Kreditkonto

Kreditkort är ett mycket praktiskt och användbart betalsätt som många av oss använder i vardagen. Det kan användas som ett bankkort (om skulden betalas i tid, så att ränta inte börjar löpa) och som en kredit om det saknas kontanter. Ett smslån-konto fungerar nästan precis som ett kreditkort och den enda skillnaden ligger i praktiken i att det inte finns något fysiskt kort kopplat till krediten. Kort sagt har du med ett konto av denna typ tillgång till ett kreditkonto med en kreditram som du utnyttjar i stort sett hur du vill.

Man håller i sitt kreditkonto

Så här fungerar kreditkonto

Ansöker du om ett smslån och får det beviljat får du dina pengar i handen direkt och sedan är du skyldig att betala tillbaka hela beloppet i rätt tid. Använder du i stället ett kreditkonto gör du uttag på fria belopp när du vill och du behöver inte betala tillbaka hela beloppet en viss tidpunkt. Precis som gäller för kreditkort kan du nämligen göra delbetalningar av din totala skuld.

Ett exempel:
Du blir beviljad en kreditram på 10 000 kr och du gör direkt ett uttag på 2000 kr. Månaden därpå får du en faktura på din utnyttjade kredit och du kan då välja att betala hela beloppet på 2000 kr direkt eller delbetala. Normalt ska du betala 1/5 per månad och vanligtvis är 200 kr lägsta möjliga avbetalningsbelopp.

Vad kostar kreditkonto

Ett smslån i form av en stående kredit är gratis så länge den inte används. Har du inte gjort något uttag över huvud taget eller har betalat en tidigare skuld i sin helhet, finns inga löpande kostnader att ta hänsyn till. Ränta tickar endast när du har en aktiv kredit.

Olika kreditgivare har olika sätt att ta betalt, men vanligt är att du får betala en räntekostnad på 10-15% de första 10-15 dagarna för att sedan ha räntefritt lika länge. När månad nummer två inleds börjar ränta ticka igen och i genomsnitt är den på 5% per månad på det utestående beloppet. Denna extra ränta behöver du dock bara betala om du delbetalar fakturan.

Exempel:
Du gör ett uttag på 5000 kr den 20 maj. En räntekostnad på 15% (750 kr) adderas då automatiskt till skulden och vid förfallodatum den 30 juni ska du betala 5750 kr om du vill lösa skulden i sin helhet. Vill du delbetala ska du betala minst 1150 kr (en femtedel). Väljer du att lösa hela skulden den 31 juli ska du betala 4830 kr, enligt uträkningen:Det ursprungliga lånet – delbetalningen x räntan på 5% för juni = (5750 – 1150) x 1.05.

Enkla uttag via mobilen

Styrkan med kreditkortet är att du kan använda det i varje butik både på nätet och i verkliga världen. Utifrån ovan beskrivningar av kreditkonton kan det upplevas som att denna typ av kredit är betydligt mindre flexibel. Emellertid är det så att du kan göra i princip omedelbara överföringar från ditt konto till ditt bank- eller betalkort via mobilen. Behöver du pengar snabbt kan du antingen skicka ett sms eller gå in på kreditgivarens webbplats för att göra ett uttag. Flera kreditgivare har även appar för de vanligaste mobilerna.


Kreditkonto – bättre än smslån?

Det är naturligtvis lite intressant att jämföra ett kreditkonto med ett vanligt smslån. Först ska vi nämna att kreditkontot är fördelaktigt med tanke på att det är mer flexibelt. Har du inte möjlighet att betala tillbaka ett smslån i sin helhet blir det genast lite problematiskt efter förfallodatum. Med förlängningsavgifter blir lånet betydligt dyrare, och ju längre du dröjer med betalningen, desto högre blir kostnaderna. Det finns också en risk att långivaren förr eller senare vänder sig till Kronofogden. Med kreditkontots möjlighet till delbetalning minskar förmodligen risken att du råkar ut för problematiken som uppstår vid försenad betalning.

En annan fördel som inte går att förringa är att det inte krävs upprepade kreditupplysningar i det fall du behöver ta flera lån. En kreditupplysning (normalt via en annan aktör än UC) görs vid ansökan, men sedan görs inga fler i det fall du inte behöver höja krediten.

Men, hur är det med kostnaderna? Den ränteuppgift vi uppger här ovan (15%) kan sägas vara ganska representativ och det innebär att du kan räkna med att få betala 450 kr i ränta på ett lån på 3000 kr och 750 kr i ränta på ett lån på 5000 kr, detta på en tidsperiod som sträcker sig upp till 60 dagar. Tittar vi på vad ett vanligt smslån kostar i genomsnitt är det ungefär samma prislapp.