Spara tusenlappar på smarta sommartips

Det finns någon inga som njuter så av sommaren som vi svenskar. Det blir väl automatiskt så eftersom vi lever vid polcirkeln och har det kallt och mörkt stora delar av året. När sommarsemestern väl startar går vi gärna all-in och struntar i vad nöjen, resor, utflykter, mat och dryck kostar.

Det kan i sig göra att vi inte får ut så mycket nöje av semestern som vi skulle kunna. Att inte hålla koll på kostnaderna gör också att tiden efter sommaren kan bli lite torftig.

För att slå två flugor i en smäll, det vill säga att kunna få ut mer av sommaren och samtidigt mildra den ekonomiska baksmällan efter juli och augusti, kan du med fördel använda några smarta tips. Här listar vi fem tips som kan göra stor skillnad i din ekonomi både idag och i framtiden. Närmare bestämt kan du läsa om:

  • Minibudgetar
  • Se över abonnemang och försäkringar
  • Planera allt
  • Gör saker ihop
  • Gör dig av med oanvända saker

spara pengar olika tips

En budget för varje aktivitet

Budgetar förknippas väl främst med de stora ekonomiska frågorna. Regeringen gör statsbudgetar och privatpersoner kan göra hushållsbudgetar. Budgetar kan dock användas för precis alla ekonomiska frågor, även något så på pappret obetydligt som en utflykt.

Med en budget bestämmer du hur mycket en utflykt, en aktivitet eller resa ska kosta och hur du ska bekosta den. På så sätt har du en ram att hålla dig inom och bara den ramen gör att du förmodligen blir bättre på att hålla i pengarna och göra rätt prioriteringar.

Exempel: Du, din partner och dina barn ska göra en utflykt till en djurpark över dagen. Du sätter ett utgiftstak på 700 kr inklusive inträde och fika på plats. För att hålla nere utgifterna bestämmer du dig för att ta med lunch samt vatten och frukt.

Jämför abonnemang och försäkringar från hängmattan

På semestern har du förmodligen en hel del tid över. Varför inte spendera den tiden på att jaga kostnader och jämföra priser? Att exempelvis jämföra priser på bilförsäkringar är kanske inget du tycker dig ha tid för i det hektiska vardagslivet, men med mobilen i handen i hängmattan kan du snabbt och enkelt både jämföra och byta.

För att göra arbetet med att jämföra och byta abonnemang och försäkringar så smidigt som möjligt kan du använda smarta appar. En app för abonnemang är Mina Tjänster. Den är gratis att ladda ner till både iPhone och Android och du kopplar enkelt upp dig med BankID.

Mina Tjänster scannar av dina konton och ger förslag på alternativ till mobilabonnemang, tjänster för TV och streaming, elavtal med mera. För att göra jämförelser av försäkringar har du flera webbtjänster att använda dig av. För information om vad som ska/bör ingå i vissa försäkringar finns utmärkt vägledning på konsumenternas.se.

Om du har lån kan du spendera några minuter i hängmattan för att jämföra räntor. Kanske ser du ett tillfälle att få ner kostnaden för bolånet? Kanske upptäcker du att du kan flytta ett privatlån till en annan långivare och få en lägre månadskostnad eller ta smslån med bättre villkor.

Planera allt

Kravlös och avkopplande – det är så många vill ha sin semester. Att få slippa leva under kalenderns makt för en tid är kanske det bästa med sommarsemestern. Paradoxalt nog kan sommaren dock bli både roligare, mer avkopplande och billigare med lite planering.

Med en plan för aktiviteter, resor, inköp och ärenden har du faktiskt alla chanser att få en mer avkopplande semester än om du bara reagerar på olika möjligheter. Se bara till att ha en viss flexibilitet i planeringen och att du tillåter lite spontanitet.

Delad kostnad är minskad kostnad

Det är billigare att hyra en större stuga än en liten stuga, sett per person. Det är billigare att resa fem i en bil än bara två personer. Dessa två exempel är bara några av många som visar på att du kan spara mycket pengar på att dela på semesterkostnader med exempelvis familj, vänner och grannar.

Om du inte hinner dra fördel av det här tipset nu i sommar kan du ha det i bakfickan inför nästa sommar. Varför inte boka nästa sommars semester tillsammans med familj eller vänner redan inom kort? Då kan du säkerligen spara ännu mer tack vare att du bokar så tidigt.

Sälj det du inte använder

Barnens gamla cyklar. Tröjan du köpte för dyra pengar som du bara har använt en gång. Utemöblerna som samlar damm i förrådet. Gamla TV-spel som inte längre spelas i familjen. Om du går igenom din bostad och ditt förråd kan du förmodligen enkelt hitta en uppsjö av prylar, kläder, möbler och utrustning som faktiskt inte används.

Dina saker utgör en outnyttjad resurs och med en ganska liten arbetsinsats kan du snabbt få in ganska mycket pengar.

Ett bra forum för att sälja saker begagnat är Facebook. Om du har ett konto här kan du snabbt lägga ut ett meddelande som syns i dina vänners flöde. Sedan en tid tillbaka erbjuder Facebook också en gratis köp och sälj-funktion. Andra forum för att lägga upp annonser är Blocket och Tradera.

Om inte alla dina grannar har flytt kvarteret för sommarstugan kanske även en loppis på gården kan vara ett alternativ.