Så sparar du till kontantinsatsen som student

Att vara student är ofta synonymt med att ha en lägre inkomst och vissa gånger kanske det precis går runt vid slutet av månaden. Ett sparande kan då kännas långt borta, men ofta krävs det bara några små förändringar i vardagen för att det ska vara möjligt. Hur mycket du kan spara beror naturligtvis på hur stora förändringar du är beredd att göra – och hur medveten du är om din ekonomi.

Det är så klart upp till var och en vad målet med sparandet är, men ett vanligt steg efter skoltiden är för många att köpa en bostad. Ofta krävs det ett par års arbete för att ha råd med det, men med rätt vilja och verktyg är det faktiskt möjligt att spara ihop till kontantinsatsen trots att du är en ”fattig student”.

Spara kontantinsats student

Bli medveten om din ekonomi

För att göra det möjligt med ett medvetet sparande gäller det att först och främst ha koll på sina inkomster och utgifter. Om du vet hur mycket som kommer in varje månad och hur mycket du vill spara får du en tydlig bild över hur mycket du maximalt kan spendera för att lyckas. Många gånger är det de små utgifterna som i slutändan blir stora – en pizza här och en energidryck där. Genom att vara medveten om var pengarna tar vägen kan du lättare begränsa utflödet och istället lägga pizza-pengarna i spargrisen.

Tips för att kunna spara mer

Några exempel på förändringar du kan göra i dina utgifter är att börja handla begagnat, om du inte redan gör det. Istället för att gå ut och käka kan du samla ihop kompisarna och laga mat tillsammans hemma – kanske kan alla ta med vars en ingrediens. Storkok och matlådor är ytterligare två vinnande koncept.

Om du gillar att beställa hem mat finns det flera appar där restauranger lägger ut överbliven eller ej hämtad mat som kan köpas till ett billigare pris eftersom den annars istället kommer gå som svinn.

Ett extrajobb är både en god inkomstkälla och gör att du kan spara mer, samtidigt som det ger en fin merit inför framtida anställningar. Kanske blir det rentav en inkörsport till ditt framtida arbete?

Att jobba extra, trots att du studerar, behöver inte vara superansträngande. Det finns till exempel många bemanningsföretag som riktar sig mot studenter och dessa erbjuder ofta anställningar på timmar eller på bara några enstaka procent varje månad. Att jobba till exempel 5 timmar i veckan är inte särskilt ansträngande, ens för en student, men kan ge en extra inkomst på runt 2 000 kr varje månad.

När du väl lyckats spara en summa kan det vara en bra idé att välja att spara dem i aktier eller fonder för att de ska växa under studietiden. När det gäller aktier svänger dessa ofta fort uppåt och nedåt. Köper du in dig i en aktie när den ligger lågt och sedan säljer när den stigit igen kan du tjäna en summa. Risken finns dock att aktien istället sjunker mer och att du förlorar dina sparade pengar. Du bör därför göra en del research i samband med ditt aktiesparande. Fonder innebär däremot ofta en lägre risk, men också en lägre avkastning. Även sparande i fonder innebär dock en risk för förlorat kapital.