Låna utan UC

UC är en allmänt känd förkortning för bolaget Upplysningscentralen AB, som är ett företag verksamt inom insamlande av kreditinformation. UC AB ägs av de ledande affärsbankerna i Sverige, det vill säga Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB.

För privatpersoner är UC främst känt för verksamheten inom kreditupplysningar och det är också företagets huvudverksamhet. Syftet är främst att förse ägarna, andra banker samt kreditbolag med upplysningar kring personers kreditvärdighet, till exempel när det gäller ansökan om privatlån och smslån.

Lån utan UC

Kan man låna utan UC?

Svaret på rubrikens fråga är: Ja, i det fall man med UC menar en kreditupplysning som begärs ut från Upplysningscentralen. Det går utmärkt att låna utan UC förutsatt att den långivare man vänder sig till köper sina informationstjänster från ett annat kreditupplysningsföretag. Upplysningscentralen AB är endast ett av många företag verksamma inom insamling av kreditinformation och det är fritt fram för långivarna att välja vilken aktör som helst. Några exempel på större aktörer är Soliditet, Bisnode och Creditsafe.


Kreditupplysningen är obligatorisk

Som låntagare kan man inte undvika att det tas en kreditupplysning när man ansöker om ett smslån. Det är nämligen obligatoriskt enligt lag för långivare, oavsett det handlar om en större bank eller ett mindre finansbolag och oavsett det rör sig om ett bolån eller ett sms lån, att begära ut en kreditupplysning. Att kreditupplysningen är obligatorisk är ett sätt att skydda låntagare från att dra på sig skulder som kanske inte kan betalas tillbaka.

Det spelar ingen roll vilket kreditupplysningsföretag som används. Långivaren får ut exakt samma information oavsett det är UC AB eller exempelvis Soliditet som levererar kreditupplysningen.


Många kreditprövningar kan ge avslag

Om du under kort tid har ansökt om flera lån, abonnemang, hyresavtal, med mera, kan det ha registrerats ett antal kreditupplysningar i ditt namn. Det vanligaste är att företag använder UC AB för detta och när du sedan ansöker om ett lån hos en bank eller ett kreditbolag som använder just UC, så kan du direkt få avslag. Anledningen är att ett stort antal kreditförfrågningar under kort tid kan göra att du anses som mindre kreditvärdig.


Ansök om smslån utan UC

Om du vet med dig att du har ansökt om flera lån och krediter på sistone, kan det vara till fördel att ansöka hos en bank eller ett kreditbolag som inte använder sig av UC – Upplysningscentralen. Anledningen är att de flesta använder just UC och att det då registreras flera kreditupplysningar i ditt namn hos UC, vilket på sikt kan göra att ditt kreditbetyg sänks. I och med att bankerna kan se hur många gånger du ansökt om lån, om du gör det via UC, så kan du framstå som desperat ifall du har väldigt många noteringar i UC.

Om du däremot ansöker om ett smslån hos en långivare som använder Soliditet, Bisnode eller någon annan aktör för kreditinformation kan du ha en större chans att få din ansökan godkänd, då andra upplysningsföretag inte använder samma register som UC. Då spelar det inte någon roll hur många upplysningar du har registrerade i UC. Här på sajten listar vi flera långivare av smslån som inte använder sig av UC AB. – Jämför alla smslån


Kreditprövning är för ditt eget bästa

Sedan 2014 är det lag på att samtliga banker och kreditbolag ska begära ut en kreditupplysning och utifrån denna dessutom göra en kreditbedömning enligt god kreditgivningssed. Finansinspektionen övervakar samtliga kreditbolag och banker, för att försäkra sig om att dessa gör en sund kreditbedömning av alla sina kunder.

Detta innebär alltså att du inte kan ansöka om ett smslån utan UC i den bemärkelse att kreditupplysning uteblir. Det görs alltid en upplysning och det är dels för bankens bästa men också för ditt eget bästa så att du inte drar på dig skulder som du inte kan hantera.


Sammanfattning

  • Du kan inte ansöka om ett lån utan att det görs en kreditupplysning
  • Samtliga kreditbolag och banker är tvingade att begära ut en kreditupplysning
  • Smslån.nu listar inte kreditbolag och banker som inte följer regler
  • Du kan ansöka om smslån utan UC för att din kreditprövning ska göras hos annat upplysningsföretag