Nya långivare för smslån

Finns det anledning att vara försiktig med de nya långivarna som dyker upp på marknaden? Varför etableras det hela tiden nya smslån? Kan det vara till en fördel att marknaden är så stor eller är det bara en rörig djungel för konsumenten? Vi på smslån.se har koll och reder här ut det åt dig.

Titta på följande när du väljer en ny långivare:

  1. Kontrollera så långivaren är inom Finansinspektionens tillsyn
  2. Vad i avtalet är viktigast för dig?
  3. Du behöver läsa avtalet noggrant innan godkännande

tjej letar nya smslån

Granskad av Finansinspektionen

Det första som man bör kolla upp när man intresserar sig för nya långivare är att de är registrerade under Finansinspektionens tillsyn. Sedan sommaren år 2014 är det lag på och att de har tillstånd att erbjuda finansiella tjänster. För att långivarna ska bli godkända behöver de genomgå en del processer och Finansinspektionen är inte annat än hårda. Det gör att du som konsument kan känna dig trygg med långivaren du väljer. Då kan du börja titta på detaljerna i avtalen istället.

Nya smslån på marknaden

Många smslån har gemensamma nämnare. Det kan vara att du kan låna utan UC eller låna med betalningsanmärkningar. Det finns även räntefria smslån. Alla smslån innebär dock att både ansökningen och utbetalningen går snabbt. Det här är exempel på villkor som har förbättrats hos långivare tack vare den höga konkurrensen och alla nya långivare som tillkommit på marknaden. Varje år kommer det 4-5 nya långivare inom smslån medan ungefär lika många avvecklar sin verksamhet.

Välja en ny eller etablerad långivare?

Men varför tar man inte ett lån från de äldre och mer väl etablerade långivarna? De har först och främst mer erfarenhet och borde rent teoretiskt sätt vara mer insatta i branschen. Det är goda skäl till att välja en väletablerad kreditgivare.

Det man dock kan gå miste om i så fall är de nya erbjudanden som nya företag väljer att erbjuda för att etablera sig snabbt på marknaden. De kan erbjuda att man får ta lånet utan en uppläggningsavgift, lägre ränta eller till och med ett helt räntefritt lån.

Eftersom marknaden för snabblån har växt och därmed blivit mer kontrollerad av Finansinspektionen så kan inte heller vem som helst bara öppna upp ett företag och erbjuda finansiella tjänster. De måste ha ett godkännande för att få göra det vilket gör att oavsett om det är ett äldre eller nyare företag du tar ett lån igenom, så kan du fokusera på just det som är bäst anpassat till det du behöver låna pengar till och samtidigt känna dig trygg. Det gör ju självklart att marknaden blir mer effektiv för snabblån och allt fler överväger att ta den här typen av lån.

Det är också en av anledningarna till att den här marknaden växer, att fler och fler långivare kommer upp på marknaden. Denna bransch börjar faktiskt att anpassa sig efter sina konsumenter och det är inte längre en fråga om att få in många kunder snabbt och tjäna pengar på skyhöga räntor. Långivarna har tvingats tänka mer långsiktigt och ser istället att deras låntagare blir lojala och återkommande kunder.

Villkoren för låneavtalet

Var bara noga med att läsa igenom villkoren för lånet. Då är du väl informerad om vad du och din långivare har för avtal. Samtliga villkor, ränta och kostnader presenteras alltid efter att man skickat in ansökan och innan man godkänner avtalet för att du som konsument ska kunna läsa igenom det. Har du några funderingar, be att dom går igenom alla fasta och rörliga kostnader för lånet. Det gör att du vet exakt vad du kommer att ha betalat på lånet när löptiden är slut.

Historien bakom smslån

Sedan 2006, året när det första smslånet dök upp i Sverige, har denna marknaden vuxit enormt. Vilket har gjort att det har blivit allt svårare för konsumenter att välja den långivare som är bäst anpassad efter deras behov. Det är visserligen något positivt. Då konkurrensen har blivit större har långivarna börjat titta på vad de måste göra med sina tjänster för att vara det bättre bolaget på marknaden.

De har tvingats anpassa sig till låntagarnas behov för det är trots allt de som driver hela marknaden. Med bättre service, lägre ränta, bättre lånevillkor och fler erbjudanden har smslån blivit en allt vanligare låneform då den är snabb och enkel i jämförelse med bolån eller privatlån. Man bör dock vara försiktig när man väljer kreditgivare.

Vidare kan det var värt att notera att många av de stora och etablerade långivarna har flera varumärken och tjänster.

Exempel på dessa är:

  • Monetti – Kredit 365 – Frogtail (Olika tjänster för att möta olika behov)
  • Vivus – Onea (Samma typ av tjänst fast olika belopp)
  • Nanokredit – Nanoflex (Samma typ av tjänst)
  • Snabbfinans – Säkerfinans (Samma typ av tjänst)
  • Cashbuddy – Cash2you (Samma typ av tjänst)
  • Meddelandelån – Flexlimit (Förstnämnda är ett smslån och det sistnämnda ett kreditkonto)

Jämför smslån