5 smarta appar för din hushållsekonomi

fem budget appar

Idag använder vi oss av våra smartphones och surfplattor till allt mellan himmel och jord, och givetvis finns det även appar för att hjälpa till med våran hushållsekonomi och budget. Vare sig du vill hålla koll på huslånet, se statistik över dina utgifter, sköta barnens veckopeng eller bara kunna få en god överblick över månadens utgifter och inkomster så finns det appar för precis det. Det kan dock vara svårt att hitta den app som passar exakt dina specifika behov och önskemål, så här hjälper vi dig lite med några olika tips.

Teknikens utveckling som ekonomiskt hjälpmedel

Det finns många fördelar med att använda en av dessa appar. Framförallt får du på ett enkelt sätt en god överblick över din privatekonomi. Detta i sin tur medför att det blir mycket enklare att skära ner på onödiga utgifter, för när du väl sett att under en månads tid så blir den där billiga chockladbiten du köper varje dag på väg från jobbet en rätt ansenlig summa. Det hjälper dig också att uppnå ett sparmål du satt upp när du ser framstegen löpande såväl som ger dig en mycket bättre kontroll över din hushållsekonomi.

Tillhör du kategorin av människor som älskar statistik och diagram så finns det givetvis flera appar där du enkelt kan kategorisera alla inkomster och utgifter och se statistik och historik över din ekonomi.

Säkerheten i fokus

Några av dessa appar är på sätt och vis endast en kassabok som du för direkt på din telefon, med alla de tekniska finesser och förenklingar som erbjuds med det alternativet. Andra appar går att koppla direkt till dina bankkonton och kort samt även går att använda för att enkelt betala räkningar med, vilket gör att säkerheten blir väldigt viktig.

Därför bör man alltid vara försiktig med vilka appar man använder sig av och noggrant kontrollera säkerheten i applikationen innan man knappar in personliga uppgifter rörande bankkonton eller kortuppgifter. Vissa appar har idag dock en mycket säker och trygg lösning på detta och erbjuder verifiering via Bank ID.

Tips på appar

Här följer några tips på appar med lite olika inriktningar som kan vara ett mycket bra verktyg för hushållsekonomin, samtidigt som de är underhållande och smidiga.

Veckopengen

Användandet av smartphones kryper allt längre ned i åldrarna, och den här appen riktar sig mot både föräldrar och barn i alla åldrar. Veckopengen är mycket nyttig både för vuxna och barn. Som förälder kan du enkelt ha koll på ditt barns veckopeng eller månadspeng samt sparande. Du börjar med att skapa ett konto åt dig själv som förälder, och du kan även be den andra föräldern att skapa ett konto som ni sedan enkelt kan koppla ihop med varandra via appen. Sedan gör du mycket enkelt och smidigt ett konto i appen åt ditt barn där du får ange ålder och annan info. Du får då direkt upp förslag på lämplig veckopeng och annan nyttig info. När ditt barn sedan gjort ett konto kopplar ni ihop er via appen. Därefter är det fritt fram för både barn och föräldrar att hålla koll på veckopeng, spargrisen och även bonuspengar vilket är en mycket underhållande del i appen. Du kan lägga in möjligheter för ditt barn att tjäna bonuspengar genom olika sysslor som du bestämmer, och därefter gör utbetalningar för när barnet genomfört. Vill du så finns möjligheten att koppla bankkonton och kort till appen för att på ett snabbt och smidigt sätt betala ut veckopeng eller månadspeng till dina barns konton. Rekommenderas varmt och finns både till iOS och Android.

Tink

Tink är en väldigt välgjord och säker app för din privatekonomi. Med samma säkerhetsstruktur som stora banker och verifiering via Bank ID kan du här få mycket bra översikt över din ekonomi. Tink analyserar även automatiskt dina utgifter och inkomster samt kategoriserar dessa. Du kan även skapa en budget eller sparmål direkt i appen, såväl som att betala räkningarna genom appen och hålla koll på ditt bolån eller de små lån och korta högkostnadskrediter som du har. Detta är en fullfjädrad app för privatekonomin som har det mesta du kan önska dig. Tink är gratis och finns idag endast till iOS men kommer snart även till Android.

Smartbudget 2

En enkel men kraftfull applikation. Med Smartbudget 2 kan enkelt lägga in utgifter och inkomster och får direkt en mycket bra överblick samt lättillgänglig statistik över din ekonomi. Designen på appen är mycket användarvänlig och lätt att lära sig. Fungerar lite som en vanlig kassabok, och ger även den känslan med sin design. Dock med en hel del extra funktioner och hjälpmedel. Finns som gratisversion samt betalversion där funktionerna är flera. Smartbudget 2 finns endast till iOS och har dessvärre inte uppdaterats på ett tag men funkar fortfarande mycket bra för sitt syfte.

Kaching

En app som är lika enkel som den är hjälpsam, vilket är mycket. Kaching hjälper dig att hålla koll på de dagliga utgifterna och inkomsterna. Du kan enkelt sätta upp en budget i appen och får hjälp via appen att hålla dig till budgeten. Du har även möjlighet att skapa grupper där du enkelt kan dela och synkronisera din budget med vänner eller familj. Kaching är en relativt ny och väldigt nyligen uppdaterad app som har mycket bra funktioner och ännu större potential. Finns både som gratisversion och premiumversion till iOS.

Qapital

Qapital är en lite annorlunda men mycket underhållande och nyttig app. Fokuset här ligger på att spara ihop till ett mål du själv anger, vilket kan vara precis vad som helst. Så långt känns allt välbekant. Du kan även automatisera sparandet, vilket även det känns igen. Sen kommer den häftiga twisten – Du automatiserar sparandet via IFTTT. IFTTT (If This Then That) är en gratistjänst på internet där du kan skapa sk applets. Detta är ett protokoll för saker som ska utföras när en applet triggas igång. Möjligheterna och variationerna med IFTTT är oändliga, och i Qapital används det alltså i syfte att spara pengar automatiskt. Exempelvis kan du lägga in i appen så att du sparar en viss summa från ditt konto varje gång det regnar, vilket sköts automatiskt via väderappen och IFTTT. Eller kanske varje gång du publicerar något på sociala medier med en viss hashtag så sparas en viss summa. Bara du sätter gränserna och det här sättet att spara på är mycket stimulerande och roligt. Qapital är gratis och finns både till iOS och Android.