Förbered deklarationen redan nu

Anteckningsblock och penna

Det är en stund kvar – nästan ett halvår för att vara exakt – innan det är deklarationstider på riktigt, men när årsskiftet närmar sig är det alltid klokt att titta över ekonomin generellt och se vad som kan behöva göras för att maximera avdrag och spara på skatten. Här är fem saker du kan titta på för att förbereda deklarationen redan nu.

Dela upp räntor

Om två personer, till exempel ett gift par, delar på räntekostnader kan man fördela kostnaderna precis hur man vill. Ofta är det så att den ena av de betalningsskyldiga betalar mer än den andra och då bör räntor för lån fördelas utifrån hur mycket man har bidragit med. Att fördela räntekostnaderna på annat sätt än 50/50 kan vara skattemässigt klart fördelaktigt.

Fördelningen kan göras direkt på deklarationen, men det går också att anmäla till långivaren, till exempel bolåneföretaget, att fördelningen ska vara annorlunda. Då kommer den önskade fördelningen av avdrag för räntor finnas med automatiskt på deklarationen.

Fördela RUT- och ROT-avdrag

På samma sätt som det är klokt att fördela räntekostnader är det smart att fördela avdrag för RUT- och ROT-tjänster. Idén är att den som betalar mer skatt bör göra det största avdraget. Vad gäller dessa avdrag är det också viktigt att titta på om det finns utrymme i den inbetalade skatten att göra fullt avdrag. Om avdraget är större än debiterad skatt blir man nämligen återbetalningsskyldig. Om du inte har full koll på reglerna för dessa avdrag följer en lathund nedan.

  • RUT-avdrag medges med upp till 25 000 kr per person och år (50 000 kr är taket för dem som är över 65 år)
  • ROT-avdrag medges med upp till 50 000 kr per person.
  • Totalt avdrag kan inte överstiga 50 000 kr per person.
  • För båda avdragen är det endast arbetskostnaden som räknas. Avdraget för ROT är 30% medan avdraget för RUT är 50%.

Se över aktier och fonder – kvitta

2017 har (hittills) varit ett ganska skapligt år på börsen och många har gjort vinster under året. Om pengarna ligger på en vanlig aktiedepå eller värdepappersdepå finns möjligheten att kvitta vinster mot eventuella förluster. Det kan vara en idé att göra det för att minska skatten på vinsterna. Notera att försäljning måste ske innan årsskiftet för att affärerna ska komma med på deklarationen. Notera också att det inte går att kvitta för aktier och fonder som ligger i en kapitalförsäkring eller ISK.

Flytta sparande till ISK

Investeringssparkontot är en utmärkt produkt för sparande i fonder och aktier. Kontotypen gör det inte bara enklare med deklarationen (du behöver inte deklarera dina affärer över huvud taget), utan du får också en mycket fördelaktig skatt. Om du har pengar på en vanlig depå, där du betalar kapitalvinstskatt på 30% på dina vinster, kan du fundera på att flytta över investeringarna till ett investeringssparkonto. Notera bara att du inte kan överföra värdepapper, utan endast pengar. Du måste alltså först sälja dina värdepapper i depån och sedan sätta in rena pengar på din ISK.

För att proceduren ska bli så skattemässigt fördelaktig som möjligt bör du sälja av dina värdepapper innan nyår för att sedan köpa tillbaka dem på din ISK efter nyår.

Betala extra skatt i december

För att undvika att åka på en mindre eller större skattesmäll 2018 kan det vara en god idé att se över frågor kring jämkning samt hur mycket som har dragits i skatt på löner och olika ersättningar. Har du jämkat på skatten, men sedan haft större inkomster, kan du räkna med att det kommer att synas i deklarationen och att du kommer att få restskatt. Detsamma gäller om du till exempel har fyllt i en något lägre skattesats än den faktiska hos exempelvis Försäkringskassan.