Ordlista

Vanliga förekommande ord på lånemarknaden

Amortering
Amortering är det belopp som avbetalar lånet vid varje betalningstillfälle. Vanligast för smslån är rak amortering och att hela återbetalningen görs vid ett tillfälle inom 30-90 dagar.

Autogiro
Månadsbetalning för ett smslån kan dras automatiskt på ditt bankkonto med så kallat autogiro. Genom att använda dig av autogiro behöver inte långivaren skicka dig en pappersfaktura och du slipper då eventuell aviavgift varje månad. Notera att detta gäller om du tecknar ett smslån som har en löptid på två eller fler månader.

Aviavgift
En avgift för att långivaren skapar och skickar ut en pappersfaktura till dig varje månad. Notera att aviavgiften inte är en engångsavgift, utan betalas varje månad.

Betalningsanmärkning
En betalningsanmärkning är en uppgift om en skuld hos kreditupplysningsföretagen som registreras när en betalning inte har blivit gjord i tid. Det kan i sin tur försvåra möjligheten för en individ att ta ytterligare lån eller binda sig till abonnemang i framtiden. Betalningsanmärkningen är aktuell i 3 år för privatpersoner.

Borgen
Borgen innebär att en annan person än låntagaren är skyldig att betala lånet om låntagaren inte betalar. Denna person kallas borgensman.

Borgenär
Borgenär är det företag som har lånat ut pengar till en låntagare. Låntagaren benämns i dessa sammanhang som gäldenär.

Dröjsmålsränta
När en skuld inte betalas innan förfallodatum läggs ytterligare en ränta till på lånet, så kallad dröjsmålsränta.

Effektiv ränta
Den effektiva räntan är den procentsats som blir genom att uppläggningsavgift, aviavgift, nominell ränta och eventuellt andra avgifter räknas samman och anges som årsränta i procent. Eftersom den effektiva räntan beräknas på årsbasis kan den bli missvisande för smslån.

Kreditprövning
En kreditprövning gör långivaren för att se om en låntagare anses ha tillräcklig ekonomi för att de ska kunna betala tillbaka lånet de ansöker om.

Kreditupplysning
Information som kan köpas av ett kreditupplysningsföretag för att se om låntagaren exempelvis har betalningsanmärkningar eller andra skulder.

Kreditupplysningsföretag
De företag som kan ge upplysning om den som ansöker om lånet. Det är en aktör som samlar in, sammanställer och säljer kreditinformation. De uppger även en kreditscore för att avgöra hur trovärdig en person är att kunna betala tillbaka lånet. Exempel på kreditupplysningsföretag är UC AB, Bisnode, Sergel Kredittjänster AB och Creditsafe.

Kreditscore
Kreditscore är likt ett betyg för hur pass hög betalningsförmåga och kreditvärdighet en låntagare har när det kommer till att återbetala lånet. Den uppges i kreditupplysningar som en procentsats.

Lånekalkyl
En beräkning av hur mycket lånet kommer att kosta varje månad. Lånekalkylen kan hjälpa dig att beräkna om din ekonomi klarar kostnaden för lånet.

Nominell ränta
Den nominella räntan är den grundläggande räntan som uppges när du får ett låneerbjudande, det är även denna som brukar marknadsföras och synas mest. Utöver denna tillkommer även uppläggningsavgift, effektiv ränta etc.

Påminnelseavgift
När en låntagare är sen med att betala in sin skuld adderas en påminnelseavgift för att motverka att betalningar blir sena.

Skuldebrev
Ett skuldebrev är ett skriftligt löfte och kvitto på att ett lån har tagits och kan användas som bevis om låntagaren inte skulle återbetala lånet.

Smslån
En låneform som oftast är på ett mindre belopp, med snabb ansökan och handläggning, men har hög effektiv ränta. Kan även kallas snabblån eller mikrolån.

UC – Upplysningscentralen AB
UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag som säljer information till långivare om den aktuella ekonomin för privatpersoner. På så sätt kan långivaren avgöra om de kan tänkas uppfylla sin betalningsskyldighet.

Uppläggningsavgift
Uppläggningsavgiften är en engångsavgift som kan tas ut av långivaren när ett låneavtal tecknas som ses som en betalning på det administrativa arbetet som görs vid ett lån.

Ångerrätt
Ångerrätt gäller för alla former av lån. Den gäller i 14 dagar från att ångerfristen börjat gälla. Låntagaren ska då inte betala in varken ränta, uppläggningsavgift eller andra avgifter som tillkommer. Däremot måste det utlånade beloppet betalas tillbaka till långivaren inom 30 dagar.

Ångerfrist
Ångerfrist är den tid en låntagare har på sig att ångra avtalet. När ett låneavtal tecknas ska låntagaren förses med lånevillkor, avtalsinformation etc. Den dagen detta görs börjar i sin tur ångerfristen att gälla, alltså inte den dagen pengarna betalas ut.

Återbetalningstid
Återbetalningstid, även kallad löptid, är den perioden en låntagare har på sig att betala tillbaka skulden, normalt för smslån är 30-90 dagar.