Låna pengar under helgen

Att få pengar snabbt genom ett smslån på helgen är inte längre en omöjlighet. Långivare har börjat anpassa sig allt mer efter sina låntagare vilket gör att det finns smslån för alla behov. Det är fortfarande vanligast att konsumenter ansöker om smslån på vardagar men ibland kan akuta utgifter uppkomma även på helgerna. Man har även tidigare kunnat ansöka om smslån på helgerna men då har ansökan blivit liggande till nästa bankdag. Först då blir de granskade manuellt av en handläggare. Numera kan man både göra ansökan och få pengarna utbetalda på helgerna. Detta trots att ordinarie banker inte har öppet, men då bör man själv kolla upp några saker först.

smslån på helger

Bra att veta kring smslån på helger

För det första så behöver långivaren ha öppet på helgen och vid den tiden som de handlägger ansökan. Det kan verka oklart att aktören behöver ha öppet eftersom man ändå ansöker via internet, det handlar om att det ska finnas personal hos kreditgivaren som handlägger ansökan och skickar pengarna. Därför bör man se över vilka långivare som har öppet när man behöver ansöka och välja därefter om man är i akut behov av pengar.

För det andra behöver långivaren ha ett samarbete med den bank som låntagaren har sitt bankkonto hos för att utbetalningen ska kunna ske direkt utan en fördröjning på några bankdagar. Det är viktigt att kolla upp detta för annars kan det vara så att man gör en ansökan, den granskas, godkänns och långivaren betalar till och med ut pengarna. Men på grund av att långivaren inte har ett samarbete med låntagarens bank så trillar inte pengarna in på kontot förrän tidigast nästa vardag.

Det kan även vara bra att göra ansökan i god tid innan långivaren stänger på kvällen så inte ansökan råkar bli liggande på hög för att bemanningen har gått hem för dagen. På så sätt kan man säkerställa att pengarna blir utbetalda snabbast möjligt.

Om någon av ovanstående information inte finns tillgänglig på långivarens hemsida kan man kontakta deras kundtjänst, enklast via telefon för att få svar på frågorna så snabbt som möjligt. Gör du enligt ovan och är ute i god tid kan du få pengarna utbetalda på ditt konto inom 15-60 minuter om din ansökan blivit godkänd, trots att det är helg.

Ansök om smslån på helgen 

Det är enkelt och kostnadsfritt att ansöka om smslån även på helger. Ansökningsprocessen är densamma som när ansökan görs på vardagar. Det vill säga att man behöver uppfylla vissa grundläggande krav som att vara 18-20 år gammal, vara folkbokförd i Sverige samt ha ett Bank ID eller Mobilt Bank ID. Beroende på långivare kan man även bli beviljad lånet utan kreditprövning hos UC, utan inkomst eller med betalningsanmärkningar precis som vanligt.

Smslån med eller utan kreditprövning

Du kan alltid skicka in en ansökan oavsett vilken tid det är på dygnet. Ofta får du ett preliminärt besked omgående men det är ingen garanti. Många långivare hämtar först uppgifterna och sedan handlägger en handläggare från banken ärendet manuellt. Om du vill ta ett smslån utan UC bör du även se över så långivaren använder ett alternativt kreditupplysningsbolag. Ha i åtanke att även om du beviljas lånet så kan du inte räkna med att få pengar utbetalda direkt. Processen från att du blivit beviljad lånet till de att pengar betalas ut behöver hanteras manuellt av en handläggare. Det kan dessutom ta ett par bankdagar om ni inte har samma bank.

Smslån på natten

Om långivare ska möta konsumenternas alla behov så borde man väl ändå kunna ansöka på natten och få pengarna utbetalda då också? Rent teoretiskt är detta möjligt, kravet är dock att långivarna har öppet dygnet runt och då får man pengarna utbetalda samma dag eller tidigast morgonen efter. Det kan bero på hur bemannade de är nattetid, om de har personal som hinner med alla ansökningar. Detta kan såklart fördröja processen för att få pengarna på kontot och ska man tänka realistiskt så är det inte många långivare som bemannar sitt kontor likadant nattetid som de gör dagtid.

Risker med att låna på helgen

Man bör ställa sig själv frågan, varför behöver jag ett smslån precis nu? Det kanske är en sen lördag kväll och du överväger att ta ett smslån. Behöver du verkligen de här pengarna nu, är det en akut situation?

Exempel:

En speciell dag som en student, möhippa eller något annat att fira. Det finns en risk att pengarna inte kommer räcka att spendera så som du helst hade velat och beslutar dig för att ta ett smslån. Risken är stor att du sätter dig i en ekonomisk kris eftersom du inte tänkt igenom beslutet innan, gjort en budgetkalkyl och därmed riskerar att belåna dig över din förmåga att betala tillbaka. Det är i detta fall en dålig idé att ta ett smslån.

Ett bättre tillfälle när du akut behöver använda ett smslån på en helg är om du är ute och åker med bilen och plötsligt får du punktering. Du behöver akut assistans med att få bilen åt sidan och köpa ett nytt däck eftersom du är i behov av bilen. Om du vet med dig att du kommer kunna betala tillbaka lånet inom löptiden kan det vara ett bra alternativ.

Överväg fördelar och nackdelar med anledningen till ditt smslån på en helg och avgör därefter om det är värt det. Att alla lån kostar pengar kan vara bra att komma ihåg. Ibland kan det vara ordentliga krissituationer som gör att du verkligen behöver ta ett smslån på helgen, som har rimliga skäl.

Man bör även ha i åtanke att snabblån med utbetalning på helgen har i regel högre ränta. Om lånet tas på helgen och tanken är att betala det åter under kommande eller nästkommande vecka kan alternativet vara bra. Om man inte vet säkert när återbetalningen ska ske bör man leta efter en annan lösning. Den höga räntan kommer att leda till en onödigt hög kostnad för lånet. Du riskerar dessutom att hamna i en nedåtgående spiral med din ekonomi. Där kan du hamna hos Kronofogden samt få betalningsanmärkningar.

Vilka andra alternativ finns det?

Vill man inte ta ett smslån men ändå ha den ekonomiska tryggheten med en buffert så finns det några alternativ att rekommendera. I förebyggande syfte kan man ansöka om krediter i olika former. Ansökningsprocessen är enkel. Villkoren är lika som vid ett smslån under helgen och du har tillgång till pengarna när det väl behövs. Man bör dock göra ansökan i lugn och ro. Alltså inte stressa under en helg, men pengarna kommer alltid att vara tillgängliga under helger i framtiden.

Kreditkonto – är ett bra alternativ för dig som är lite väl impulsiv ibland. Om du beviljas ett kreditkonto innebär det att du har ett konto som du kan låna pengar ifrån när det väl uppstår ett behov. Man gör en enkel banköverföring till ditt personliga konto. Men det tar någon dag innan pengarna kommer in, vilket kan förhindra impulsiva köp. Du börjar inte heller att betala ränta förrän du har gjort en överföring. Du kan läsa mer under Kreditkonto.

Kreditkort – Kortet får du i fysisk form och använder som ett vanligt kontokort egentligen. Precis som med kreditkontot så behöver du inte betala någon ränta förrän du har använt kortet. Du kan alltså ansöka om kreditkortet och ha som en extra buffert fram till de att du behöver nyttja dina krediter.

Sammanfattat om smslån på helger

Ibland kan det vara ett bra alternativ att belåna sig även om det är helg. Du har samma flexibilitet och frihet under helgen som om det vore en vardag. Om du har förutsättningarna för att kunna betala tillbaka lånet inom en snar framtid kan du ansöka. Om det dessutom handlar om att du inte har pengarna precis på den helgdagen så är det ett alternativ. Du bör vara noggrann med är att se över följande punkter innan du beslutar om vem du vill ansöka hos:

  • Långivarens öppettider
  • De måste ha ett samarbete med samma bank som du använder
  • Gör ansökan i god tid innan långivaren stänger
  • Om de godkänner smslån utan UC, inkomst eller betalningsanmärkningar (beroende på ditt behov)

Glöm inte heller bort att se över vilka räntor och avgifter som ditt sms lån under helg innefattar. Även om det kan verka attraktivt att du har möjligheten att låna på helgen. Ta dig den extra tiden att läsa avtalet och villkoren noggrant. Vi rekommenderar dig att inte skynda genom processen. Det kan stå dig dyrt om du inte är försiktig. En förutsättning för att ta ett lyckat smslån är att du ska ha möjligheten att betala tillbaka det. Dessutom bör du ha en god anledning att ta lånet.