Låna utan ränta

Visar lån utan ränta

Du kan ta lån utan ränta. Ett exempel är smslån utan ränta. Att kunna låna pengar utan ränta blir allt vanligare. Räntefria lån framställs i regel som gratis lån, alltså att de inte kostar dig något. Detta är dock inte alltid sant. Tar du ett räntefritt lån är det ofta förenat med kostnader i form av aviavigfter, uppläggningsavgifter etc. vilket inte gör lånet gratis, som långivarna gärna vill framställa det. Räntefria lån kan dessutom, förutom nyss nämnda kostnader, också ha en extremt hög dröjsmålsränta.

Fortsätt att läsa vidare för att få reda på allt du behöver veta om lån utan ränta.

Därför finns räntefria lån

Det kan verka vara en dum affärsidé från långivarens sida att erbjuda sms lån räntefritt. För dig som låntagare kan det samtidigt verka som ett erbjudande som inte går att tacka nej till. Är något för bra för att vara sant så är det dock förmodligen inte sant. Tanken med lån utan ränta är att du visserligen ska kunna ta exempelvis ett smslån räntefritt, men det finns en baksida på myntet.

Det finns flera anledningar till varför långivaren erbjuder dig att kunna låna pengar utan ränta. Dels vill långivaren få fler kunder, vilket de lyckas med dessa fördelaktiga erbjudanden, dels vill de tjäna pengar. Synar du villkoren till det räntefria lånet så kommer du snart se att det med stor sannolikhet finns flera villkor som inte är helt fördelaktiga för dig som låntagare. Räntefria lån är inte nödvändigtvis detsamma som kostnadsfria lån. Det kan finnas många dolda kostnader kopplade till lånet.

Du bör vara uppmärksam på:

 • Fasta avgifter som uppläggningsavgift och aviavgift
 • Uppmaning till förlängning av ditt lån (längre återbetalningstid)
 • Uppmaning till utökad kredit (större lånebelopp)
 • Betala alltid ditt lån i tid, annars tillkommer det automatiskt kostnader, ibland väldigt höga
 • Hur länge lånet är räntefritt – hela löptiden, eller bara en del av den?

Exempel:

Alla långivare vet att det ofta är svårt för många att återbetala ett lån på en enda månad, därför erbjuds du ett räntefritt lån i endast 30 dagar. När räkningen sedan kommer så får du alternativet att förlänga ditt lån och/eller utöka din kredit, vilket då är förenat med en räntekostnad. Var noga med att ta reda på eventuella avgifter och räntor om du inte skulle klara att betala lånet under erbjudandets tid.

Viktigt alltså:

 • Det är oftast bara första gången du tar lån utan ränta som du kan få ett räntefritt lån.
 • Vidare är det viktigt att notera att lånet är kostnadsfritt så länge det återbetalas senast på angivet förfallodatum.
 • Det kan förekomma dolda kostnader för räntefria lån som gör att de inte blir ”gratis”.

Lanapengar-infographic(1)

Är lånet verkligen helt gratis?

För att se om ett räntefritt lån är kostnadsfritt eller inte gäller det att se bakom marknadsföringen och titta på de faktiska uppgifterna kring återbetalningen. Här är det den effektiva räntan som är det centrala och är den noll procent kan du vara säker på att inga som helst kostnader tillkommer. Lånar du exempelvis 5000 kr är det exakt den summan som ska vara återbetald när löptiden för lånet är till ända.

Om den effektiva räntan inte är noll procent är lånet inte kostnadsfritt även om det i grunden är ett lån utan ränta. Det tillkommer då en eller flera avgifter, till exempel aviavgift och/eller uppläggningsavgift. Aviavgift debiteras för att långivaren skickar en pappersräkning på posten. Den kan du i många fall slippa genom att anmäla autogiro eller begära E-faktura. Uppläggningsavgift är en engångskostnad som långivaren tar ut för handläggningen av ditt lån (kreditupplysningen, kreditprövningen, utbetalningen, med mera).

Ränta kan tillkomma

Om du tar ett smslån räntefritt så är lånet oftast begränsat till ett visst belopp och en viss löptid. Ett vanligt scenario kan vara att långivaren erbjuder smslån räntefritt upp till 10 000 kr som du kan återbetala på max 90 dagar eller smslån utan ränta på 3000 kr som du ska återbetala på 30 dagar.

Betalar du inte inom återbetalningstiden fungerar ett räntefritt lån på samma sätt som ett för vilket du betalar ränta. Dröjsmålsränta och påminnelseavgift tillkommer i ett första skede och därefter kan inkassoavgifter tillkomma.

Du får också betala ränta i det fall du väljer att förlänga ditt smslån eller om du skulle utöka lånebeloppet innan du har återbetalat hela det räntefria lånet.

Läs mer om ränta och se ränteexempel

Låna alltid räntefritt i 14 dagar!

Som låntagare kan det vara lätt att lockas av erbjudanden om räntefria perioder. Vissa långivare marknadsför sina lån med att de är räntefria under en viss del av löptiden för att därefter förenas med ränta. Denna räntefria period brukar allt som oftast då vara 14 dagar. Det kan verka generöst att en långivare erbjuder en räntefri period under två veckor, men faktum är att du som låntagare alltid har rätt till en sådan räntefri period. Enligt konsumentkreditlagen 21§ har du som konsument alltid en ångerrätt som löper i 14 dagar efter att du tecknade lånet. Väljer du att häva lånet under den perioden så är du endast skyldig att betala tillbaka lånebeloppet och behöver således varken betala för ränta eller avgifter.

Sammanfattning

 • Ett räntefritt lån är inte alltid detsamma som ett gratis lån
 • Ett smslån utan ränta kan vara förenat med avgifter
 • Om du förlänger det räntefria lånet tillkommer ränta och avgifter
 • Om du utökar ditt lånebelopp tillkommer ränta
 • Smslån utan ränta gäller oftast nya kunder hos långivaren