Skatteåterbäring – spara eller spendera?

Närmare en miljon svenskar har redan fått sin skatteåterbäring och genomsnittsbeloppet är omkring 8000 kr. Det finns många sätt att se på skatteåterbäringen, som för övrigt är en utbetalning från staten på grund av att du har betalat för mycket skatt. En del har redan bokat upp pengarna för semesterkassan eller någon annan planerad utgift. Andra tänker lite mer långsiktigt och sparar eller investerar pengarna.

Vad du väljer i år, och tenderar att välja år efter år, säger faktiskt en hel del om dig som person och vilka grundläggande värderingar och prioriteringar du har. Det kan vara en god idé att ta ett steg tillbaka och ta en ordentlig funderare kring hur skatteåterbäringen ska/bör användas.

Skatt

Rolig konsumtion eller tråkigt sparande

Om du får skatteåterbäring på ett ganska generöst antal tusenlappar kan du välja mellan att spendera dem eller spara dem. Det finns inga andra alternativ. Väljer du att spendera dem, oavsett ändamål, får du förmodligen roligare idag än om du sparar dem. Samtidigt förbrukar du ju pengarna.

Väljer du att spara pengarna blir nöjet av dem betydligt mindre idag, men du kan med stor säkerhet dra fördelar av ditt val i framtiden. Idén är givetvis att du kan få ränta eller annan avkastning på dina pengar så att du får mer att ha roligt för i framtiden.

Hur gör du med din skatteåterbäring? Sparar du alla pengarna, konsumerar du alla pengarna eller väljer du en kombination? Det finns inget direkt rätt eller fel, eftersom det är du som bestämmer, men det finns skäl att inte spendera varje krona så fort återbäringen kommer in på kontot.

Hur ser dina drömmar om framtiden ut?

Om hela skatteåterbäringen försvinner iväg så fort den kommer in, går du helt miste om de fördelar ett sparande kan ge dig i framtiden. Visst, skattepengarna kanske kan göra att du kan resa iväg på semestern nu i sommar, men med några års sparande kanske du kan spendera en månad i stället för en vecka utomlands, resa till Karibien i stället för till Grekland, och så vidare.

Vilka drömmar har du för framtiden? Är det något speciellt du skulle vilja uppleva? Vilka värderingar är viktigast för dig? Kanske vill du kunna gå ner i arbetstid när pensionsåldern närmar sig? Kanske vill du kunna lämna en större slant till barn och barnbarn? Kanske vill du köpa ett eget litet sommarställe? Vi talar här givetvis om mål på lång sikt, men det långsiktiga perspektivet startar faktiskt här och nu.

Använder du skatteåterbäringen för konsumtion förlorar du en möjlighet att skapa förutsättningar för att uppfylla dina drömmar. Det är ett skäl så gott som något att ta det varligt med konsumtionen. Om du upplever att det känns besvärligt att spara pengarna kan du med fördel både spendera och spara. Ta hälften av skatteåterbäringen och placera den på ett räntekonto och spendera den övriga delen på vad du vill. På så sätt kan du spara till dina framtida drömmar samtidigt som du har lite roligare just nu.