Bästa smslånet

Om du har kommit fram till att du har ett behov av att låna snabbt har du ett antal saker att fundera på innan du skickar in din ansökan. Du ska aldrig välja en långivare på måfå och du bör undersöka erbjudandet noga innan du påbörjar ansökan. Nedan kan du läsa om fyra saker att titta på för att kunna göra det bästa och mest eftertänksamma valet när du väljer smslån.

bästa valet för smslån


Beviljandegrad och kostnad

Beviljandegraden är ett mått på hur många låneansökningar som resulterar i beviljade lån. Graden kan till exempel vara 25%, 50% eller 75%. Det finns en direkt korrelation mellan en högre beviljandegrad och en högre kostnad. Anledningen är att en hög beviljandegrad innebär lägre krav för ansökan, och av det följer att långivaren tar en högre risk. Ju högre risk, desto högre pris, och det reflekteras i vad du får betala för ditt lån.

Så, vad betyder då detta för dig som vill ansöka om smslån? Jo, det är helt enkelt klokt att göra en analys av beviljandegraden för ett par långivare och sätta den i relation till din ekonomi. Vissa långivare anger beviljandegraden på sina webbplatser och då är ju analysen enkel att göra. I annat fall får du göra en egen överslagsberäkning genom att titta på vilket inkomstkrav som gäller samt om betalningsanmärkningar kan godtas.

Exempel 1
Du har en årsinkomst på över 300 000 kr och saknar betalningsanmärkningar, vilket innebär att du på pappret kan bli beviljad lån hos alla långivare. Du bör då välja en långivare som har en låg beviljandegrad för att få de bästa villkoren (inklusive de lägsta kostnaderna).

Exempel 2
Du har två betalningsanmärkningar och en årsinkomst på 120 000 kr. Din ekonomi ser alltså inte så bra ut och du bör välja en långivare med en hög beviljandegrad för att ha en chans att kunna få din ansökan beviljad.

Välj en långivare som har ett låneerbjudande som är anpassat för din ekonomi. Har du till exempel ingen betalningsanmärkning ska du inte låna hos en aktör som godtar sådana.

Avdragsgilla räntor ger billigare lån

Ser du till att välja en långivare som räknar hela kostnaden för lånet som ränta kan du i praktiken spara 30% på lånekostnaden, och det är ju inte alls dumt. Anledningen stavas avdragsgilla räntor. 30% av lånekostnader får du dra av mot skatt i deklarationen och det sker automatiskt nästföljande år.

Hur kan du då se om en viss långivare räknar alla kostnader som ränta? Det är faktiskt ganska enkelt. Att erbjuda avdragsgilla räntor är en konkurrensfördel som de flesta långivare gärna skyltar med. Det ska inte ta många sekunder att hitta information om detta på långivarnas webbplatser.


Välj ”rätt” löptid

Om du skulle hamna i ett läge där du står utan pengar att betala tillbaka ditt smslån i tid kan du vanligtvis förlänga lånet i en eller flera veckor. Detta debiteras du givetvis för och det kan bli fråga om ganska många hundralappar på ett större lån. Vill du göra ett eftertänksamt val ska du fundera kring om det inte kan vara en bra idé att välja en något längre återbetalningstid från början.

Du har inte längre bara 30-dagarslån att välja mellan idag. Många nya lån är idag så kallade årslån. Dessa löper, som namnet skvallrar om, över minst tolv månader. En stor fördel med dessa lån är att de löper med en förhållandevis låg årsränta. En annan fördel är att du kan amortera extra när som helst.

Årslån löper med lägre räntor och kan vara både det billigaste och det mest trygga alternativet.

Exempel
Du ansöker om ett lån på 10 000 kr på 61 dagar med en totalkostnad på 1000 kr i räntor. I slutet av månad två inser du att du inte kan betala den andra räkningen och förlänger ditt lån med en månad till en extra avgift på 400 kr. Totalkostnaden är nu 1400 kr för betalning inom tre månader.

Väljer du i stället att ansöka om ett årslån (med annuitet på 29% ränta) ska du betala 970 kr i månaden i tolv månader. Kan du betala tillbaka hela beloppet inom tre månader kommer du bara ha behövt betala cirka 672 kr i ränta. Det är faktiskt först under månad åtta som årslånet blir dyrare än lånet på 61 dagar.