Skippa nyårslöften – gör så här i stället

sätt mål som du faktiskt når 2019

Spenderade du en del av nyårsafton på att klura ut nyårslöften? Kom du fram till något bra? Har du hittills lyckats följa löftet eller har du redan, traditionsenligt, fått erkänna dig besegrad?

Traditionen att avge nyårslöften är förmodligen lika gammal som människan. Ett nytt år innebär ju nya möjligheter och det är naturligt att vi på olika sätt vill bli bättre personer under året som kommer. All psykologisk forskning pekar dock på att vi alltid är dömda att misslyckas med våra nyårslöften.

Vanor är svåra att bryta

Varför bryter vi våra nyårslöften så snabbt? Hur kommer det sig att löpbanden på gymmen är fulla några dagar efter nyår för att sedan stå oanvända bara någon vecka senare? Problemet handlar om hur vi lägger upp våra nyårslöften.

Det finns, grovt förenklat, tre typer av nyårslöften, nämligen:
• Löften om att sluta med något njutbart
• Löften om att börja med något nytt
• Löften om att undvika något

Förstnämnda kan handla om att sluta äta för mycket, gå ut på krogen för mycket, snusa/röka och så vidare. Det handlar om en önskan om att ändra vanor för att bli friskare, gå ner i vikt eller bara allmänt sett leva sundare. Vanor är, som du säkert vet, svåra att ändra på, och chansen att de ändras bara för att du under nyårskvällen säger att du ska det är mikroskopisk.

Att börja med något nytt – träna mer, skaffa en ny hobby, bli snällare – handlar också om vanor. Du är helt enkelt van vid att inte träna, inte vara snäll, etc. Att plötsligt byta inriktning är faktiskt att gå emot den person du är idag.

Detsamma gäller löften om att undvika något, till exempel att inte köpa med en chokladbit på pendeln varje dag eller att ta smslån när du ser något du absolut vill köpa.

Analysera 2018

Invanda beteenden är mycket svåra att bryta. De har blivit just till vanor genom upprepade beteenden under mycket lång tid – kanske flera år. Så, i stället för att avge traditionella nyårslöften – som är dömda att misslyckas – vad bör du göra i stället?

Ett bra tips är att börja med det förflutna. Det låter kanske märkligt – det är ju mot framtiden du siktar – men att titta tillbaka ger värdefulla idéer om hur du kan sätta upp realistiska mål (eller nyårslöften om du så vill).

Ta fram papper och penna och notera de framgångar du har haft under året. Om du tar dig tiden och går igenom året i detalj kommer du förmodligen att få ihop en lång lista. Viktigt är att inte vara kritisk mot dig själv. Om du vill sätta upp något som en framgång, så gör det, oavsett hur obetydlig den kan vara för någon annan. Det kan handla om en ny vän du har träffat, en prestation på jobbet eller en träningsmässig utmaning du har klarat. Du kan också med fördel lista mer känslomässiga hinder som du har överstigit.

Om du gör en lång lista på dina framgångar kommer du förmodligen känna dig riktigt bra till mods. Du har ju klarat av en mängd saker! Dessutom blir du redo att gå vidare med att sätta mål för det nya året. Kanske hittar du något i din lista över framgångar du kan använda som inspiration för 2019?

Sätt nya mål

Förutom att nyårslöften automatiskt designas på ett sätt som gör att du måste bryta invanda beteenden för att klara dem, är de automatiskt mycket vaga. Ett vanligt nyårslöfte är att ”gå ner i vikt”. Ett löfte kan inte bli vagare än så. Hur mycket ska du gå ner i vikt? Till när ska du ha klarat av utmaningen? Hur ska du göra för att gå ner i vikt? Det är många frågor som lämnas obesvarade.

Vi människor behöver ledning. Vi behöver veta vad vi ska göra, när det ska göras och hur det ska göras. Annars blir det inte av. Det är också viktigt att lägga upp planen så att det blir svårt att misslyckas. Ett enda misslyckande i början av en process kan nämligen leda till att man ställer in hela projektet.

Bestäm dig först för ett övergripande mål, till exempel att betala av mer på ett smslån. När det är klart måste du bryta ner målet i mindre beståndsdelar. Till exempel kan du bestämma att du ska betala 200 kr extra varje månad. Detta är dock inte allt. Du måste också bestämma exakt när du ska betala och hur du ska göra för att få ihop pengarna och rent faktiskt genomföra betalningen. Plötsligt har du en enkel och konkret plan att använda för att uppfylla ditt mål om att betala extra.

Sammanfattning

Nyårslöften är omöjliga att klara. Det spelar ingen roll om det handlar om vad som känns som den enklaste sak i världen. En anledning är att nyårslöften är vaga, en annan är att de tvingar dig bryta mot djupt rotade beteenden som – trots att du kanske känner annorlunda – är sådana du trivs med och som fungerar för dig i dagsläget.

Ett bättre sätt att skapa förändring är att först uppmärksamma dina framgångar och sedan sätta upp konkreta mål för det nya året.