varje månad. Beroende på vart och hur du bor, vilken utbildning du går i och din livsstil kan påverka dina utgifter markant. Här kan du lära dig några enkla tips om du får budgeten att hålla hela månaden.

Kurslitteratur är dyrt

När du börjar plugga kommer du snart på kort tid inse hur dyrt det är med kurslitteratur. Det är inte ovanligt att man behöver ett halvdussin böcker som tillsammans kostar runt 2000 kronor, varje termin. Beroende på utbildning kan denna kostnaden flyga iväg med raketfart.

Låna böcker

För att dra ner på litteraturkostnaderna är ett klassiskt knep att helt enkelt låna böcker från universitetsbiblioteket. Det brukar alltid finns ett visst antal av den senaste upplagan, men de sparar även på äldre böcker. Vanligtvis brukar man kunna få låna böckerna i drygt 2 veckor beroende på typen av bok. Men det gäller att vara snabb, dina klasskamrater tänker likadant och böckerna går snabbt åt.

Det brukar även finnas en och annan bok som räknas som referensbok. Dessa går inte att låna och måste alltid lämnas kvar när du går från biblioteket. Du kan alltså ibland gå till biblioteket och läsa boken där.

Köp och sälj behagande böcker

Bestämmer du dig för att köpa en bok, men du vill inte betala för mycket. Då går det alltid att köpa begagnade böcker. Platser som andrahandsbokhandeln säljer begagnade böcker som andra studenter har lämnat in tidigare. Dessa är i de flesta fall i relativt god kvalité och kostar ibland en bråkdel av en nytryckt bok. Du kan även lämna in dina böcker och få en procent av försäljningen när den blir såld.

Dela böcker

Det sista knepet du kan göra för att spara pengar på din kurslitteratur är att dela den med en klasskamrat. Hittar du någon som pluggar samma sak som du och som kanske bor rätt nära, kanske i samma byggnad, kan ni bestämma att dela på böckerna. På så sätt kan ni köpa några böcker var och turas om med att läsa dem. Problemen med denna metod är att man måste vänta på sin kompis att läsa klart innan man själv kan börja läsa. Samt vid hemtentor och plugg inför tentor då båda behöver böckerna. Dessa problem kan kringgås genom att endast dela på de mer oviktiga böckerna och att plugga inför tentorna tillsammans.

Laga mat tillsammans

Precis som att plugga tillsammans är det billigare och framför allt roligare att laga mat och äta tillsammans. Förutom att vara ett bra sätt att umgås och lära känna dina grannar och klasskamrater, är det också en bra metod för att att spara lite pengar. Turas om med att laga mat eller gå och handla tillsammans. Då är det lättare att laga storkok, vilket är billigare än många små rätter.

Ansök om bostadsbidrag

Beroende på dina inkomster, din boendekostnad och boendens typ och storlek kan du få bostadsbidrag från försäkringskassan. Bidraget brukar hamna på några hundra kronor och är en välkommen bonus till budgeten.

Låna pengar

Det finns flera typer av lån du kan ta under din studieperiod. Det absolut vanligaste är såklart studielånet du kan få från CSN. Detta ligger på upp till drygt 7000 kronor i månaden. Stuidelånet har nog den lägsta räntan i Sverige på endast 0,34 procent. Få lån kan ens komma i närheten av den nivån. Du kan få studielån i max 240 veckor för studier på eftergymnasial nivå, dvs. 6 års heltidsstudier.

Ligger det knapert till trots sparknep och studielån går det alltid att ta ett mindre smslån. Smslån har såklart en  högre ränta än studielån, men det är en snabbt och enkelt sätt att få lite extra pengar när du verkligen behöver det. Du kan jämföra smslån och räntor från olika långivare här.