Så gör du om du inte kan betala ditt lån

Att återbetala sina lån är otroligt viktigt. Om man struntar i avbetalningarna växer de snabbt och i värsta fall får man en betalningsanmärkning och skuld hos Kronofogden. För att inte detta ska ske är det mycket viktigt att omedelbart ta till åtgärder om du skulle få svårt att betala tillbaka lån. Gör det här med en gång!

Läs mer: 4 tips för att undvika djup skuldsättning när du lånar

Man med tom ficka kan inte betala lån

Kontakta din långivare

Plötsliga förändringar i livet och ekonomin kan drabba vem som helst – det är även långivarna medvetna om. Det första du bör göra när du får betalningsproblem är därför att kontakta dem för att förklara situationen. Ofta är de mer förstående än man kanske räknat med. Många gånger går det att lägga om avbetalningsplanen så att den fungerar med dina nya ekonomiska förutsättningar.

Det kan till exempel handla om att du under en tid endast betalar räntorna på ditt lån men inte amorterar, eller att du får en betalningsfri månad för att försöka komma ikapp. Det finns också möjlighet att lägga om lånet till en längre återbetalningstid så att du varje månad betalar mindre än vad du tidigare gjort.

Du kan också kontakta kommunens skuld- och budgetrådgivning för att få hjälp av dessa att ordna upp i ekonomin. Där kan du till exempel få hjälp att lägga upp en budget och förhandla om räntorna på dina lån.

Det händer om du inte betalar

Om du inte betalar ditt lån som du ska växer kostnaderna snabbt. Till en början får du en påminnelse från långivaren, där de i regel lagt på en påminnelseavgift och en förseningsränta. Denna varierar ofta i storlek.

Betalar du inte heller denna gång får du ibland ytterligare påminnelser (med ytterligare avgifter) eller så skickas ärendet vidare direkt till inkasso. Om du inte betalar ditt lån sägs ofta avtalet upp om du inte sköter dina betalningar. Det innebär att hela lånekostnaden skickas direkt till inkasso som tar över hanteringen av ärdenet – och alltså nte enbart de månadsinbetalningar du inte kunnat betala.

När ditt ärende hamnat hos inkasso kommer även dessa ta ut en avgift. Denna brukar ligga på flera hundralappar, samtidigt som inkassobolaget tar ut en relativt hög ränta för varje dag skulden inte betalas.

Om du inte heller betalar inkassobolaget kommer din skuld skickas vidare till Kronofogden. I dettsa skede kommer ytterligare kostnader läggas till din skuld, samtidigt som du får en betalningsanmärkning.

En betalningsanmärkning finns kvar i tre år från det att den uppstod och kommer väsentligt försvåra dina chanser att teckna nya abonnemang, hyra lägenhet, låna pengar, betala på kredit, och så vidare.

Många aktörer godkänner inte personer med betalningsanmärkningar. Det är dock möjligt att låna med betalningsanmärkningar, men det brukar istället leda till en högre ränta. Det beror på att en anmärkning visar att du tidigare misskött din ekonomi. Det är därför av högsta vikt att du sköter dina betalningar.