Lån utan ränta

Visar lån utan ränta
Ett smslån utan ränta är ett helt eller delvis kostnadsfritt lån för vilket långivaren ej tar ut någon räntekostnad. Den summa du ska betala tillbaka senast på förfallodatum är normalt den summa du lånar. Lånet är därmed att betrakta som gratis i normalt språkbruk, under förutsättning att inga avgifter tas ut.

Ett räntefritt smslån är givetvis att föredra framför lån som kostar i form av räntor och/eller avgifter, men samtidigt finns risker även med denna typ av smslån. Läs vidare för att få reda på fler detaljer kring smslån utan ränta för att undvika att drabbas av onödiga överraskningar.


Därför finns räntefria lån

Hela idén med smslån utan ränta kan verka lite märklig. Det går ju inte direkt att låna till ett bostadsköp och tro att miljonlånet ska vara gratis när det handlar om räntor. För smslån finns emellertid en hel rad långivare som erbjuder nya kunder en möjlighet att låna ett belopp utan att låntagaren behöver betala ränta eller avgifter.

Tanken bakom detta koncept är att långivaren önskar bredda sin kundstock och att erbjuda kostnadsfria lån är naturligtvis en bra åtgärd marknadsföringsmässigt. Personer som har behov av att låna pengar snabbt är helt enkelt mer benägna att ansöka om lån hos en aktör som inte tar ut några kostnader än hos en som debiterar räntor och/eller avgifter.

Du bör vara uppmärksam på:

  • Fasta avgifter som uppläggningsavgift och aviavgift
  • Uppmaning till förlängning av ditt lån (längre återbetalningstid)
  • Uppmaning till utökad kredit (större lånebelopp)
  • Betala alltid ditt lån i tid, annars tillkommer det automatiskt kostnader, ibland väldigt höga

Exempel:

Alla långivare vet att det ofta är svårt för många att återbetala ett lån på en enda månad, därför erbjuds du ett räntefritt lån i endast 30 dagar. När räkningen sedan kommer så får du alternativet att förlänga ditt lån och/eller utöka din kredit, vilket då är förenat med en räntekostnad. Var noga med att ta reda på eventuella avgifter och räntor om du inte skulle klara att betala lånet under erbjudandets tid.

Viktigt alltså:

Det är mycket viktigt att notera att Det är endast det första lånet som kan vara kostnadsfritt hos de finansbolag och kreditbolag som erbjuder denna lånetyp. Minst lika viktigt att känna till är att lånet är ”gratis” endast i det fall det återbetalas senast på angivet förfallodatum.


Är lånet verkligen helt gratis?

För att se om ett smslån är kostnadsfritt eller inte gäller det att se bakom marknadsföringen och titta på de faktiska uppgifterna kring återbetalningen. Här är det den effektiva räntan som är det centrala och är den noll procent kan du vara säker på att inga som helst kostnader tillkommer. Lånar du exempelvis 5000 kr är det exakt den summan som ska vara återbetald när löptiden för lånet är till ända.

Om den effektiva räntan inte är noll procent är lånet inte kostnadsfritt även om det i grunden är ett lån utan ränta. Det tillkommer då en eller flera avgifter, till exempel aviavgift och/eller uppläggningsavgift. Aviavgift debiteras för att långivaren skickar en pappersräkning på posten. Den kan du i många fall slippa genom att anmäla autogiro eller begära E-faktura. Uppläggningsavgift är en engångskostnad som långivaren tar ut för handläggningen av ditt lån (kreditupplysningen, kreditprövningen, utbetalningen, med mera).


Ränta kan tillkomma

Ett räntefritt smslån är oftast begränsat till ett visst belopp och en viss löptid. Ett vanligt scenario kan vara att långivaren erbjuder smslån upp till 10 000 kr som du kan återbetala på max 90 dagar eller smslån utan ränta på 3000 kr som du ska återbetala på 30 dagar.

Betalar du inte inom återbetalningstiden fungerar ett gratis smslån på samma sätt som ett för vilket du betalar ränta. Dröjsmålsränta och påminnelseavgift tillkommer i ett första skede och därefter kan inkassoavgifter tillkomma.

Du får också betala ränta i det fall du väljer att förlänga ditt smslån eller om du skulle utöka lånebeloppet innan du har återbetalat hela det räntefria lånet.

Läs mer om ränta och se ränteexempel


Sammanfattning

  • Ett smslån utan ränta kan vara förenat med avgifter
  • Det finns inget som heter ”gratis smslån”
  • Om du förlänger lånet tillkommer ränta och avgifter
  • Om du utökar ditt lånebelopp tillkommer ränta
  • Smslån utan ränta gäller endast nya kunder hos långivaren