Risker med lån

Det är idag vanligare än någonsin att ta lån, till exempel små krediter som snabblån eller privatlån, för att täcka hastigt uppkomna brister i hushållsekonomin, för konsumtion eller för investeringar. Möjligheterna att snabbt få loss kontanter är stora och det finns många långivare att kontakta, såväl storbanker som mycket nischade aktörer.

Lån på mindre belopp är inte längre något exotiskt och det är normalt, förutsatt att man har en åtminstone relativt god ekonomi, förhållandevis enkelt att låna. Det är självklart en fördel att kunna låna snabbt, men samtidigt är det mycket viktigt att man verkligen beaktar det mest grundläggande när det gäller långivning: pengarna kommer med ett avtal och de måste betalas tillbaka. Utöver själva lånebeloppet måste även räntor och eventuella avgifter betalas.

Söndrigt rep symboliserar risker med lån

Långivaren erbjuder en tjänst

Den som lånar ut pengar tillhandahåller en tjänst som innebär att du får pengar i handen nu exempelvis för konsumtion i stället för att du först ska behöva spara ihop pengarna. Denna tjänst är inte gratis och det innebär att varje lån kommer med en kostnad.

Det faktum att det har blivit lättare att få smslån har tyvärr inneburit att många låntagare har börjat ta större risker med sitt lånande – risker som kan bli både krävande och kostsamma. Det kan bero på oaktsamhet, okunskap eller dumdristighet men oavsett vad är man ändå alltid skyldig att se om sina ekonomiska intressen och stå för de avtal man ingått.

De flesta förstår givetvis detta och vill till varje pris undvika att sätta sig i situationer som innebär framtida tråkigheter. Här på smslån.nu får du råd om vilka risker du ska se upp med och tips om hur du kan hantera dem ifall något oförutsett skulle hända.

Smslån behöver inte vara något att oroa sig för, så länge man har koll på fakta och regler.

Om du inte betalar

Om du blir beviljad ett smslån får du tydliga besked om när lånet ska vara återbetalat. Kan du av en eller annan anledning inte betala har långivaren lagen och rätten på sin sida. Oavsett om din försummelse att betala handlar om otur, oaktsamhet eller oförutsedda händelser är det mycket noga beskrivet i lagen om hur situationer som dessa ska hanteras.

För många är skulder något djupt skamfyllt och om man missar en avbetalning fruktar många att man ska få Kronofogden eller i alla fall inkasso efter sig direkt. Riktigt så hårt behöver det inte vara. Faktum är att processen när det gäller indrivning är utformad på ett sätt som är tänkt att stötta både långivaren och låntagaren.

Inkassoföretag

Ibland går en betalningsuppmaning direkt till ett inkassoföretag när datumet för betalning passerats, men oftast är ”påminnelsen” det första steget i indrivningsprocessen. Vad som tillämpas kan man ta reda på genom att kontakta respektive långivare. Står man i begrepp att ta ett lån kan det kännas lugnande att ha sådan fakta i bakfickan om något oförutsett skulle inträffa och man skulle missa en betalning. Trots allt är det trevligare att få en påminnelse än ett inkassobrev.

Om man trots påminnelser och inkassobrev av någon annan anledning inte betalar hamnar man hos Kronofogden varefter det kan bli tal om utmätning om man inte kan lösa saken på annat vis. I samband med att ärendet går till Kronofogden noteras också betalningsförsummelsen hos kreditupplysningsföretagen (betalningsanmärkning). Vissa långivare kan dock låta dig låna trots betalningsanmärkningar.

Viktigt att tänka på

Att missa ett datum och få en påminnelse kanske låter betydligt mindre dramatiskt än att få brev från en inkassofirma, för att inte tala om ett brev ifrån Kronofogden. Man ska dock inte ta lätt på påminnelser. Dessa kommer ofta inte bara med påminnelsen om att man ska betala sina räntor och avgifter utan också uppmaning om att betala påminnelseavgift.

Det är vanligt att företag anlitar andra företag för att driva in skulder och dessa tar givetvis också betalt för sina tjänster. Förutom den amortering, ränta och påminnelseavgift som långivaren har rätt till kommer du därmed högst sannolikt få betala en avgift även till indrivningsföretaget. Med andra ord kan en missad avbetalning bli en kostsam historia, även om ärendet inte går hela vägen till utmätning.

Innan du tar ett lån, oavsett om det är ett smslån eller annat lån, se över din ekonomi så du kan vara säker på att du klarar avbetalningarna inte bara de kommande månaderna utan även på längre sikt. På så vis undviker du risker och onödiga extra utgifter.