Låna utan ränta

När du vill låna pengar kan ett smslån utan ränta vara ett alternativ. Att låna utan ränta är något som de flesta tycker är en positiv lösning. Men hur kan det vara möjligt? Hur fungerar det så att en långivare kan ge ut ett lån till någon utan att få något tillbaka? Det finns många olika anledningar till att en långivare ger ut räntefria smslån. Vanligast är att långivaren erbjuder det första lånet räntefritt som ett erbjudande för nya kunder.


Att vara vuxen innebär många gånger att man behöver ta ansvar för sig själv och sin familj. Detta är oftast enkelt och allt fungerar som det ska. Ibland kan dock saker gå fel och man sitter i en situation som man har svårt att ta sig ur. Många använder sig av buffertsparande. Hur mycket man kan spara är olika. Det varierar från ett par tusenlappar till flera hundratusentals kronor.

Detta är självklart upp till var och en hur mycket man sparar och om man sparar. Men även om man har sparkapital kanske det många gånger inte räcker till eller är bundet i värdepapper eller varför inte en indexfond. I och med detta är det svårt att få tillgång till sina pengar från en dag till en annan och man står utan en lösning på sina problem. Det kan vara allt från att bilen har gått sönder under helgen eller tvättmaskinen som inte fungerar. Alla olika situationer där sådana problem kan uppstå är nästa oändliga och svåra att handskas med.

Visar lån utan ränta

”Låna räntefritt i 14 dagar”

Som låntagare kan det vara lätt att lockas av erbjudanden om räntefria perioder. Vissa långivare marknadsför sina lån med att de är räntefria under en viss del av löptiden för att därefter förenas med ränta. Denna räntefria period brukar allt som oftast då vara 14 dagar.

Det kan verka generöst att en långivare erbjuder en räntefri period under två veckor, men faktum är att du som låntagare alltid har rätt till en sådan räntefri period. Enligt konsumentkreditlagen 21§ har du som konsument alltid en ångerrätt som löper i 14 dagar efter att du tecknade lånet. Väljer du att häva lånet under den perioden så är du endast skyldig att betala tillbaka lånebeloppet och behöver således varken betala för ränta eller avgifter.

Vad är ett räntefritt smslån?

Det är viktigt att förklara vad ett smslån i sig är först. Även om det fortfarande heter smslån är det sällan som man ansöker om ett smslån via ett sms nu för tiden. I och med att internet har gjort allting lättare för oss är det även lättare att ansöka efter ett smslån, eller snabblån som det också kallas, helt online.

Generellt sett är ett smslån fortfarande ett lån som är på ett mindre belopp med kortare återbetalningsperiod. Från början var det största beloppet 3 000 kr och en återbetalningsperiod på 30 dagar. Tiden du har att betala tillbaka ett smslån är fortfarande mer eller mindre densamma men beloppet du kan låna är nu högre. Många gånger kan du låna upp till 50 000 kr.

Räntefria lån med snabb ansökan

Ett smslån utan ränta är precis vad det låter. Du får ett smslån på det belopp som beviljas dig men helt utan ränta. Detta är perfekt om du har möjligheten att betala tillbaka lånet under den oftast korta återbetalningsperiod som finns. Det är per lag inte möjligt för långivare att kräva att du betalar tillbaka på mindre än 30 dagar men det finns vissa som har 14 dagar som krav. Du bör alltid se över dina villkor oavsett om det är ett räntefritt smslån eller något annat typ av lån.

Det finns många gånger avgifter eller villkor som du kanske inte räknade med och det kan bli svårt för dig att sköta allt som det ska vara om du inte är med på allt.

Lanapengar-infographic(1)

Är räntefria lån helt kostnadsfria?

Gratis är gott brukar det heta. Men kan det vara så att det finns något här i livet som är helt gratis? Tyvärr är det sällan på det viset men ett helt räntefritt smslån blir många gånger nästan helt kostnadsfritt. Det hela beror dock på hur mycket pengar du behöver låna. Många gånger finns det fasta avgifter som tillkommer. Här kommer beloppet du lånar in.

Om du t.ex. lånar 5 000 kr och ditt räntefria smslån har en öppningsavgift som ligger på 495 kr kommer din ”effektiva ränta” att ligga på 9,9 % vilket är en stor del i slutändan. Om du istället lånar 50 000 kr kommer samma öppningsavgift att ligga på 0,99 % vilket genast är en mycket lägre procentsats.

Det är därför viktigt att även om ett smslån utan ränta inte har någon nominell ränta kan det finnas andra avgifter som tillkommer. Det finns dock vissa långivare som ger ut helt kostnadsfria smslån utan fast avgift eller ränta. Det lönar sig därför att leta runt lite tills du hittar den som är perfekt för dig.

Att låna utan ränta är dessutom något som bör ses som en möjlighet för långivaren att skaffa sig kunder. De använder det som en slags reklam eller bonus för nya kunder. Det är därför nästan helt omöjligt att få ett smslån utan ränta om du inte är en ny kund hos långivaren. De använder denna typ av lån för att de vet att om en kund blir nöjd kommer denne att komma tillbaka till dem nästa gång de behöver ett lån.

Hur ansöker jag om ett räntefritt smslån?

Att ansöka om ett räntefritt smslån görs i stort sett på samma sätt som att ansöka om andra smslån eller snabblån. Du behöver välja den långivare som du vill ansöka hos. Fylla i den information som de ber om och många gånger verifiera din identitet genom BankID eller någon annan typ av e-legitimering. Långivare kommer sedan att göra de vanliga kreditupplysningar som de gör på alla kunder. När du får ditt lån beviljat kommer du att få dina pengar insatta på ditt konto och din återbetalningstid börjar att räkna.

En av lösningarna är att använda sig av en låneförmedlare som sedan kan ansöka hos ett antal långivare åt dig och bara använda en kreditupplysning för att det inte ska finnas för många register på dig.

Är det bara positivt med smslån utan ränta?

Självklart är det väldigt positivt med att hitta ett smslån utan ränta. Samtidigt är det många gånger svårt att hitta en lösning som är perfekt på alla sätt och vis och du bör alltid vara medveten om vad som kan hända om du inte uppfyller dina sida av villkoren.

Det är extremt viktigt att du betalar tillbaka ditt lån inom den återbetalningsperiod som finns. Om du inte gör det kan det bli en dyr historia för dig. Om du inte kan betala tillbaka lånet kommer ränta att börja läggas till.

Denna ränta kan dessutom vara väldigt hög. Du bör alltid se efter med din långivare vilka villkor de har innan du tar lånet. De måste nämligen ange vilken ränta som de kommer att ta ut om du inte betalar tillbaka i tid. Dessutom kommer du att få betala ränta även för den första perioden som var helt räntefri. Om du tar 60 dagar istället för 30 dagar att betala tillbaka lånet kommer du att få betala ränta för 60 dagar vilket med en hög ränta kan innebära stora belopp om du inte är försiktig.

Finns räntefria privatlån?

Det är väldigt sällan som en långivare ger ut privatlån som inte har någon ränta. Det kan hända i enstaka fall. Men ett privatlån är, till skillnad mot ett mindre smslån, oftast är på större belopp. Därför är det för stor risk för långivaren att bevilja ett privatlån som inte har någon ränta. Om du blir erbjuden ett privatlån utan ränta kommer det med största säkerhet tillkomma kostnader. Det kan vara en uppläggningsavgift och aviavgifter varje månad vilket gör att lånet inte blir helt kostnadsfritt i vilket fall.

Sammanfattning

Oavsett vilket lån du ansöker om är det viktigt att du alltid gör en budget. Och är säker på att du kommer att kunna betala tillbaka innan förfallodatumet. Med smslån utan ränta är det extra viktigt. Det beror på att du i annat fall kommer att få betala ränta som du inte hade räknat med. Detta gäller speciellt om det är ett smslån utan ränta på lite högre belopp. De kan vara svåra att betala tillbaka inom en väldigt kort återbetalningsperiod.

  • Ett räntefritt lån är inte alltid detsamma som ett kostnadsfritt lån
  • Ett smslån utan ränta kan vara förenat med avgifter
  • Om du förlänger det räntefria lånet tillkommer ränta och avgifter
  • Om du utökar ditt lånebelopp tillkommer ränta
  • Smslån utan ränta gäller oftast nya kunder hos långivaren