Vad är ränta och hur får jag en bra ränta?

Ränta hit och ränta dit… Vad är egentligen ränta? I korta drag är det den kostnad du betalar för att låna pengar. Precis som priset för en tv eller en tröja, kan räntan variera och skilja stort för olika lån. Så hur får du egentligen en bra ränta? I den här artikeln ger vi dig några tips och förklarar mer i detalj vad ränta är.


Jämför långivarnas räntor direkt här.

Fundersam kvinna vid dator

Ränta – vad är det?

När du lånar pengar – till exempel i form av ett smslån eller en delbetalning – får du betala en ränta.

Det finns i huvudsak två olika räntor som nämns i lånesammanhang. Den ena är nominell ränta. Det är den ränta som banken skyltar med och innefattar bara räntan. Den andra är effektiv ränta. Det är den faktiska lånekostnaden. Det vill säga, den nominella räntan plus avgifter som uppläggnings- och aviavgift.

Om du jämför olika lån ska du därför först och främst jämföra den effektiva räntan, eftersom denna ger en mer rättvis bild av vad lånet kommer kosta totalt sett. Kom ihåg att ränta och amortering inte är samma sak. Amortering är avbetalningen du gör på själva lånet, medan ränta är den kostnad du betalar för lånet.

Så får du en bra ränta

Alla vill naturligtvis ha en så bra ränta som möjligt på sina lån – ingen vill ju betala mer än nödvändigt.

Men det finns olika knep du kan ta till för att optimera dina chanser till en låg ränta. Först och främst är det viktigt att vara medveten om att räntan kommer bestämmas utifrån hur din kreditvärdighet ser ut.

Det betyder att om du har en god kreditvärdighet kommer du få en låg ränta – och vice versa. Du kan därför se till att förbättra ditt kreditbetyg. Till exempel genom att avsluta oanvända krediter och betala av övriga skulder om möjligt. Du bör också undvika att ta nya krediter, eftersom det sänker ditt kreditbetyg.

Har du många smålån är det ofta bättre att samla dessa till ett stort lån. Det ser bättre ut, samtidigt som det ofta minskar dina månadskostnader. Det kan också underlätta att ha en medsökande. Om ni är två som delar på betalningsansvaret innebär det en lägre risk för banken, vilket i regel leder till en lägre ränta.

Läs mer: Kan man ta en kreditupplysning på sig själv?