Ta smslån som 18-åring

Lagen är tydlig. Den som är fyllda 18 år är myndig och kan ingå alla tänkbara ekonomiska avtal. När det gäller lån är långivarna dock fria att sätta vilka villkor de vill kring lägsta ålder, och det är mer regel än undantag att åldern sätts betydligt högre än 18 år.

Ingen huvudregel utan undantag, och det finns ganska många långivare, särskilt inom nya smslån, som kan acceptera låneansökningar från den som är 18 år.

I den här artikeln berättar vi om följande.

  • Allmänt om åldersgränser för smslån
  • Hur många långivare som accepterar ansökningar från 18-åringar
  • Hur du som är 18 eller 19 år kan hitta rätt långivare
  • Vad du ska tänka på innan du lånar

ta smslån som 18-åring

Åldersgränser för smslån

Om vi skulle ta fram ett snitt för ”lägsta möjliga ålder” för alla typer av lån hos alla långivare skulle siffran bli 20 år. Denna siffra gäller också generellt för smslån. Anledningen till att den som är myndig inte automatiskt kan ansöka om alla lån, är att den som är 18 eller 19 år av långivarna generellt inte anses vara mogen att ikläda sig de skyldigheter som en låntagare måste uppfylla. Dessutom finns ju en problematik kring inkomster. De flesta 18- och 19-åringar går på gymnasiet och har därför ingen inkomst.

Lite översiktligt kan vi säga att ungefär en tredjedel av långivare för smslån sätter gränsen vid 18 år. Hos övriga måste du vara 20 år eller äldre för att kunna låna.

Skillnader i högsta möjliga lånebelopp

I sammanhanget bör noteras att en enskild långivare kan arbeta med flera olika åldersgränser. Det är ofta fallet om långivaren har olika typer av smslån. Det är till exempel idag mer regel än undantag att långivarna erbjuder både traditionella smslån på upp till 3000 kr eller 5000 kr, privatlån med upp emot 50 000 kr som maximalt lånebelopp samt kreditkonton.

Den som är 18 år har betydligt lättare att hitta traditionella smslån än större privatlån respektive kreditkonton.

Så här hittar du långivare för smslån för 18-åringar

Här på webbplatsen Smslån.nu presenterar vi en jämförelsetjänst för smslån. Här listas närmare 30 stycken av de mest populära och de tryggaste alternativen för dig som behöver låna. Du har möjligheten att sortera alla lån enligt en rad olika parametrar för at på så sätt sortera fram det lån som på pappret är perfekt för dig.

När du jämför smslån kan du enkelt sortera bort alla de långivare som automatiskt nekar sökande under 20 år. Klicka i kryssrutan märkt ”Under 20 år” för att ta fram de aktörer som inte har någon annan åldersgräns förutom den legala. Sedan kan du gå vidare med dina jämförelser och titta på exempelvis effektiv ränta och andra villkor.

Vi ber dig bara notera att det faktum att en långivare anger 18 år som minimiålder inte betyder att denna gräns gäller för alla lånebelopp. För de större beloppen kan långivaren kräva att du är 20 år eller äldre.

Tänk på det här innan du lånar

Den som är 18 år spenderar normalt sina pengar på ett helt annat sätt än den som är äldre. För 18-åringen är fokus kanske inte primärt på planering för framtiden utan i stället på vardagen och nöjen. Att du har möjligheten att låna innebär inte att du ska utnyttja möjligheten lättvindigt.

Framför allt gäller det att du alltid ska vara helt säker på att du kan betala tillbaka i tid. Även ett litet lån på exempelvis 1000 kr kan ställa till det med betalningsanmärkningar, inkasso, med mera, om du inte är försiktig. Att börja vuxenlivet med en notering hos Kronofogden är inte särskilt trevligt.

I övrigt kan vi nämna tre rekommendationer för dig som är 18 år och vill utnyttja möjligheten att låna.

Låna inte för mycket

Varje krona i lån ska betalas tillbaka i tid. Om du misslyckas blir lånet snabbt betydligt dyrare än vad det var från början. Ett smart sätt att se till att du enklare kan betala tillbaka är att låna så lite du kan. Gå inte över det faktiska behovet med tanken att det kan vara bra med lite extra på kontot.

Låna inte till flyktig konsumtion

Här på Smslån.nu förespråkar vi sund långivning och ett fokus på att smslån ska användas som tillfälliga lösningar. Att låna till rena nöjen såsom fester och resor är mindre lämpligt. Nöjen är nämligen konsumtion som inte ger något tillbaka. Dessutom finns risken att du vänjer dig vid att kunna låna för att bekosta det som inte är direkt livsavgörande.

Ta aldrig ett nytt smslån innan ett gammalt är betalt

Den negativa spiral som vissa som begagnar sig av smslån kan komma in i är väl dokumenterad. Ett smslån kan lätt följa på ett annat och sedan accelererar den negativa spiralen snabbt med full kraft. Vi rekommenderar starkt att du aldrig ansöker om nya smslån innan du är helt fri från ett gammalt.