Låna utan UC

Det går utmärkt att låna utan UC förutsatt att den långivare man vänder sig till köper sina informationstjänster från ett annat kreditupplysningsföretag.

Upplysningscentralen AB är endast ett av många företag verksamma inom insamling av kreditinformation och det är fritt fram för långivarna att välja vilken aktör som helst.

UC AB är en allmänt känd förkortning för bolaget Upplysningscentralen AB, som är ett företag verksamt inom insamlande av kreditinformation. UC ägs av de ledande affärsbankerna i Sverige.

För privatpersoner är UC främst känt för verksamheten inom kreditupplysningar och det är också företagets huvudverksamhet. Syftet är att förse ägarna, andra banker samt kreditbolag med upplysningar kring en persons kreditvärdighet, till exempel när det gäller ansökan om privatlån och smslån.

Kan man låna utan UC?

Svaret på rubrikens fråga är: Ja, i det fall man med UC menar en kreditupplysning som begärs ut från Upplysningscentralen. Det går att låna eller ta smslån utan UC förutsatt att den långivare man vänder sig till köper sina informationstjänster från ett annat kreditupplysningsföretag.
Lån utan UC

Ansök om smslån utan UC

Om du vet med dig att du har ansökt om flera lån och krediter på sistone, kan det vara till fördel att ansöka om smslån utan UC hos en bank eller ett kreditbolag som använder sig utan ett annat upplysningsföretag. Anledningen till det är att de flesta långivare använder just UC och att det då registreras det flera kreditupplysningar i ditt namn hos UC, vilket på sikt kan göra att ditt kreditbetyg sänks.

I och med att bankerna kan se hur många gånger du ansökt om lån, om du gör det via UC, så kan du framstå som desperat ifall du har väldigt många noteringar i UC.

Om du däremot ansöker om ett smslån hos en långivare som använder Soliditet, Bisnode eller någon annan aktör för kreditinformation kan du ha en större chans att få din ansökan godkänd, då andra upplysningsföretag inte använder samma register som UC. Då spelar det inte någon roll hur många upplysningar du har registrerade i UC. Här på sajten listar vi flera långivare av smslån som inte använder sig av UC AB. – Jämför alla smslån.

Kreditupplysningen är obligatorisk

I Sverige är det enligt lag inte tillåtet att låna ut pengar utan att långivaren först begär en kreditupplysning om låntagaren. Det är för att värdera dennes kreditvärdighet och betalningsförmåga. Det här gäller oavsett om det är en bank eller ett mindre kreditföretag som man vill låna pengar hos.

Att kreditupplysningen är obligatorisk är ett sätt att skydda låntagare från att dra på sig skulder som kanske inte kan betalas tillbaka.

Som låntagare kan man därför inte undvika att en kreditupplysning görs när man ansöker om ett smslån. Därför kan du på en gång sluta söka efter långivare som inte ställer krav på kreditupplysning eftersom det i själva verket inte är möjligt att undgå. Att låna utan kreditupplysning går med andra ord inte, men det går att låna utan UC.

Idag finns flera företag som har tillstånd för att bedriva kreditupplysningsverksamhet. Några exempel på större aktörer är Soliditet, Bisnode och Creditsafe. Dessa variationer kan vara en fördel för dig med låg kreditvärdighet att känna till då det kan hjälpa dig att lyckas med din låneansökan.

Många kreditprövningar kan ge avslag

Om du under kort tid har ansökt om flera lån, abonnemang, hyresavtal, med mera, kan det ha registrerats ett antal kreditupplysningar i ditt namn. Det vanligaste är att långivare använder sig utav UC, vilket gör att du får flera förfrågningar registrerade i UC:s register.

I längden kan det här leda till att du får avslag på fler lån. Anledningen till det är att ett stort antal kreditförfrågningar under kort tid kan göra att du anses som mindre kreditvärdig. Därför väljer många att ta smslån utan UC, på så vis slipper du att få fler förfrågningar registrerade i UC:s register.

Ta hjälp av en låneförmedlare

Många tänker att desto fler låneansökningar som görs desto större är chansen att faktiskt beviljas ett lån – men så är inte fallet. Många låneansökningar kommer att resultera i lika många begärda kreditupplysningar vilket istället kan sänka din kreditvärdighet och bidra till att det blir ännu svårare att få ett lån beviljat.

Däremot vill du ju såklart försäkra dig om att få den bästa räntan och de mest förmånliga villkoren, vilket visserligen ställer krav på jämförelse av de olika långivarna.

Idag finns dock ett smart sätt att jämföra långivare utan att det behövs mer än en kreditupplysning. Svaret är en låneförmedlare. En låneförmedlare gör endast en kreditupplysning vilken registreras i UC:s eller annat upplysningsföretags register. Sedan skickar de din låneansökan till flera kreditbolag, vilket gör att du kan jämföra olika lån utan att få fler registreringar i UC:s register.

Vad är då en låneförmedlare? Du kanske har fått erbjudande om hjälp att jämföra olika elleverantörer eller försäkringar? En låneförmedlare jobbar på liknande sätt.

Det är helt kostnadsfritt för dig som konsument att anlita en låneförmedlare, som sedan gör jobbet åt dig med att jämföra långivares räntor och lånevillkor för att hitta den bästa dealen för dig. Låneförmedlaren jämför vanligtvis mellan 10 – 15 långivare och det behövs bara en kreditupplysning som samtliga delar på. Med hjälp av låneförmedlaren kan du därför pressa räntan utan att det för den delen påverkar din kreditvärdighet negativt.

Vilka uppgifter framgår av kreditupplysningen?

Upplysningscentralen, UC, är som nämnt det ledande och mest välkända kreditupplysningsföretaget på marknaden. Även om det finns flera aktörer att välja mellan om man vill låna utan UC, så väljer fortfarande många kreditgivare att använda sig av UC då de är kända för sin ständigt uppdaterade och uttömmande information.

Uppgifterna som finns i en kreditupplysning är främst inriktade på de som visar dina ekonomiska förhållanden. Från Skatteverket kan UC och andra kreditupplysningsföretag hämta uppgifter som rör din inkomst samt om du äger någon fastighet.

Från Kronofogden hämtas uppgifter om tidigare betalningsanmärkningar som exempelvis utslag i mål om betalningsföreläggande. Andra personliga uppgifter som kan finnas med i kreditupplysningen är ålder och om du är gift.

Generellt ska såklart en kreditupplysning visa samma information oavsett om det är Bisnode eller UC som har lämnat den, eftersom uppgifterna inhämtas från samma myndighetsregister. Hur utförlig kreditupplysningen är beror dock dels på vilken typ av upplysning som begärts, men även hur kreditupplysningsföretaget arbetar med förfrågningar.

Så kallade omfrågeuppgifter innebär att kreditupplysningsföretaget har registrerat uppgifter om att en kreditupplysning har lämnats ut.

UC AB – Upplysningscentralen

Upplysningscentralen, UC AB, grundades 1977 och ägs av Sveriges storbanker Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB. UC AB ingår i UC-koncernen som i sin tur är en del av Asiakastieto Group Plc.

Syftet med UC är att ha en central databas med uppgifter och anmärkningar. På UC ABs hemsida så kan man se att upplysningsföretaget hämtar sin information ifrån källor som Skatteverket, Bolagsverket, Kronofogden och banker. UC AB gör även egna analyser och beräkningar.

Betalningsanmärkningar registreras av UC när de dyker upp i en kreditupplysning. För en privatperson så ligger en betalningsanmärkning kvar i 3 år, från det datumet då anmärkningen uppkom.

Kreditprövning är för ditt eget bästa

Sedan 2014 är det lag på att samtliga banker och kreditbolag ska begära ut en kreditupplysning och utifrån denna dessutom göra en kreditbedömning enligt god kreditgivningssed.

Finansinspektionen övervakar samtliga kreditbolag och banker, för att försäkra sig om att dessa gör en sund kreditbedömning av alla sina kunder.

Detta innebär alltså att du inte kan ansöka om ett smslån utan UC i den bemärkelse att kreditupplysning uteblir. Det görs alltid en upplysning och det är dels för bankens bästa men också för ditt eget bästa så att du inte drar på dig skulder som du inte kan hantera.

Vad kan jag göra för att förbättra min kreditvärdighet?

Det bästa du kan göra är att börja med att begära en kreditupplysning om dig själv för att skaffa dig information om hur det ser ut med eventuella betalningsanmärkningar, registrerade kreditförfrågningar och vilken information som kreditupplysning ger gällande din kreditvärdighet.

Genom att själv känna sin kreditvärdighet och den information som långivaren får tillgång till så kan du ligga steget före och välja den långivare som ser ut att vara bästa alternativet utifrån din kreditvärdighet när du vill ta ett smslån utan UC .

Att ha registrerade betalningsanmärkningar och välja en långivare som inte accepterar anmärkningar blir såklart inte särskilt lyckat. Å andra sidan kommer generellt ett lån som beviljas trots betalningsanmärkningar att påverka räntan negativt. Därför vill du heller inte riskera att ta ett lån till en sämre ränta än du behöver. Att återbetala sina lån i tid och inte dra på sig betalningsanmärkningar är naturligtvis ett sätt att förbättra sin kreditvärdighet på.

Sammanfattning

  • Du kan inte ansöka om ett lån utan att det görs en kreditupplysning
  • Samtliga kreditbolag och banker är tvingade att begära ut en kreditupplysning
  • Smslån.nu listar inte kreditbolag och banker som inte följer regler
  • Du kan ansöka om smslån utan UC för att din kreditprövning ska göras hos annat upplysningsföretag