Allt om förlängning av smslån

Forlanga-sms-lan

Många, för att inte säga majoriteten, av de långivare du kan vända dig till för att ansöka om sms lån, ger dig möjligheten att förlänga en låneperiod om du inte kan betala senast på förfallodatum. Förlängningen gör att du får uppskov med ett förutbestämt antal dagar mot att du betalar en avgift.

Det finns några saker med sms lån förlängning som är viktiga att ha full kännedom om, och därför har vi satt ihop en guide med all information du behöver om denna tilläggstjänst.

7-30 dagars förlängning

Det är upp till respektive långivare att bestämma om det ska finnas en möjlighet att förlänga låneperioden eller inte. De flesta långivare som erbjuder förlängning specificerar den extra betalningstiden till mellan 7-30 dagar och majoriteten av lånen kan förlängas med en alternativt två veckor.

För att förlängning ska vara möjlig krävs att du meddelar att du vill skjuta fram förfallodagen någon gång under den ursprungliga löptiden. Det går alltså inte att ansöka om uppskov med betalningen efter förfallodatum. Du kan normalt lämna detta meddelande både via dina sidor hos långivaren och direkt till support. Säkerställ att du får besked om beviljad förlängning via sms och/eller e-post så att du vet att allt är i sin ordning.

Du får alltid betala förlängningsavgift

Det är givetvis inte gratis att förlänga ett sms lån. Det gäller både för de lån som kostar pengar under löptiden och de lån som är fria från räntor och avgifter. Förlängningsavgiften kan vara olika från långivare till långivare och även uppskovets längd spelar in.

Viktigt att veta är att förlängningsavgiften måste betalas senast på lånets förfallodatum, det vill säga när du senast skulle ha betalat skulden i sin helhet.

Bra att känna till är också att avgiften räknas som en slags ackumulerad dröjsmålsränta, vilket gör att den är avdragsgill i deklarationen.

Exempel:
Magnus lånar 3000 kr den 3 april. I slutet av månaden upptäcker han att han inte kommer att kunna betala på förfallodatum den 3 maj. Han meddelar då långivaren att han vill utnyttja möjligheten till förlängning och det med 7 dagar. För det ska han betala 150 kr och detta belopp ska vara betalt senast den 3 maj. Lånet på 3000 kr med kostnaden för det ska sedan vara inne den 10 maj.