Frågor & Svar

Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren.

Kan jag låna pengar av Smslån.nu?

Du kan inte låna pengar här på Smslån.nu. Den här webbplatsen är en jämförelsetjänst för smslån som vi erbjuder dig för att du enkelt och snabbt ska kunna hitta det bästa och billigaste smslånet utifrån dina behov och ekonomiska förutsättningar. Smslån.nu bedriver inte utlåning i egen regi.


Kan Smslån.nu hjälpa mig att få ett lån beviljat?

Nej, vi kan tyvärr inte påverka din ansökan hos någon av de långivare som vi jämför. När du ansöker om ett lån är det långivaren som handhar hela processen från ansökan till beviljat lån.


Hur mycket får jag låna?

Alla långivare av smslån erbjuder olika lånebelopp, men det är inte ovanligt att du kan låna upp till 10 000 kr. En del aktörer har till och med ännu högre maxbelopp. Notera emellertid att det aldrig finns en garanti för att du kan bli beviljad ett lån på upp till maxbeloppet. Det är alltid din ekonomiska situation såsom den visas i en kreditupplysning som avgör maxbeloppet för just dig. Det går därför inte att ge ett exakt svar på frågan.


Vilken ränta får jag?

Kostnaderna vad gäller räntor och avgifter skiljer sig en hel del mellan de olika smslån som presenteras här på webbplatsen. Exakt vilken ränta du får måste du kontrollera hos respektive långivare som du ansöker hos. De flesta långivare presenterar en fast kostnad för olika belopp och löptider. När du jämför lån bör du titta både på den kostnad i ränta och/eller avgifter du betalar för lånet samt den effektiva räntan.


Vad krävs för att jag ska få ett smslån?

Villkoren för att få ansöka varierar något mellan de olika långivarna. Grundkraven är:

  • Minst 18 år gammal
  • Svensk medborgare (eventuellt sedan 1-3 år tillbaka)
  • Svensk hemadress
  • Bankkonto i svensk bank
  • Regelbunden inkomst
  • Ej skuld hos Kronofogden

I många fall kräver långivaren även att du inte har betalningsanmärkningar. För själva ansökningsprocessen samt signering av låneavtal krävs ofta att du har BankID.


Kan jag ta ett lån med skuld hos Kronofogden?

Nej, har du ett skuldkonto hos Kronofogden kan du inte bli beviljad ett smslån. Det spelar ingen roll hur skulden har uppkommit eller hur stor den är. Vi rekommenderar att du tar kontakt med Kronofogden för att få en avbetalningsplan samt att du kontaktar en skuldrådgivare hos din kommun.


Kan jag få ett smslån trots betalningsanmärkningar?

Ja, det finns långivare som kan godta betalningsanmärkningar, detta förutsatt att din ekonomi och kreditvärdighet i övrigt är tillfredsställande enligt kreditgivarens mallar. Att notera är emellertid att du i genomsnitt betalar något mer i kostnader för ett smslån med betalningsanmärkning. Läs mer om smslån med betalningsanmärkningar.


Går det att ansöka utan att det görs en kreditupplysning?

Nej, enligt lag måste samtliga långivare, oavsett vilken typ av lån det handlar om, ta en kreditupplysning och utifrån den göra en kreditbedömning enligt god kreditgivningssed.


Görs alltid kreditprövning hos UC – Upplysningscentralen?

Nej, UC AB är bara ett av många kreditupplysningsföretag. Många långivare använder andra upplysningsföretag, som till exempel Creditsafe, Bisnode och Soliditet. Läs mer om smslån utan UC.


När får jag pengarna?

Om du ansöker på en vardag innan kl. 12:00 har du goda chanser att få dina pengar samma dag, detta oavsett i vilken bank du har ditt konto. Ansöker du efter kl. 12:00 kan du få utbetalning samma dag om du har konto i samma bank som långivaren (många långivare har konton i flera banker). Ansöker du om ett lån på kvällen eller helgen får du normalt vänta till nästa bankdag.

När måste jag betala?
I samband med att ditt lån beviljas får du en faktura. Den skickas normalt till den e-postadress du anger i låneansökan. Har lånet en löptid som överstiger en månad kan också alternativet att betala via autogiro finnas. Lånebeloppet samt eventuella kostnader kopplade till det ska alltid finnas på långivarens konto senast på förfallodatum för lånet. Givetvis kan du betala tillbaka tidigare än så.


Kan jag förlänga ett smslån?

De flesta långivare erbjuder möjlighet till förlängning av lånet. Du bör dock försöka att undvika detta då det medför extra kostnader. Läs mer om att förlänga smslån


Kan man ha flera smslån?

Ja, om du har en tillräckligt god ekonomi och är kreditvärdig är det fullt möjligt att ha flera aktiva smslån samtidigt. Det är dock ovanligt att en och samma långivare beviljar flera samtidiga lån till en och samma person. Det krävs normalt att du betalar tillbaka utestående lån innan du ansöker om ett nytt. Vi avråder dig dock från att ansöka om flera lån, i stället rekommenderar vi att du återbetalar de du har innan du ansöker om fler. Var alltid noga med att inte ansöka om nya lån för att täcka kostnaderna för befintliga.


Vad händer om jag inte betalar i tid?

När din månadsbetalning passerar sista datum för betalning får du en påminnelse skickad till dig, oftast med en påminnelseavgift. Du bör då betala snarast för att undvika ytterligare kostnader.

I det fall du inte klarar att betala tillbaka det lånade beloppet efter påminnelsen går ärendet vidare till ett inkassoföretag som skickar ytterligare uppmaningar till dig. Som sista instans hamnar ditt ärende hos Kronofogden och då får du en betalningsanmärkning.

Kronofogden har långtgående möjligheter att utkräva betalning. Till exempel kan utmätning komma i fråga. Detta innebär att saker av värde kan komma att fråntas dig och att din arbetsgivare måste betala en viss del av din lön till Kronofogden, tills dess att skulden är betald.

Vi råder dig att budgetera din ekonomi noga innan du ansöker om ett smslån, detta för att säkerställa att du kan betala tillbaka lånebeloppet enligt de villkor som gäller. Är du tveksam till om du kommer att ha möjlighet att uppfylla låneavtalet bör du avstå från att skicka in låneansökan.