Lån utan inkomst

Frågan om det går att få ett smslån snabbt utan inkomst är vanlig, och därför vill vi lyfta denna och reda ut vad som egentligen gäller. I den här artikeln delar vi med oss av viktig information om att låna pengar utan inkomst. Vi listar de viktigaste aspekterna du behöver känna till för att ta ett sunt beslut kring huruvida du kan/bör skicka in en låneansökan eller inte.

Smslån utan inkomst

Är det möjligt att få smslån utan inkomst?

Det korta svaret på frågan är JA – det är fullt möjligt att du kan bli beviljad ett smslån trots att du har låg inkomst eller inte har någon inkomst. Att vara ”utan inkomst” är nämligen en ganska relativ sak. I vissa långivares ögon saknar du inkomst om du inte har en fast anställning medan andra långivare ser inkomst som ett betydligt bredare begrepp och lägger in deltidsarbete, studiemedel, arbetslöshetsersättningar, med mera, i beräkningen.

Om just du kan få en ansökan godkänd och därmed ta smslån utan inkomst beror helt på hur just din ekonomi ser ut och hur bra återbetalningsförmåga du anses ha i långivarens ögon. Det görs alltid en kreditupplysning hos UC eller annat upplysningsföretag där långivaren också ser hur din betalningshistorik ser ut, om du haft betalningsproblem och höga skulder tidigare samt hur din inkomst har varit föregående år.

I sammanhanget är det bra att känna till att antalet långivare som är mer ”generösa” med villkoren är mycket få. Att låna ut pengar till någon som har osäkra inkomster är riskfyllt och själva kreditprövningen för en ansökan från en sådan låntagare är lite mer komplicerad än vanligt.


Gör ett sunt och eftertänksamt val

Om du har små och/eller osäkra inkomster bör du tänka dig för mycket noga innan du skickar in en ansökan om att ta smslån. Du gör nämligen alltid ett riskfyllt val om du drar på dig skulder i det fall det finns en osäkerhet kring om du kan betala tillbaka. I värsta fall kan ett enskilt lån ge upphov till ganska allvarliga ekonomiska konsekvenser.

Att låna ett par tusen kronor med ett smslån kan för många upplevas som harmlöst, men även ett sådant belopp kan snabbt ställa till stora problem om du inte kan betala i tid eller inte har möjlighet att betala över huvud taget. Kronofogden bryr sig till exempel inte om hur stort ett skuldbelopp är.

Det största misstaget du kan göra med ett smslån är att använda det för att täcka tidigare uppkomna skulder. Gör du det skjuter du problemet framför dig och risken är stor att du hamnar i en negativ spiral där nya lån används för att betala gamla.


Konsekvenser av att ta smslån utan inkomst

Om du tar ett lån trots att du inte har någon inkomst eller en osäker alternativt mycket liten inkomst tar du automatiskt en stor risk. Du måste under alla omständigheter betala månadskostnaden för lånet, oavsett om du har en inkomst eller inte. Mot bakgrund av detta är det därför riskfyllt att låna pengar utan inkomst.

Om du inte skulle klara att betala tillbaks ditt smslån tillkommer extra räntor och avgifter som gör ditt lån ännu dyrare och din skuld ännu högre. Du försätter dig alltså i en tuffare situation för varje månad som går och till slut kan din skuld hamna hos Kronofogden med betalningsanmärkning som påföljd.


Vår rekommendation

Vår rekommendation är alltid att du alltid ska avstå från att ansöka om ett smslån i det fall du inte är hundraprocentigt säker på att du kan betala tillbaka det lånade beloppet i rätt tid. Med de risker, kostnader och andra konsekvenser som är förenade med försenad/utebliven betalning är det aldrig ett smart drag att chansa. Har du mycket liten inkomst eller är inkomsterna oregelbundna ska du vara extra försiktig. Säkerställ att du kommer att ha möjlighet att betala tillbaka innan du ens funderar på att skicka in en ansökan.